M. Τετάρτη σήμερα & το μενού έχει φάβα - Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει την υπέροχη συνταγή της!

Πεντανόστιμη φάβα παντρεμένη, με κάππαρη, κρεμμύδια και ντοματίνια – ό,τι πρέπει για να περάσει απολαυστικά η σαρακοστή και όχι μόνο!

«Φάβα του Αιγαίου σήμερα γιατί η Μεγάλη Τετάρτη έχει πάντα φάβα! Τα νησιά του Αιγαίου δεν ζουν χωρίς φάβα. Όχι μόνο τώρα που είναι μεγάλη εβδομάδα και είναι συνήθεια αιώνων την μεγάλη Τετάρτη να τρώμε φάβα στα νησιά,αλλά όλο το χρόνο η φάβα ή ο φάβας οπως λεγεται στην τοπική διάλεκτο είναι απαραίτητη στο καθημερινό τραπέζι...» αναφέρει σε ανάρτησή της στο instagram η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Καλημέρα ?Φάβα του Αιγαίου σήμερα γιατί η Μεγάλη Τετάρτη έχει πάντα φάβα!Τα νησιά του Αιγαίου δεν ζουν χωρίς φάβα. Όχι μόνο τώρα που είναι μεγάλη εβδομάδα και είναι συνήθεια αιώνων την μεγάλη Τετάρτη να τρώμε φάβα στα νησιά ,αλλά όλο το χρόνο η φάβα ή ο φάβας οπως λεγεται στην τοπική διάλεκτο είναι απαραίτητη στο καθημερινό τραπέζι Τα παιδιά στα νησιά μεγαλώνουν με φάβα και αγαπούν αυτή τη γεύση.Καλλιεργείται στα ελληνικά νησιά εδώ και 3.500 χιλιάδες χρόνια. Προϊόν ΠΟΠ η φάβα Σαντορίνης που αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο Κάθε νησί έχει την δική του μικρή παραγωγή με κορυφαία και παγκοσμιως αναγνωρισμένη όμως την φάβα Σαντορίνης ,ακολουθεί η φάβα Σχοινούσας και Ηρακλειάς ?? Ποιός από εσάς αγαπάει φάβα ⁉️ —————————— Link in bio and checkout my stories for more ——————————- #greekfood #greek #food #fava #vegan #healthyfood #healthy #recipe #greece #santorini #aegeanlikenoother #greekislands #argirogr #argirobarbarigou #argiro #traditional #recipes #instagood #instafood #greekchef

A post shared by Argiro Barbarigou (@argirobarbarigou) on

 

Η γνωστή σεφ μας δίνει και την συνταγή της για φάβα παντρεμένη, μέσα από το site της argiro.gr.

Υλικά Συνταγής

1/2 κιλό φάβα

1 κρεμμύδι ξερό

1/2 φλ. ελαιόλαδο

αλάτι

Για το γαρνίρισμα

1 μέτριο κρεμμύδι σε φέτες

1 κ.σ. κάππαρη

Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε βελούδινη φάβα παντρεμένη, μουλιάζουμε πρώτα τη φάβα μέσα σε νερό για 30΄ και στη συνέχεια τη στραγγίζουμε.

Τη βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρή βάση και την καλύπτουμε με νερό (5 δάχτυλα επιπλέον). Μόλις πάρει βράση ξαφρίζουμε καλά. Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ολόκληρο. Σιγοβράζουμε μέχρι να βράσει καλά, 30΄ έως 45΄ (δεν ανακατεύουμε από την ώρα που θα πάρει βράση διότι θα κολλήσει).

Αφού βράσει καλά, σβήνουμε τη φωτιά και με ξύλινη κουτάλα την ανακατεύουμε συνεχώς, να κρεμώσει, ή την περνάμε από μύλο λαχανικών.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι.

Ζεσταίνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και την κάππαρη για 3΄-4΄, να γίνουν διάφανα. Αν θέλουμε προσθέτουμε και 4-5 ντοματίνια κομμένα στη μέση. Σερβίρουμε τη φάβα σε πιατέλα και τη γαρνίρουμε με τα καραμελωμένα κρεμμύδια, την κάπαρη και τα ντοματίνια. Συνοδεύουμε με ελιές.

Who is Who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι τηςκαι, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ