Πόσες ώρες επιβιώνει ο κορωνοϊός πάνω στα χαρτονομίσματα - Πως τα απολυμαίνουμε

Πόσο "ζει" ο κορωνοϊός στις επιφάνειες;

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους πολλών εξ ημών αυτή τη δύσκολη περίοδο του κορωνοϊού είναι η μετάδοσή του μέσω αντικειμένων.

Ειδικότερα μεγάλο ενδιαφέρον έχει το χρονικό διάστημα κατά το οποίο παραμένει ο ιός πάνω στα χαρτονομίσματα, τα οποία, λιγότερο ή περισσότερο, χρησιμοποιούμε όλοι αναγκαστικά.

Σύμφωνα, λοιπόν, με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "Lancet", ο κορωνοϊός μπορεί να παραμείνει ενεργός για μια ολόκληρη εβδομάδα!

Το εν λόγω πείραμα πραγματοποιήθηκε σε δωμάτιο με 22 βαθμούς Κελσίου και υγρασία 65%. Μετά από τρεις ώρες ο ιός είχε εξαφανιστεί από το χαρτί υγείας.

Μεσολάβησαν δύο ημέρες για να διαλυθεί στο ξύλο ή στο ύφασμα, ενώ μετά από τέσσερις ημέρες δεν ήταν πλέον ανιχνεύσιμο σε γυαλί ή χαρτονόμισμα.

Για επτά ημέρες άντεξε, δε, σε επιφάνειες από ανοξείδωτο χάλυβα και πλαστικό, όπως επίσης και στο εξωτερικό στρώμα μιας χειρουργικής μάσκας!

Οι ερευνητές, μελετώντας την ανθεκτικότητα του ιού σε διάφορες συνθήκες, θέλησαν να συγκρίνουν τη διάρκεια ζωής του με τον SARS.

Φυσικά, ο χρόνος που παραμένει ο ιός στα αντικείμενα εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η υγρασία, πέρα από τον τύπο της επιφάνειας.

Όταν, δε, οι ερευνητές τον συνέκριναν με τον SARS, διαπίστωσαν ότι τόσο ο Covid-19, όσο και ο SARS επιβίωσαν περισσότερο σε ανοξείδωτο χάλυβα και πολυπροπυλένιο - τον τύπο πλαστικού που χρησιμοποιείται σε πάρα πολλά αντικείμενα, όπως παιχνίδια και εξαρτήματα αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με την επιδημιολόγο Ρέιτσελ Γκρέιαμ από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, «οι ομοιόμορφες, μη πορώδεις, επιφάνειες όπως οι πόμολα και τα στρώματα, είναι πιο εφικτό να μεταφέρουν ιούς. Οι πορώδεις επιφάνειες, μεταξύ των οποίων τα χρήματα, τα μαλλιά και τα υφάσματα, δεν αφήνουν στους ιούς να επιβιώσουν γιατί τους παγιδεύσουν και αποτρέπουν τη μεταφορά τους».

Συμπλήρωσε, δε, πως «Τα κέρματα θα μεταδώσουν έναν ιό καλύτερα από τα χαρτονομίσματα, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί τεράστια ανησυχία... Ο βασικός κανόνας είναι ότι πρέπει να θεωρείς τα χρήματα βρώμικα ούτως ή άλλως, γιατί είναι. Αλλάζουν πάρα πολλά χέρια για να μην είναι».

Πολλά, όμως, είναι και τα μικρόβια παντός είδους που επιβιώνουν στο κινητό μας - και ο κορωνοϊός.

«Το smartphone σας, με όλο το γυαλί και το αλουμίνιο, μπορεί επίσης να μεταφέρει σωματίδια» τόνισε η δρ Γκρέιαμ.

Επίσης, η θερμοκρασία είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής του ιού.

Στους 4 βαθμούς Κελσίου ο ιός άντεξε μέχρι δύο εβδομάδες σε δοκιμαστικό σωλήνα.

Όταν η θερμοκρασία ανέβηκε στους 37 βαθμούς, η διάρκεια ζωής έπεσε σε μία ημέρα. Κατά την επιδημιολόγο, η υψηλότερη υγρασία, οι μέτριες θερμοκρασίες, ο χαμηλός άνεμος και η σταθερή επιφάνεια είναι όλες ωφέλιμες για την επιβίωση του κορωνοϊού.

Όσο για τον τρόπο καθαρισμού που προτείνουν οι επιστήμονες; «Ο συχνός καθαρισμός των χεριών με σαπούνι ή ειδικά προϊόντα αιθανόλη τουλάχιστον 70% και η απολύμανση αντικειμένων είναι βασικά» τονίζουν, καθώς «οι περισσότεροι άνθρωποι αγγίζουν τα πρόσωπά τους αρκετές εκατοντάδες φορές την ημέρα, οπότε είναι ακόμα καλύτερο να γνωρίζετε πόσο καθαρά είναι τα χέρια σας» 

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Οι 12 συμβουλές - φυλακτό σας όσο διαρκεί ο κορωνοϊός

Τα συμπτώματα όπως τα καθορίζει ο ΠΟΥ

Πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός

Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορωνοϊό: Οι εξετάσεις και τα νοσοκομεία αναφοράς - Πότε κάνω τεστ, πού και πόσο κοστίζει

Η επιδημία στον πλανήτη: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορωνοϊού

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ