Topwoman η Δρ. Αικατερίνη Μπούρα: Είναι η νέα πρόεδρος στο Σύλλογο Φίλων Γενναδείου Βιβλιοθήκης

Μια γυναίκα με πολλές περγαμηνές και ιδιαίτερα πλούσιο βιογραφικό.

Τα καθήκοντα της προέδρου του Συλλόγου Φίλων Γενναδείου Βιβλιοθήκης ανέλαβε η Δρ Αικατερίνη Μπούρα, μια γυναίκα με πολλές περγαμηνές και ιδιαίτερα πλούσιο βιογραφικό.

Η ίδια μίλησε στον «Ε.Κ.» για τους στόχους των «Φίλων» αλλά και για τη σημασία του έργου του Συλλόγου, τα ηνία του οποίου αναλαμβάνει.
«Στόχος όλων των μελών του νέου ΔΣ των Φίλων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης είναι να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η υποστήριξη του εθνικού και εκπαιδευτικού της σκοπού» λέει χαρακτηριστικά στον «Ε.Κ».

Και συνεχίζει: «Οι σπάνιες εκδόσεις και αρχειακές συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης αποτυπώνουν την Ιστορία της Ελλάδας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Θέλουμε να γνωρίσουν, όσο το δυνατόν περισσότεροι Ελληνες, φιλέλληνες, ερευνητές, μελετητές και φιλότεχνοι, τους θησαυρούς που φιλοξενεί η Βιβλιοθήκη.

Η επέτειος των διακοσίων ετών από την έναρξη του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, που θα εορτάσουμε το επόμενο έτος, φέρνει στο προσκήνιο και τη σημασία των συλλογών της Γενναδείου για την μελέτη της Ελληνικής Ιστορίας».

Στις δηλώσεις της, εξάλλου, προς τον «Ε.Κ.» δεν θα μπορούσε να μην κάνει αναφορά στους ελληνοαμερικανικούς δεσμούς και την υποστήριξη των Ελληνοαμερικανών στην Βιβλιοθήκη.

«Η ελληνοαμερικανική κοινότητα και οι Αμερικανοί φιλέλληνες στάθηκαν αρωγοί της Βιβλιοθήκης και των εκπαιδευτικών στόχων της, από την ίδρυσή της. Η παράδοση αυτή, που συνιστά έναν από τους σημαντικούς δεσμούς της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί και θα ενδυναμωθεί με στόχο την επιτυχία των σκοπών της Γενναδείου και την εκπλήρωση του οράματος του ιδρυτή της που ήταν η ανάδειξή της σε διεθνές Κέντρο μελέτης Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού» τόνισε χαρακτηριστικά η Δρ Μπούρα.

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη

Η Γενναδειος Βιβλιοθήκη άνοιξε τις πύλες της το 1926 για να στεγάσει την συλλογή του διπλωμάτη, λογίου και βιβλιόφιλου Ιωάννη Γεννάδειου. Ο Γεννάδιος προσέφερε τη συλλογή του στην Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα ως τεκμήριο θαυμασμού και εκτιμήσεως προς το αμερικανικό έθνος, της πρώτης χώρας που εξέφρασε συμπάθεια και ενθάρρυνση στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Και με στόχο να καταστεί παγκόσμιο κέντρο για την σπουδή της Ελληνικής Ιστορίας, φιλολογίας και τέχνης, τόσο της αρχαίας όσο και της Βυζαντινής και νεωτέρας.

Η Βιβλιοθήκη διαθέτει σήμερα μία μοναδική ερευνητική συλλογή με περισσότερους από 140.000 τόμους βιβλίων, καθώς και σπάνιες εκδόσεις, αρχεία και έργα τέχνης που αποτελούν μαρτυρίες για την κληρονομιά του Ελληνισμού από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Ο Σύλλογος Φίλων Γενναδείου Βιβλιοθήκης είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1983 με σκοπό την υλική υποστήριξη της Γενναδείου Βιβλιοθήκης για την πιο αποτελεσματική επιδίωξη του εθνικού και εκπαιδευτικού της στόχου. Ο Σύλλογος προβάλλει με κάθε πρόσφορο τρόπο το πνεύμα του ιδρυτού και το έργο της Βιβλιοθήκης προσφέροντας στους φίλους διαλέξεις, επισκέψεις, ξεναγήσεις και ταξίδια, που οργανώνει σε αντίστοιχα ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Τα μέλη του Συλλόγου εκλέγονται μετά από πρόταση δύο παλαιών μελών ή από πρόταση της Διεύθυνσης της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Το επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχει και η διευθύντρια της Γενναδείου, αποφασίζει για τις εκάστοτε δραστηριότητες του Συλλόγου αναφέρει το ekirikas

Who is who

Γεννημένη στην Αθήνα, η κ. Αικατερίνη Μπούρα εντάχθηκε στη Διπλωματική Υπηρεσία το 1984. Εχει υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, και σε διπλωματικές θέσεις στη Λευκωσία, στο Λονδίνο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες. Οι πιο πρόσφατες τοποθετήσεις της είναι: Γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, πρέσβης της Ελλάδας στον Λίβανο, πρέσβης της Ελλάδας στα ΗΑΕ και μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη.

Η κ. Μπούρα είναι απόφοιτος της Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Ιστορία από το King’s College του London University. Επιτυχημένη μελετήτρια, έχει δημοσιεύσει έρευνες πάνω σε αρκετά αρχεία, συμπεριλαμβανομένου του αρχείου του Αθανασίου Σουλιώτη-Νικολαΐδη στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Αφυπηρέτησε το 2019 και πλέον είναι πρέσβης επί τιμή.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ