Αργυρώ: Όλες οι εκδοχές, αλλά όλες, για ένα πασχαλινό τσουρέκι σπιτικό & χωρίς μίξερ (φωτό - βίντεο)

Όλες οι συνταγές για τσουρέκι από την μοναδική Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

Φέτος, όπως όλοι έχουν ξεκαθαρίσει, θα είναι ένα διαφορετικό Πάσχα για όλους μας.

"Μένουμε σπίτι" λοιπόν και - γιατί όχι; - φτιάχνουμε τα δικά μας σπιτικά τσουρέκια!

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου προτείνει διαφορετικές συνταγές για λαχταριστό τσουρέκι, όπως ο καθένας το επιθυμεί.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Καλημέρα ,έχεις φτιάξει ποτέ τσουρέκι ⁉️⁉️⁉️⁉️Το να φτιάξεις το δικό σου τσουρέκι είναι εμπειρία?Τσουρέκια χωρις μίξερ ή παραδοσιακά,με ζαχαρούχο ,χωρίς ζύμωμα ,τσουρέκια γεμιστά με σοκολάτα ,τσουρέκια με προζύμι ,σχέδια τσουρεκιών ⁉️Οτι ψάχνεις σε τσουρέκι στο έχω στο LINK στο STORY μου αλλά και μέσα στο WWW.ARGIRO.GR με όλα τα μυστικά του για σίγουρη επιτυχία ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΟΜΩΣ ,ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ !!! Το τσουρέκι είναι εύκολο να γίνει αλλά πρέπει να διαβάσεις τί να προσέξεις. Τι να μην κάνεις ,για σου γίνουν θεϊκά. Καλή επιτυχία είναι μοναδική εμπειρία να φτιάξεις τσουρέκι Εδώ είμαι ότι χρειαστείτε να μου γράφετε πάντα στο τελευταίο post που τσεκάρω όλη μέρα. Όχι στο DM Κι αν κάνεις τσουρέκι για πρώτη φορά μην φοβάσαι εγώ είναι εδώ για σένα Γράψε μου κσι θα σε βοηθήσω. Ζήσε την εμπειρία σπιτικό τσουρέκι και δεν θα μετανιώσεις Καλημερα και καλή επιτυχία. #greekfood #tsoureki #easter #homemade #tips #argirogr #argiro #argirobarbarigou

A post shared by Argiro Barbarigou (@argirobarbarigou) on

Πασχαλινά τσουρέκια

Τα πιο αφράτα, γεμάτα κόρδες και φουσκωτά Πασχαλινά τσουρέκια που έχετε φτιάξει είναι αυτά. Φανταστική συνταγή βήμα βήμα!

Υλικά Συνταγής

Για την ενεργοποίηση της μαγιάς

100 γραμ. μαγιά νωπή

40 γραμ. ζάχαρη

80 γραμ. χλιαρό νερό

Για τη ζύμη

250 γραμ. φρέσκο βούτυρο

300 γραμ. ζάχαρη

3 μεγάλα αβγά

2 κρόκους από μεγάλα αβγά

350 γραμ. φρέσκο γάλα πλήρες

1100 γραμ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι

1/2 κ.γλ. αλάτι

3 δάκρυα μαστίχας κοπανισμένα σε σκονη

2 κοφτά κ.γλ. μαχλέπι κοπανισμένο

50 γραμ. λιωμένο φρέσκο βούτυρο

φιλέ αμύγδαλου

Για το διάλυμα αυγού

1 κρόκο

1 κ.σ ζάχαρη

2 κ.σ νερό

Εκτέλεση

Για τα αφράτα Πασχαλινά τσουρέκια, ενεργοποιούμε πρώτα τη μαγιά. Τη διαλύουμε σε μπόλ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 5-10 λεπτά να αφρίσει η επιφάνεια, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά.

Σε κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να λιώσουν ανακατεύοντας με το σύρμα. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά.

Χτυπάμε σε μπόλ τα αυγά με τους κρόκους και το γάλα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας στο ζεστό βούτυρο. Το μείγμα δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 35 βαθμούς C.

Στον κάδο της κουζινομηχανής βάζουμε το αλάτι, το αλεύρι, την ενεργοποιημένη μαγιά και το μαχλέπι με τη μαστίχα (τριμμένα σε σκόνη). Προσθέτουμε τα υγρά υλικά. Ζυμώνουμε με το γάντζο ζυμώματος της κουζινομηχανής για 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να σηκώνεται όλη μαζί και να σχηματίζει κόρδες. Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Πρέπει να είναι απαλή, βουτυράτη και να πέφτει. Να μην είναι σφιχτή.

Βουτάμε τα χέρια σε λιωμένο βούτυρο και διπλώνουμε τη ζύμη. Το επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές δημιουργώντας διπλώματα στη ζύμη.

Τη βάζουμε στον κάδο ή σε μεγάλο μπολ (υπολογίστε ότι στο τέλος θα πάρει 3 φορές τον όγκο της) και την σκεπάζουμε καλά να μην κάνει πέτσα. Την αφήνουμε να τριπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 3 ώρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Όταν βυθίζουμε το δάχτυλο στη ζύμη και δεν έχει επαναφορά το βαθούλωμα, τότε είναι έτοιμη.

Την αδειάζουμε στον πάγκο και τη χωρίζουμε σε 2 μέρη (2 μεγάλα τσουρέκια) ή σε περισσότερα μέρη ανάλογα με το πόσα τσουρέκια θέλουμε.

Πλάθουμε τα Πασχαλινά τσουρέκια. Τα βάζουμε σε λαδόκολλα σε λαμαρίνα.

Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε σβηστό φούρνο για 2 ώρες. Γίνονται τριπλάσια.

Βάζουμε όλα τα υλικά για το διάλυμα αυγού σε ένα μπολ τα χτυπάμε με ένα πηρούνι και αλείφουμε ολόγυρα τα τσουρέκια. Αφήνουμε για ακόμα 10′ να σταθούν και να τεντώσουν καλά τα τσουρέκια (γιατί με το άλειμμα συρρικνώνονται και πέφτουν ελαφρά). Αν θέλουμε πασπαλίζουμε αμύγδαλο φιλέ ή ζάχαρη.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς C αέρα για 40 λεπτά περίπου. Αν τα τσουρέκια είναι μικρά θέλουν λιγότερο χρόνο ψησίματος. Περίπου 20 λεπτά. Αφού κρυώσουν καλά τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά.

Αυτή η δόση μας δίνει ζύμη τσουρεκιού γύρω στα 2.300 γρ. έτοιμη ζύμη για πλάσιμο. Μπορείτε να φτιάξετε 2 μεγάλα τσουρέκια η πολλά μικρότερα. Αν φτιάξατε 2 μεγάλα είναι πιο σωστό να χρησιμοποιήσετε 2 ταψιά γιατί φουσκώνουν πολύ.

Αν πλάσετε μικρά τσουρέκια αφήστε αρκετό χώρο μεταξύ τους γιατί γίνονται διπλάσια.

*Υπολογίστε ότι ο χρόνος αναμονής για να σας γίνουν τα τσουρέκια όπως περιγράφω είναι γύρω στις 5 ώρες. Αξίζει τον κόπο πιστέψτε με.

-Όλα τα υλικά είναι απαραίτητο να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν ξέχασες να τα βγάλεις από το ψυγείο, δες εδώ πώς να μαλακώσεις το βούτυρο στο λεπτό και εδώ πώς να φέρεις τα αυγά σου σε θερμοκρασία δωματίου.

-Εάν αγαπάτε τα πολύ γλυκά τσουρέκια, μπορείτε να προσθέσετε από 50-100 γραμμάρια παραπάνω ζάχαρη. Εγώ βάζω λιγότερο γιατί δεν μου αρέσουν πολύ γλυκά.

-Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε και ξύσμα από πορτοκάλι ή περγαμόντο στη ζύμη ή κακουλέ.

-Επιλέξτε αλεύρι δυνατό για τσουρέκι, πλούσιο σε γλουτένη.

-Να έχετε υπομονή γιατί το καλό τσουρέκι, ιδανικά πρέπει να φουσκώσει σε θερμοκρασσίες 20-23 βαθμών C (θερμοκρασία δωματίου).

-Προσέξτε τις θερμοκρασίες των υγρών υλικών που θα πέσουν πάνω στη ζύμη μαγιάς. Δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς C.

-Η ζύμη στο τέλος θα μοιάζει με μία τεράστια μαλακιά τσίχλα, όπως βλέπετε στη φωτογραφία. Μην προσθέσετε παραπάνω αλεύρι.

-Για να κάνει κόρδες, ίνες το τσουρέκι, θέλει πολύ καλό ζύμωμα και διπλώματα της ζύμης με καλά βουτυρωμένα χέρια.

-Όταν πιάσετε τα τσουρέκια να τα πλάσετε, μην αλευρώσετε τα χέρια σας ή τον πάγκο σας. Βουτυρώστε απλά τα χέρια σας και πιάστε τη ζύμη και δουλέψτε τη.

Πασχαλινά τσουρέκια χωρίς μίξερ

Εάν δεν έχετε μίξερ για να ζυμώσετε τα Πασχαλινά τσουρέκια σας, τότε θα πρέπει να βάλετε όλα τα υλικά σας μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.

Θα τα ανακατέψετε πολύ καλά με μία ξύλινη κουτάλα, θα σκεπάσετε τη ζύμη σας και θα την αφήσετε να ξεκουραστεί για 2 ώρες επάνω στον πάγκο της κουζίνας σας.

Μετά, βουτώντας τα χέρια στο βούτυρο που έχουμε κρατήσει θα αρχίσετε να κάνετε διπλώματα και τραβήγματα στην ζύμη μέσα στο μπολ.

Ιδανικά αφήνετε την ζύμη για δύο με τρεις επιπλέον ώρες να ξεκουραστεί. Εάν δεν έχετε το χρόνο να το κάνετε μπορείτε να βάλετε το μπολ καλά σκεπασμένο μέσα στο ψυγείο και να αφήσετε τη ζύμη να ωριμάσει μια ολόκληρη νύχτα μέσα στο ψυγείο σας.

Την επόμενη μέρα αφήνετε την ζύμη 30 λεπτά με 1 ώρα επάνω στο μπάγκο σας να ανέβει λίγο η θερμοκρασία της και μετά συνεχίστε κανονικά το πλάσιμο των τσουρεκιών.

Δώστε ελαστικότητα στη ζύμη του τσουρεκιού

Μετά το πρώτο φούσκωμα της ζύμης, όσοι έχετε μίξερ, ξαναβάλτε τη ζύμη στον κάδο και με τον γάντζο χτυπήστε για λίγα λεπτά ξανά την ζύμη να αποκτήσει περισσότερη ελαστικότητα. Προχωρήστε κανονικά στο επόμενο στάδιο της συνταγής.

Μην αγχωθείτε!

Αν δεν έχετε τον χρόνο ή το χώρο ή δεν έχετε δεύτερη λαμαρίνα, τότε μπορείτε να κάνετε το εξής:

Αφού ζυμώσετε τη ζύμη, και την αφήσετε να φουσκώσει για 2 ώρες το πρώτο φούσκωμα, τότε θα μοιράσετε τη ζύμη στα δύο. Με τη μισή ζύμη θα πλάσετε μία δόση τσουρέκια που θα τα βάλετε να φουσκώσουν για να τα ψήσετε.

Την υπόλοιπη ζύμη θα την αφήσετε στο μπολ σκεπασμένη πολύ καλά και μπορεί να μπει στο ψυγείο και να μείνει εκεί μέχρι την επόμενη μέρα ή μέχρι το βράδυ που θα έχετε τελειώσει με το πρώτο φούρνισμα και με την ησυχία σας θα πλάσετε τα επόμενα τσουρέκια και θα τα ψήσετε κι αυτά με τη σειρά τους.

Ψήσιμο: Αέρας ή αντιστάσεις;

Με ρωτάτε που να ψήσετε τα τσουρέκια. Τα πάντα ψήνονται παντού.

Αν δεν έχετε αέρα στον φούρνο σας και θέλετε να ψήσετε τσουρέκια σας στις αντιστάσεις μπορείτε να το κάνετε. Όμως θα πρέπει να θυμάστε ότι ψήνετε ένα ένα ταψί τη φορά. Ποτέ παραπάνω ταψιά στις αντιστάσεις γιατί δεν θα ψηθούν σωστά. Θα προθερμάνετε το φούρνο σας ανεβάζοντας την θερμοκρασία του φούρνου κατά 20 βαθμούς παραπάνω. Θα τοποθετήσετε το ταψί σας στην κάτω κάτω σχάρα του φούρνου. Συνεχίστε κανονικά το ψήσιμο σύμφωνα με την συνταγή.

Τσουρέκι με σοκολάτα

Τσουρέκι πλεξούδα γεμιστό με σοκολάτα, μια ιδιαίτερη συνταγή όχι μόνο για το Πάσχα αλλά και για όλο το χρόνο. Το σιρόπι που ποτίζει το σοκολατένιο τσουρέκι το κάνει απλά μαγικό.

Υλικά Συνταγής

Για το τσουρέκι

550 γραμ. (4 ⅓ φλ.) αλεύρι δυνατό για τσουρέκι

100 γραμ. (1/2 φλ.) ζάχαρη

1 κ.γ. κανέλα

1 κ.σ. γεμάτη μαγιά στιγμής

3 αυγά μεγάλα

120 γραμ. (1/2 φλ.) γάλα

1/4 κ.γλ. αλάτι

150 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

λίγο λιωμένο βούτυρο

2 φόρμες μικρές για κέικ

Για τη γέμιση

50 γραμ. (1/2 φλ.) κακάο

50 γραμ. (1/2 φλ.) άχνη ζάχαρη

125 γρ. λιωμένο βούτυρο

150 γραμ. λιωμένη κουβερτούρα

100 γραμ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη

1 κ.σ. ζάχαρη

Για το σιρόπι

240 γραμ. (1 φλ.) νερό

300 γραμ. (1 ½ φλ) ζάχαρη

φλούδα πορτοκαλιού ακέρωτη

Εκτέλεση

Αυτό το φανταστικό σοκολατένιο τσουρέκι πλεξούδα είναι η αγαπημένη μου συνταγή για τσουρέκι με σοκολάτα.

Όλα τα υλικά για το τσουρέκι με σοκολάτα, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Ψιλοκόβουμε το βούτυρο και κρατάμε το κομμάτια στην άκρη.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και την κανέλα και τα βάζουμε στον κάδο του μίξερ.

Προσθέτουμε τη μάγια και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.

Προσθέτουμε τα αυγά και το γάλα. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 2′.

Προσθέτουμε το αλάτι και λίγο λίγο τα κομμάτια από το μαλακό βούτυρο, με το μίξερ πάντα σε λειτουργία.

Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και γυαλιστερή και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.

Βάζουμε τη ζύμη σε μπολ, την αλείφουμε με λίγο λάδι ή λιωμένο βούτυρο και την σκεπάζουμε.

Αφήνουμε μια νύχτα στο ψυγείο.

Βουτυρώνουμε δυο μικρές μακρόστενες φόρμες κέικ και στη βάση στρώνουμε λαδόκολλα.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο μέρη.

Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο 30χ40 εκ.

Αλείφουμε στην επιφάνεια τη μισή γέμιση-πάστα σοκολάτα, αφήνοντας κενό 2 εκ. γύρω γύρω.

Πασπαλίζουμε τη μισή καρυδόψιχα και τη μισή ζάχαρη.

Τυλίγουμε σε ρολό, κόβουμε λεπτή φέτα και ισιώνουμε τις άκρες.

Κόβουμε κατά μήκος της μακριάς πλευράς το ρολό στη μέση.

Τοποθετούμε τα δυο μισά του ρολού με την γέμιση προς τα εμάς και τα πλέκουμε σε κοτσίδα.

Πατάμε τις άκρες να κολλήσουν και το βάζουμε στη φόρμα.

Σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα.

Αφήνουμε για 1 ½  ώρα να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος.

Όμοια φτιάχνουμε και τη δεύτερη πλεξούδα τσουρέκι με σοκολάτα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 ºC στον αέρα και τοποθετούμε τις φόρμες στη μεσαία σχάρα.

Ψήνουμε για 30′ περίπου, μέχρι να φουσκώσουν να ροδίσουν και να ξεκολλήσουν από τα τοιχώματα τα αφράτα και φανταστικά τσουρέκια με σοκολάτα.

Για τη γέμιση με σοκολάτα

Βάζουμε σε μπολ το κακάο, την άχνη, τη σοκολάτα και το βούτυρο.

Τα ανακατεύουμε καλά να γίνουν πάστα.

Για το σιρόπι

Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μέτρια φωτιά για 2′ και αφήνουμε να γίνει χλιαρό.

Όπως βγάζουμε καυτά τα τσουρέκια από το φούρνο, τα περιχύνουμε σιγά σιγά με το χλιαρό σιρόπι.

Μόλις αρχίσουν να κρυώνουν, τα ξεφορμάρουμε.

Το σιρόπι είναι προαιρετικό, εγώ προτείνω να το βάλετε για πλήρη απόλαυση.

Τσουρέκι με μέλι

Τσουρέκι με μέλι, εύκολο και χωρίς ζάχαρη. Το μέλι δεν το καταλαβαίνεις στη γεύση και έχεις τσουρέκι παραδοσιακό αφράτο με ίνες χωρίς μίξερ. Το καλό τσουρέκι θέλει μόνο αγνά υλικά και υπομονή. Καλή επιτυχία.

Υλικά Συνταγής

125 γραμ. βούτυρο αγελάδος

200 γραµ. μέλι θυμαρίσιο

200 γραµ. γάλα πλήρες

1 αυγό

1 κρόκο αυγού

2 φακελάκια ξερή μαγιά (ή δυο κύβους νωπή φρέσκια μαγιά)

550 γραµ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι

ξύσμα από1 πορτοκάλι

1 κ.γλ. μαχλέπι σε σκόνη

1/4 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη ή κακουλέ

κρόκος για το άλειμμα

λίγο λιωμένο βούτυρο για το πλάσιμο

Εκτέλεση

Για το τσουρέκι με μέλι, χωρίς ζάχαρη, χτυπάμε πρώτα σε ένα μικρό μπολ το αυγό με τον κρόκο με ένα πηρουνι. Τα αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

Σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.

Προσθέτουμε το μέλι να αραιώσει πάντα σε χαμηλή φωτιά. Μόλις λιώσουν το βούτυρο με το μέλι αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε το γάλα και τα αυγά ανακατεύοντας ώστε να αναμειχθούν τα υλικά και να πέσει η θερμοκρασία του βουτύρου-μελιού.

Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη μαστίχα, το μαχλέπι κι ανακατεύουμε τα υλικά.

Κάνουμε βαθούλωμα στη μέση του αλευριού και ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά.

Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε από το κέντρο προς τα έξω μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη κολλώδης. Αφού όλη ζύμη μαζευτεί γύρω από το κουτάλι και καθαρίσουν τα τοιχώματα του μπολ σκεπάζουμε πολύ καλά τη ζύμη και την αφήνουμε για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.

Μετά την βάζουμε στο ψυγείο και την αφήνουμε να ωριμάσει και γίνει διπλάσια μέχρι την άλλη μέρα.

Την επόμενη ημέρα βουτάμε τα χέρια σε λιωμένο βούτυρο και βουτυρώνουμε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας.

Αδειάζουμε την ζύμη και την ξεφουσκώνουμε ζυμώνοντας την απαλά.

Την σκεπάζουμε και την αφηνουμε να σταθεί για 40′.

Μετά, χωρίζουμε τη ζύμη στα 2. Θα φτιάξουμε 2 μεσαία τσουρέκια σε ό,τι σχήμα θέλουμε.

Τα ακουμπάμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.

Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου προφυλαγμένα από ρεύματα, μέχρι να γίνουν διπλάσια και φουσκωτά.

Τα αλείφουμε με διαλυμένο κρόκο σε λίγες σταγόνες νερό, απαλά με ένα πινέλο.

Αφήνουμε για ακόμα 10′ τα τσουρέκια να τεντώσουν.

Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για περίπου 35′ να ροδίσουν και να φουσκώσουν κι άλλο.

Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα στην μεσαία σχάρα στους 160-170 °C γύρω στα 25′ περίπου να φουσκώσουν κι άλλο και να ροδίσουν καλά.

Αφήνουμε τα τσουρέκια να κρυώσουν τελείως.

Τα τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη τροφίμων για να διατηρηθούν μαλακά και αφράτα με την σωστή υγρασία τους.

Μυστικά για αφράτο τσουρέκι με μέλι χωρίς ζάχαρη

-Το τσουρέκι με μέλι έχει μια ιδιαίτερη σύσταση. Η ζύμη βγαίνει κολλώδης, γι’ αυτό χρειάζεστε απαραίτητα μαλακό ή λιωμένο χλιαρό βούτυρο για να μπορέσετε να την πιάσετε και να την πλάσετε.

-Ποτέ μην βάζετε έξτρα αλεύρι στο πλάσιμο του τσουρεκιού. Θα το καταστρέψετε.

-Αν η ζύμη σας φαίνεται πολύ μαλακή αφήστε την λίγη ώρα στο ψυγείο να παγώσει και να μπορείτε να την διαχειριστείτε. Σκεφτείτε την σφολιάτα, όταν δίνετε σχήμα στη σφολιάτα και από την ζέστη του περιβάλλοντος μαλακώνει και λιώνει έτσι και αυτή η ζύμη παθαίνει το ίδιο. Λίγη δροσιά λοιπόν θα κάνει το πλάσιμο του τσουρεκιού πολύ πιο εύκολο.

-Αν τα τσουρέκια σας πάρουν γρήγορα χρώμα, σκεπάστε τα με λαδόκολλα και συνεχίστε κανονικά να ολοκληρωθεί το ψήσιμο του.

-Για καλύτερο σχήμα στα τσουρέκια σας μπορείτε να τα βάλετε σε φόρμα μακρόστενη μεγάλη ή στρογγυλή αφού βάλετε μέσα στη φόρμα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

-Μπορείτε να βάλετε κόκκινο αυγό στο τσουρέκι με δυο τρόπους. Ή το βάζετε την ώρα που δίνετε σχήμα στο τσουρέκι σας όποτε θα ψηθούν μαζί παραδοσιακά, ή μπορείτε να βάλετε το κόκκινο αυγό στο τσουρέκι αφού ψηθεί. Όσο ακόμα το τσουρέκι είναι ζεστό, με τη λαβή ενός κουταλιού κάνουμε ένα άνοιγμα ελαφρύ και μπήγουμε ένα κόκκινο αυγό μέσα στην πλέξη του τσουρεκιού.

-Με την ίδια ζύμη μπορείτε να βγάλετε 4 ατομικά τσουρέκια αντί για 2 μεσαία.

-Το ψημένο τσουρέκι αφού κρυώσει καλά μπορείτε να το συντηρήσετε στην κατάψυξη για μήνες. Πολύ καλό τύλιγμα χρειάζεται με μεμβράνη για να μην το κάψει η κατάψυξη.

Εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα

Εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα, χωρίς μίξερ. Με ένα απλό ανακάτεμα και ξεκούραση της ζύμης, θα έχετε αφράτα, πολύ μαλακά, λαχταριστά τσουρέκια. Ιδανικά για αρχάριους και για να τα φτιάξετε παρέα με τα παιδιά. Η εύκολη συνταγή για τσουρέκι της τεμπέλας!

Υλικά Συνταγής

1.400 γραμ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι κοσκινισμένο

1½ φλ. βούτυρο γάλακτος

2 ½ κύβους φρέσκια μαγιά (των 25 γρ.)

1 φλ. φρέσκο γάλα

1 φλ. χυμό φρέσκου πορτοκαλιού

2 ½ φλ. ζάχαρη

7 αυγά

1 κ.γλ μαχλέπι σε σκόνη

1 κ.γλ κακουλέ σε σκόνη

2 πορτοκάλια (το ξύσμα)

αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο για το ζύμωμα

διάλυμα αυγού για το άλειμμα

Εκτέλεση

Αυτά τα αφράτα και εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα, χωρίς μίξερ, είναι ιδανικά για αρχάριους και για να τα φτιάξετε παρέα με τα παιδιά, είναι η εύκολη συνταγή για τσουρέκι της τεμπέλας!

Για τα εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα θα χρειαστείτε 10′ προετοιμασίας και αρκετές ώρες ξεκούρασης της ζύμης, για να γίνουν αφράτα και φουσκωτά. Μπορείτε να ζυμώσετε τη ζύμη και να την αφήσετε να ξεκουραστεί μια ολόκληρη νύχτα.

Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα μπολάκι, προσθέτουμε μια κουταλιά απ’ τη συνολική ζάχαρη της συνταγής και λίγο από το συνολικό γάλα. Ανακατεύουμε με κουτάλι, σκεπάζουμε το μπολάκι και αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί για περίπου 10′.

Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, ανακατεύοντάς τα. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το χυμό και τα αυγά και χτυπάμε το μείγμα με αυγοδάρτη. Η θερμοκρασία του μείγματος δεν πρέπει να ξεπερνά τους 35 βαθμούς C.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε μεγάλη λεκάνη. Ρίχνουμε μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά και την ενεργοποιημένη μαγιά και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα. Η ζύμη θα είναι αφράτη, βουτυράτη και θα κολλάει ελαφρά.

Αφήνουμε τη ζύμη για τα εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα να ξεκουραστεί

Σκεπάζουμε με μεμβράνη τη λεκάνη και αφήνουμε τη ζύμη να τριπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 2 ώρες (ο χρόνος ξεκούρασης και φουσκώματος της ζύμης εξαρτάται πάντα από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος). Βουτάμε τα χέρια στο λιωμένο βούτυρο και με μπουνιές ξεφουσκώνουμε τη ζύμη. Όποτε κολλάει στο χέρι η ζύμη βουτάμε τα χέρια στο βούτυρο. Ξανασκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 2-3 ώρες.

Για πιο αφράτα τσουρέκια κι αν έχετε υπομονή, σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε την όλη νύχτα στο ψυγείο να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης, να ωριμάσει η ζύμη του τσουρεκιού και να γίνει πολύ ελαστική.

Την επόμενη ημέρα βγάζουμε το μπολ με τη φουσκωμένη ζύμη στον πάγκο. Αφήνουμε για 30′ περίπου να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Για να δούμε ότι η ζύμη έχει φουσκώσει σωστά, την πατάμε με το δάχτυλό μας και το βαθούλωμα πρέπει να παραμένει.

Πλάθουμε τα αφράτα και εύκολα τσουρέκια

Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε ελαφρά, να ξεφουσκώσει. Την χωρίζουμε σε τέσσερα κομμάτια. Κάθε κομμάτι ζύμης το χωρίζουμε σε τρία μέρη. Πλάθουμε τρία φιτίλια και τα πλέκουμε σε κοτσίδα. Μπήγουμε την ένωση κάτω από το τσουρέκι. Ομοίως φτιάχνουμε και τα άλλα τρία τσουρέκια.

Τα βάζουμε σε βουτυρωμένες λαμαρίνες ή στρωμένες με λαδόκολλα. Τα σκεπάζουμε καλά με πετσέτες, να μην ξεραθούν. Αφήνουμε απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν. Τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο για περίπου 40′. Αφού φουσκώσουν τα αλείφουμε με διάλυμα αυγού. Επειδή με το άλειμμα  συρρικνώνονται ελαφρά, τα αφήνουμε 10΄-15΄ να φουσκώσει ξανά η επιφάνειά τους. Πασπαλίζουμε το αμύγδαλο (αν βάλουμε). Φουρνίζουμε τα αφράτα τσουρέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, στον αέρα, και τα ψήνουμε για περίπου 45΄ να ροδίσουν.

Για το διάλυμα αυγού για την επάλειψη ανακατεύουμε κρόκο αυγού, λίγη ζάχαρη και λίγο νερό.

Η πρότασή μου

Αφού ψηθούν, αν θέλουμε, τα βουτάμε σε λιωμένη σοκολάτα. Επίσης, μπορούμε, αφού ψηθούν, να τα αλείψουμε με λιωμένο βούτυρο όσο είναι ζεστά για να διατηρηθούν μαλακά. Μόλις κρυώσουν καλά, τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να παραμείνουν μαλακά.

Μυστικά για αφράτα και εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα

1. Επιλέξτε αλεύρι δυνατό πλούσιο σε γλουτένη κατάλληλο για τσουρέκια.

2. Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Από 20 μέχρι 23 βαθμούς C. Αν ξεχάσατε να τα βγάλετε από το ψυγείο, δείτε εδώ πώς να μαλακώσετε το βούτυρο στο λεπτό και εδώ πώς να φέρετε τα αυγά σας σε θερμοκρασία δωματίου.

3. Δώστε μεγάλη προσοχή στις θερμοκρασίες των υλικών. Eαν ρίξετε καυτά υλικά επάνω στη μάγια, τα τσουρέκια δεν θα φουσκώσουν ποτέ γιατί θα καούν οι ζυμομύκητες της μαγιάς.

4. Μπορείτε αντί για χυμό πορτοκάλι να βάλετε ένα φλιτζάνι γάλα επιπλέον.

5. Οπλιστείτε με υπομονή και αφήστε τα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα να ξεκουραστούν όσο περισσότερο γίνεται. Έτσι θα γίνουν τα πιο ελαστικά, κορδονάτα και αφράτα τσουρέκια με ίνες που έχετε φάει.

6. Τα τσουρέκια μπορείτε να τα φτιάξετε αρκετές ημέρες πριν και αφού κρυώσουν τελείως, να τα καλύψετε με μεμβράνη τροφίμων ώστε να διατηρηθούν μαλάκα και αφράτα μέχρι να τα καταναλώσετε το Πάσχα.

7. Για να δούμε ότι η ζύμη έχει φουσκώσει σωστά, την πατάμε με το δάχτυλό μας και το βαθούλωμα πρέπει να παραμένει.

8. Αν η ζύμη σας κολλάει ελαφρά στο χέρι, μην αλευρώσετε καθόλου τον πάγκο ή τα χέρια, απλά βουτήξτε τα χέρια σε λίγο λιωμένο βούτυρο και θα πλάσετε μια χαρά τα τσουρέκια.

9. Η ζύμη χωρίς ζύμωμα είναι πολύ ελαστική και εύπλαστη.

10. Όσο είναι κρύα η ζύμη για τα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα, πλάθεται πολύ πιο εύκολα. Όταν αρχίσει και ζεσταίνεται γίνεται κολλώδης γι αυτό μακριά από εστίες φωτιάς και καλοριφέρ. Επίσης μακριά από ρεύματα αέρα όσο ξεκουράζονται τα ήδη πλασμένα τσουρέκια. Ο αέρας κάνει ελαφριά πέτσα στην επιφάνεια.

11. Την ώρα που ψήνω τα τσουρέκια μου για να γυαλίζουν βάζω κάτω κάτω στον καυτό φούρνο ένα σκεύος με βραστό καυτό νερό ώστε με τους υδρατμούς που σχηματίζονται, να παίρνουν τα τσουρέκια ωραία γυαλιστερή όψη την ώρα του ψησίματος.

Τσουρέκι με ζαχαρούχο γάλα και κανέλα

Θεϊκό τσουρέκι με ζαχαρούχο γάλα, κανέλα και καραμέλα γάλακτος. Αυτή η γλυκιά κοτσίδα κανέλας είναι μια από τις ωραιότερες συνταγές για τσουρέκια που σας έχω δείξει. Απολαύστε τη στο πρωινό, στο brunch ή απλά όταν απλά θέλετε να γευτείτε κάτι μαγικό!

Υλικά Συνταγής

540 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κ.γλ. αλάτι

1 φάκελο μαγιά

150 γραμ. βούτυρο πολύ μαλακό

200 γραμ. ζαχαρούχο γάλα

80 γραμ. γάλα

2 μεγάλα αυγά χτυπημένα

λίγους σπόρους κάρδαμο

ξύσμα πορτοκαλιού

2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο χλιαρό

Για τη γέμιση

100 γραμ. βούτυρο μαλακό

100 γραμ. μαύρη ζάχαρη

1½ κ.σ. κανέλα

2 πρέζες αλάτι

Για την καραμέλα γάλακτος

1/2 φλ. μαύρη ζάχαρη

2 κ.σ. βούτυρο γεμάτες

2 πρέζες αλάτι

3/4 φλ. κρέμα γάλακτος

λίγη βανίλια υποβρύχιο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Για αυτό το φανταστικό τσουρέκι με ζαχαρούχο γάλα, κανέλα και καραμέλα γάλακτος, αλλά και για όλα τα τσουρέκια, πρέπει πάντα τα υλικά μας να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και τη μαγιά και ανακατεύουμε.

Ζεσταίνουμε λίγο το βούτυρο να λιώσει άλλα όχι τελείως.

Ρίχνουμε το βούτυρο, το ζαχαρούχο γάλα, το γάλα, το αυγό, το κάρδαμο και το ξύσμα και ζυμώνουμε 5-6′ μέχρι να ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα. Στο τελευταίο ζύμωμα ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο. Χτυπάμε 1′.

Βάζουμε τη ζύμη σε μπολ, την σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Αυτό εξαρτάται από τη θερμοκρασία του χώρου.

Τη βγάζουμε στον πάγκο και με χοντρό πλάστη την ανοίγουμε σε μακρόστενο λεπτό φύλλο με πάχος 1/2 εκ.

Για την γέμιση, ανακατεύουμε όλα τα υλικά και κάνουμε μια πάστα. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια αφήνοντας 1 εκ. κενό γύρω γύρω.

Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό κατά μήκος την μακριάς πλευράς και κολλάμε την ένωση των φύλλων πιέζοντας.

Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος το ρόλο σε δυο μακριά κομμάτια. Το σχίζουμε στη μέση δηλαδή.

Τσιμπάμε την πάνω άκρη και το πλέκουμε σε κοτσίδα.

Ενώνουμε τις δυο άκρες και το κλείνουμε σε κουλούρα.

Το βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και το αφήνουμε να σταθεί 30′.

Ψήνουμε το τσουρέκι σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC αέρα για 30′ περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Αφού κρυώσει ρίχνουμε λίγες γραμμές καραμέλα γάλακτος. Εναλλακτικά, ζεσταίνουμε λίγη βανίλια υποβρύχιο να αραιώσει και περιχύνουμε το τσουρέκι κάνοντας γραμμές με το λευκό γλάσο βανίλιας.

Για την καραμέλα γάλακτος

Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη μαύρη ζάχαρη με το βούτυρο σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας με κουτάλι να λιώσουν.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.

Ξαναβάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 4΄-5΄, να πυκνώσει και να εμφανιστούν χοντρές φουσκάλες στην επιφάνεια.

Την αφήνουμε να κρυώσει πριν τη σερβίρουμε.

Μπορείτε να δείτε όλες τις συνταγές για τσουρέκι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου στο argiro.gr

Who is Who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι τηςκαι, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ