Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Απέχουμε πολύ από το τέλος της επιδημίας του κορωνοϊού

Με την Ευρώπη να βρίσκεται στο "μάτι του κυκλώνα" και την Αμερική να αριθμεί ήδη περισσότερα από 160.000 κρούσματα και περισσότερους από 3.000 νεκρούς, η πανδημία "καλπάζει" σε όλο τον κόσμο.

Τα νέα για την πανδημία του κορωνοϊού δεν είναι ευχάριστα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, η επιδημία «απέχει πολύ από το τέλος» της στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, όπως δήλωσε ο Τακέσι Κασάι, περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την περιοχή Δυτικού Ειρηνικού.

Ο ίδιος, μάλιστα, τόνισε πως τα τρέχοντα μέτρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού απλώς δίνουν χρόνο στις χώρες για να προετοιμαστούν για ευρείας κλίμακας μετάδοση στην κοινότητα.

Ο κίνδυνος μετάδοσης στην περιοχή δεν θα εξαλειφθεί όσο συνεχίζεται η πανδημία σε όλο τον κόσμο, ξεκαθάρισε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Με την Ευρώπη να βρίσκεται στο "μάτι του κυκλώνα" και την Αμερική να αριθμεί ήδη περισσότερα από 160.000 κρούσματα και περισσότερους από 3.000 νεκρούς, η πανδημία "καλπάζει" σε όλο τον κόσμο.

Και ακόμη και αν η Κίνα, από όπου ξεκίνησε η επιδημία του Covid-19 τον περασμένο Νοέμβριο, τείνει να βρει τους κανονικούς της ρυθμούς, με τα μέτρα να χαλαρώνουν κάπως, ο αξιωματούχους του ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

«Ας είμαι ξεκάθαρος. Η επιδημία απέχει πολύ από το τέλος της στην Ασία και τον Ειρηνικό. Θα είναι μια μακρά μάχη και δεν μπορούμε να σταματήσουμε να επαγρυπνούμε» τόνισε ο Κασάι σε ενημέρωση των δημοσιογράφων μέσω τηλεδιάσκεψης.

Συμπλήρωσε, δε, πως «Χρειαζόμαστε κάθε χώρα να συνεχίσει να προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας μετάδοση στην κοινότητα».

Ο Κασάι προειδοποίησε ότι οι χώρες, που παρατηρούν μια σταδιακή μείωση των κρουσμάτων, δεν θα πρέπει να σταματήσουν να επαγρυπνούν γιατί ο ιός μπορεί να επανέλθει.

Όπως ανέφερε, επίσης, οι χώρες με περιορισμένους πόρους, όπως είναι κάποια νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού, αποτελούν προτεραιότητα, καθώς αυτά αναγκάζονται να στέλνουν δείγματα για διάγνωση σε άλλες χώρες και οι περιορισμοί στις μεταφορές καθιστούν αυτό ακόμη πιο δύσκολο.

Παράλληλα, ο τεχνικός σύμβουλος του ΠΟΥ Μάθιου Γκρίφιθ, κατά τη διάρκεια της ίδιας ενημέρωσης, ξεκαθάρισε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν θεωρεί καμία χώρα ασφαλή, καθώς, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ο κορωνοϊός θα φτάσει τελικά παντού.

«Αν και χώρες και εδάφη σε αυτή την περιοχή έχουν δείξει τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να μετατρέψουν σε ευθεία την καμπύλη, ξεσπάσματα συνεχίζουν να προκύπτουν σε νέα μέρη και η εισαγωγή (κρουσμάτων) παραμένει πηγή ανησυχίας» σημείωσε ο Γκρίφιθ, ενώ συμπλήρωσε πως «το κέντρο της επιδημίας βρίσκεται τώρα στην Ευρώπη, αλλά αυτό είναι πιθανόν να αλλάξει και να βρεθεί σε άλλες περιοχές».

Να σημειωθεί πως, αυτή τη στιγμή, τα συνολικά κρούσματα του κορωνοϊό ανά τον κόσμο ανέρχονται σε 788.009, ενώ 37.876 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία.

Τα περισσότερα κρούσματα έχουν πλέον οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Ισπανία, έχοντας ξεπεράσει την Κίνα, από όπου ξεκίνησε η επιδημία του κορωνοϊού το Νοέμβριο του 2019.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Οι 12 συμβουλές - φυλακτό σας όσο διαρκεί ο κορωνοϊός

Τα συμπτώματα όπως τα καθορίζει ο ΠΟΥ

Πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός

Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορωνοϊό: Οι εξετάσεις και τα νοσοκομεία αναφοράς - Πότε κάνω τεστ, πού και πόσο κοστίζει

Η επιδημία στον πλανήτη: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορωνοϊού

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ