Ας γνωρίσουμε μετά θάνατον μια γυναίκα η οποία με απεργία πείνας έφτασε τα 40 κιλά - Ποια ήταν η Χελίν Μπολέκ

Η τραγουδίστρια που τα έβαλε με τον Ερντογάν....

Σαν μάρτυρας της αντίστασης κατά του δικτατορικού καθεστώτος Ερντογάν τιμήθηκε η 28χρονη Χελίν Μπολέκ, μέλος των Grup Yorum, η οποία πέθανε έπειτα από απεργία πείνας στην Τουρκία διάρκειας 288 ημερών!

Όμως ακόμα και η κηδεία της προκάλεσε φόβο και τρόμο στο τουρκικό καθεστώς.

Όπως φαίνεται σε δεκάδες βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα δικτύωσης, η αστυνομία με μία προ-κλητική στάση φρόντισε να χτυπήσει και στην επικήδεια τελετή, κάνοντας χρήση χημικών και αντλιών νερού για να απομακρύνει το πλήθος.

 

 

Η Χελίν Μπολέκ και ένα ακόμη μέλος του συγκροτήματος, ο Ιμπραήμ Γκοκτσέκ ξεκίνησαν την απεργία πείνας μέσα στην φυλακή προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις διώξεις που δέχονται από την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν. Οι δυο τους ζητούσαν να αρθεί η απαγόρευση εναντίον του συγκροτήματος.

Τον περασμένο Νοέμβριο η Χελίν Μπολέκ αφέθηκε ελεύθερη αλλά συνέχισε την απεργία πείνας μέχρι να βγουν από την φυλακή όλα τα μέλη του συγκροτήματος. Μέχρι σήμερα βρίσκεται στην φυλακή και η σύζυγος του Γκοκτσέκ.

 

 

Στον θάνατο της τουρκάλας τραγουδίστριας Χελίν Μπολέκ από απεργία πείνας αναφέρεται με ανάρτησή του στην προσωπική του ιστοσελίδα στο Internet ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Στην ανάρτηση αναφέρει: "Θρηνούμε την Χελίν Μπολέκ που έφυγε χθες από τη ζωή, στα 28 της χρόνια, έπειτα από 288 ημέρες απεργίας πείνας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα μέλη του συγκροτήματός της, Grup Yorum, που βρίσκονται στην φυλακή.

Η Helin Bolek ήταν μέλος του συγκροτήματος Grup Yorum το οποίο έχει δεχθεί διώξεις από τις τουρκικές αρχές, απαγωγές και φυλακίσεις. Η 28χρονη τραγουδίστρια ξεκίνησε απεργία πείνας με αίτημα την απελευθέρωση επτά μελών του συγκροτήματος που έχουν συλληφθεί, την απόσυρση των ενταλμάτων σύλληψης εναντίον άλλων μουσικών, αλλά και να επιτραπεί στο συγκρότημα να κάνει ξανά συναυλίες.

Απεργία πείνας ξεκίνησε μαζί της και το επίσης μέλος του αριστερού συγκροτήματος, Ibrahim Gokcek, διαμαρτυρόμενος κι αυτός για τις πρακτικές της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον τους. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να είναι λιγότερο από 40 κιλά, συνεχίζοντας τον αγώνα τους.

Η τουρκική αστυνομία είχε εισβάλει στο σπίτι των δύο απεργών πείνας στην Κωνσταντινούπολη στις 11 Μαρτίου και τους συνέλαβε, με σκοπό να τους μεταφέρει σε νοσοκομείο και να τους οδηγήσει σε αναγκαστική σίτιση.

Ποιοι είναι οι Grup Yorum

Το συγκρότημα ιδρύθηκε το 1985 στην Κωνσταντινούπολη. Αποτέλεσε ένα από τα πλέον προοδευτικά συγκροτήματα στη χώρα αφού συνδυάζει την παραδοσιακή μουσική με επαναστατικά τραγούδια. Ο επαναστατικός χαρακτήρας των τραγουδιών τους τούς έθεσε στο στόχαστρο της τουρκικής κυβέρνησης. Τα μέλη του βρίσκονται εδώ και χρόνια στην περίφημη “γκρίζα λίστα” της κυβέρνησης, με το χαρακτηρισμό ως “υποστηρικτές τρομοκρατικών οργανώσεων”.

Τα τελευταία δύο χρόνια, πάνω από 30 μέλη του Grup Yorum έχουν συλληφθεί, ενώ έχουν απαγορευτεί και οι συναυλίες τους. Η Helin Bolek είχε συλληφθεί το 2016 αλλά αφέθηκε ελεύθερη δύο χρόνια αργότερα.

Η έδρα του συγκροτήματος στην Κωνσταντινούπολη έχει γίνει πολλές φορές στόχος βίαιων αστυνομικών επιχειρήσεων, λόγω της επαναστατικής δράσης του.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ