Λοιμωξιολόγος Σύψας: Τον Σεπτέμβριο θα έχουμε το φάρμακο για τη θεραπεία του κορωνοϊού - Απρίλιο του 2021 το εμβόλιο

Ενδιαφέρουσες δηλώσεις για τη θεραπεία και το εμβόλιο για τον κορωνοϊό από τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Νίκο Σύψα.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Νίκος Σύψας αποκάλυψε πως υπάρχουν μεγάλες ελπίδες να βρεθεί το φάρμακο που θεραπεύει τον κορωνοϊό και μάλιστα, μέσα στους επόμενους λίγους μήνες.

Ο γνωστός λοιμωξιολόγος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 και τον Άρη Πορτοσάλτε, ανέφερε, επίσης, πως το εμβόλιο κατά του νέου ιού φαίνεται πως θα είναι έτοιμο μέχρι τον Απρίλιο του 2021.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τον Απρίλιο "δύσκολο μήνα", ενώ στη συνέχεια "θα φτάσουμε σε ένα ξέφωτο", τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα υπάρχουν δυο μεγάλες ελπίδες για νέα φάρμακα στη "μάχη" για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Πρόκειται για την ρεμδεσιβίρη, που είναι αντιιικό φάρμακο για κορωνοϊούς, αλλά και τη, γνωστή μας πλέον, χλωροκίνη.

Η ρεμδεσιβίρη βρίσκεται σε κλινική μελέτη φάσεως 3, δηλαδή τελειώνει και σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, «Εντός του Απριλίου θα έχουμε σύντομα τα αποτελέσματα. Εάν είναι ευνοϊκά το φάρμακο θα βγει σε μαζική παραγωγή και θα είναι διαθέσιμο πιστεύω σε όλους στο τέλος του καλοκαιριού».

Τόνισε, επίσης, ότι Έλληνες ασθενείς έχουν ήδη πρόσβαση στη ρεμδεσιβίρη, «είτε μέσω παρηγορητικής θεραπείας, είτε μέσω ερευνητικού πρωτοκόλλου στο οποίο η Ελλάδα συμμετέχει με 4 κέντρα».

Όσον αφορά τη χλωροκίνη, ο κ. Σύψας είπε ότι «οι επιστήμονες ακόμη δεν είναι σίγουροι ότι δουλεύει έναντι του κορωνοϊού, έχουμε μόνο ενδείξεις».

Εξήγησε, ακόμη, ότι γίνονται μεγάλες κλινικές μελέτες σε όλο τον κόσμο και σύντομα θα έχουμε απαντήσεις.

«Το καλό σενάριο είναι ότι το φθινόπωρο θα έχουμε στα χέρια μας ένα αποτελεσματικό φάρμακο για χρήση σε ασθενείς με κορωνοϊό» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

Η ανακάλυψη του φαρμάκου έγινε από μεγάλη εταιρεία Αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, που παράγει πολλά αντιικά φάρμακα.

Το εν λόγω φάρμακο, όπως τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, δεν δούλεψε κατά του ιού Έμπολα, όμως φαίνεται πως είναι αποτελεσματικό κατά των κορωνοϊών.

Όσον αφορά το εμβόλιο, όπως είπε, βρίσκεται σε κλινικές μελέτες φάσης 1, οπότε αναμένεται πως του χρόνου την Άνοιξη θα υπάρξει σε μαζική παραγωγή.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Οι 12 συμβουλές - φυλακτό σας όσο διαρκεί ο κορωνοϊός

Τα συμπτώματα όπως τα καθορίζει ο ΠΟΥ

Πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός

Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορωνοϊό: Οι εξετάσεις και τα νοσοκομεία αναφοράς - Πότε κάνω τεστ, πού και πόσο κοστίζει

Η επιδημία στον πλανήτη: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορωνοϊού

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ