Βερβερίνη την ξέρετε ε; Nα την μάθετε - Το φυτικό αλκαλοειδές που βοηθά στην αντιμετώπιση του διαβήτη και των πεπτικών προβλημάτων

Eσείς ξέρετε τι είναι; 

Η βερβερίνη προέρχεται από την Κίνα και την Ινδία, όπου χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά πριν από χιλιάδες χρόνια στην παραδοσιακή κινεζική και αγιουρβεδική ιατρική.

Σύμφωνα με μελέτες η βερβερίνη έχει πολλές φαρμακολογικές ιδιότητες, αντιμικροβιακές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις, ενώ ενδέχεται να μειώνει και τη γλυκόζη του αίματος. Τα εκχυλίσματα και τα συμπληρώματα που παρασκευάζονται από αυτή την ένωση, όπως το berberine HCL, είναι γενικά οικονομικά, ασφαλή και γνωστά για την ευρεία αντιβακτηριακή τους δράση – ενδεχομένως να βοηθούν στη φυσική θεραπεία χωρίς τη χρήση αντιβιοτικών.

Τι είναι η βερβερίνη;

Η βερβερίνη (επίσης γνωστή ως υδροχλωρική βερβερίνη) είναι ένα φυσικό αλκαλοειδές ισοκινολίνης που εντοπίζεται σε μια ποικιλία βοτάνων, όπως λουτσιά, ξαγκαθιά, γλυκαγκαθιά, τρικοκκιά, μυλκινιά, και βλάχικο σταφύλι – ονομασίες γνωστές στην Ελλάδα.

Τα φυτά αυτά εμπεριέχουν βερβερίνη στον μίσχο, τον φλοιό, τις ρίζες και τα ριζώματα. Το φυτό έχει ένα βαθύ κίτρινο χρώμα – χρησιμοποιείται και ως φυσική βαφή. Η βερβερίνη είναι επίσης το κύριο ενεργό συστατικό δύο βοτάνων που είναι δημοφιλή στη φυσική ιατρική: Coptidis Rhizoma και Phellodendri Chinensis Cortex.

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική αυτά τα βότανα χρησιμοποιούνται αιώνες για τη φυσική θεραπεία του διαβήτη. Αυτή η ένωση έχει επίσης ένα μακρύ ιστορικό χρήσης για τη θεραπεία της βακτηριακής γαστρεντερίτιδας, διάρροιας και άλλων πεπτικών ασθενειών.

Τα αλκαλοειδή συνιστούν μια κατηγορία οργανικών ενώσεων φυτικής προέλευσης που περιέχουν κυρίως βασικά άτομα αζώτου. Η κατανάλωσή τους μπορεί να έχει έντονες φυσιολογικές επιδράσεις στον άνθρωπο, ιδιαίτερα όσον αφορά την καρδιαγγειακή υγεία και τον μεταβολισμό.

Σύμφωνα με έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό μελετών, τα οφέλη της βερβερίνης αφορούν τις εξής καταστάσεις:

 

  • Μεταβολικό σύνδρομο
  • Διαβήτη
  • Γαστρεντερικές λοιμώξεις
  • Καρδιακά νοσήματα
  • Υψηλή χοληστερόλη
  • Υπέρταση
  • Ανοσολογικές διαταραχές
  • Κοινά προβλήματα
  • Χαμηλή οστική πυκνότητα
  • Έλεγχος βάρους
  • Κατάθλιψη και γνωστική παρακμή
  • Δυνητικό σχηματισμό καρκινικών κυττάρων

Τα οφέλη αυτά οφείλονται στη μοριακή δομή της βερβερίνης.

Ο μοριακός τύπος της βερβερίνης είναι C20H18NO4 και, όπως και τα αλκαλοειδή, μπορεί να κάνει θαύματα!

Βερβερίνη: Οφέλη για την υγεία.

  1. Πιθανή θεραπεία του διαβήτη.

Σύμφωνα με μελέτες η βερβερίνη βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου, γεγονός που βοηθά στην πρόληψη και θεραπεία του διαβήτη τύπου ΙΙ και των επιπλοκών του, όπως καρδιαγγειακών διαταραχών και νευροπάθειας. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι επιδρά θετικά στον μεταβολισμό της γλυκόζης-λιπιδίων, τους φλεγμονώδεις παράγοντες και την αντίσταση στην ινσουλίνη σε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο.

Σύμφωνα με κλινικές μελέτες η βερβερίνη ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος και τον μεταβολισμό των λιπιδίων τόσο αποτελεσματικά όσο η μετφορμίνη, γεγονός που την καθιστά «ισχυρό υπογλυκαιμικό παράγοντα από του στόματος». Ως εκ τούτου, ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόληψη της νεφρικής βλάβης.

Ρύθμιση υψηλής χοληστερόλης και υπέρτασης

Υπάρχουν στοιχεία ότι η βερβερίνη μπορεί να μειώσει την LDL, την ολική χοληστερόλη και την υπέρταση. Σύμφωνα με μελέτες η βερβερίνη μείωσε τη χοληστερόλη και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με άλλες μελέτες η συνδυασμένη χορήγηση κόκκινου ρυζιού ζύμης – γνωστού για την ιδιότητα να μειώνει φυσιολογικά τη χοληστερόλη – και βερβερίνης προσφέρει ευρύτερο φάσμα προστασίας της χοληστερόλης με μικρότερο κίνδυνο παρενεργειών. Επίσης, ενδεχομένως να βοηθά και γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS).

  1. Βοηθά στην απώλεια βάρους

Η βερβερίνη είναι μία από τις λίγες ενώσεις που μπορούν να ενεργοποιήσουν την κινάση. πρωτεΐνη μονοφωσφορικής αδενοσίνης (ΑΜΡΚ). Η AMPK είναι ένα ένζυμο, το οποίο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Η ενεργοποίηση της AMPK αυξάνει την καύση λίπους στα μιτοχόνδρια και γι ‘αυτό οι μελέτες έχουν δείξει ότι η βερβερίνη ανακόπτει τη συσσώρευση λίπους.

  1. Πιθανή προστασία κατά της γνωστικής παρακμής

Μελέτες έχουν αξιολογήσει τη θεραπευτική ισχύ της βερβερίνης έναντι νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον και ο νευροεκφυλισμός που οφείλεται σε τραυματισμούς. Αν και περαιτέρω μελέτες είναι απαραίτητες, μια μελέτη έδειξε ότι υπάρχουν πολλαπλά θετικά αποτελέσματα της βερβερίνης – μερικά από τα οποία ενισχύουν νευροπροστατευτικούς παράγοντες / οδούς και άλλα που αντισταθμίζουν το νευροεκφυλισμό.

Μελέτες σε ζώα έχουν επίσης δείξει ότι ενδεχομένως να καταπολεμά την κατάθλιψη, καθώς φαίνεται ότι η βερβερίνη προστατεύει το κεντρικό νευρικό σύστημα και αναστέλλει την μονοαμινοξειδάση-Α, ένζυμο που εμπλέκεται στην αποικοδόμηση της νορεπινεφρίνης και της σεροτονίνης, με ερεθιστικά αποτελέσματα.

  1. Διαχείριση του SIBO

Οι ασθενείς που πάσχουν από συμπτώματα βακτηριακής υπερανάπτυξης του λεπτού εντέρου (SIBO) έχουν υπερβολική ποσότητα βακτηρίων στο λεπτό έντερο. Σύμφωνα με μελέτες η θεραπεία με βότανα, η οποία περιελάμβανε βερβερίνη, λειτουργούσε εξίσου καλά με τη θεραπεία με αντιβιοτικά και ήταν εξίσου ασφαλής.

  1. Στηρίζει την υγεία της καρδιάς

Η θετική δράση της βερβερίνης στην υγεία της καρδιάς πιθανότατα οφείλεται στην ιδιότητά της να ρυθμίζει το σάκχαρο και την παχυσαρκία – καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Διεγείρει επίσης την απελευθέρωση του μονοξειδίου του αζώτου, ενός μορίου που χαλαρώνει τις αρτηρίες, αυξάνει τη ροή του αίματος, μειώνει την αρτηριακή πίεση και προστατεύει από την αρτηριοσκλήρωση. Η καρδιαγγειακή δράση της ενδεχομένως να ρυθμίζει αρρυθμίες και καρδιακή ανεπάρκεια.

  1. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία των πνευμόνων

Σύμφωνα με έρευνες, η βερβερίνη ωφελεί τη λειτουργία των πνευμόνων λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης της, ενώ μειώνει την επίδραση της οξείας πνευμονικής φλεγμονής που προκαλείται από το κάπνισμα. Σύμφωνα με μελέτες σε πειραματόζωα η βερβερίνη μείωσε σημαντικά την φλεγμονή των πνευμόνων και βελτίωσε την οξεία πνευμονική βλάβη λόγω του καπνού.

  1. Μπορεί να προστατεύσει το ήπαρ

Παρόλο που χρειάζεται περισσότερη έρευνα σχετικά με την ηπατοπροστατευτική ιδιότητα της βερβερίνης, πρώιμες έρευνες υποδηλώνουν ότι το η βερβερίνη στηρίζει το συκώτι μειώνοντας το σάκχαρο του αίματος, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τα τριγλυκερίδια, που είναι δείκτες ηπατικής βλάβης σε άτομα με διαβήτη και ιούς όπως ηπατίτιδα.

Βοηθά επίσης άτομα με λιπώδη ηπατική νόσο. Σύμφωνα με μελέτες η βερβερίνη ασκεί αντι-υπεργλυκαιμική και αντιδιπλιπιδαιμική δράση, βελτιώνοντας τον μεταβολισμό των γλυκολιπιδίων, οπότε αντιμετωπίζει τις ρίζες της λιπώδους ηπατικής νόσου.

  1. Ενδεχόμενη αντικαρκινική δράση

Οι έρευνες σχετικά με τη ρύθμιση του μεταβολισμού των καρκινικών κυττάρων με υδροχλωρική βερβερίνη αυξάνονται συνεχώς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η βερβερίνη μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων.

Η αντικαρκινική δράση της, η οποία αναστέλλει συγκεκριμένα την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, καθιστά πιθανό να γίνει ένα φυσικό συστατικό των συστημάτων χορήγησης νανοσωματιδίων που χρησιμοποιούνται στην αντικαρκινική θεραπεία.

Βερβερίνη: Χρήσεις και δοσολογία.

H βερβερίνη υπάρχει σε μορφή συμπληρώματος, συνήθως ως βερβερίνη HCL, είτε online αλλά και στα περισσότερα καταστήματα υγιεινής διατροφής. Σε κάθε περίπτωση το σκεύασμα είναι διαφορετικό από την πιπερίνη (εκχύλισμα μαύρου πιπεριού), τη berberrubine (μεταβολίτης) ή τη berberol (μείγμα κουρκουμά και γαϊδουράγκαθου). Επειδή η βερβερίνη έχει σύντομη διάρκεια ζωής, φροντίστε να λαμβάνετε το συμπλήρωμα σε διηρημένες δόσεις (όπως τρεις φορές την ημέρα) για να διατηρήσετε σταθερά επίπεδα στο αίμα σας και για να αποφύγετε στομαχικές διαταραχές. Σε κάθε περίπτωση ενημερωθείτε από τον φαρμακοποιό ή τον σύμβουλο υγείας.

Σύμφωνα με πολλές μελέτες η συνιστώμενη δοσολογία είναι 900 έως 1.500 χιλιοστογραμμάρια ημερησίως. Συνήθως συνιστάται να λαμβάνετε 500 χιλιοστόγραμμα τρεις φορές την ημέρα για 1.500 χιλιοστόγραμμα ημερησίως συνολικά.

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν βερβερίνη απευθείας στο δέρμα για τη θεραπεία εγκαυμάτων και στα μάτια για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων, όπως το τράχωμα, που συχνά προκαλεί τύφλωση. Έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική σε ένα ευρύ φάσμα βακτηρίων, πρωτόζωων και μυκήτων που μπορούν να επηρεάσουν το δέρμα.

Παρενέργειες, κίνδυνοι και αλληλεπιδράσεις

Ποιες είναι οι παρενέργειες της βερβερίνης; Εάν νοσείτε από κάποια πάθηση, ή λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν τη λήψη – ειδικά εάν λαμβάνετε αγωγή για τη μείωση της γλυκόζης του αίματος.

Επειδή η βερβερίνη ρυθμίζει την υπέρταση, διαβητικοί που παίρνουν ινσουλίνη ή άλλα φάρμακα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στη λήψη βερβερίνης για την αποφυγή επικίνδυνα χαμηλών επιπέδων σακχάρου. Τα άτομα με υπόταση πρέπει επίσης να προσέχουν τη δοσολογία και τη λήψη βερβερίνης. Οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες μητέρες δεν πρέπει να παίρνουν βερβερίνη.

Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας αν σκοπεύετε να λάβετε τη βερβερίνη για περισσότερο από 12 εβδομάδες. Συνολικά, αυτό το αλκαλοειδές έχει εξαιρετικό προφίλ ασφάλειας. Οι κύριες παρενέργειες σχετίζονται με την πέψη, ενώ υπάρχουν αναφορές για κράμπες, διάρροια, μετεωρισμό, δυσκοιλιότητα και στομαχικές διαταραχές – οι οποίες περιορίζονται όταν λαμβάνεται σύμφωνα με τη συνιστώμενη δοσολογία.

Ανακεφαλαιώνοντας!

    • Η βερβερίνη, κύριο συστατική ουσία της παραδοσιακής κινεζικής και αγιουρβεδικής ιατρικής είναι ένα φυσικό αλκαλοειδές που βρίσκεται σε μεγάλη ποικιλία φυτών και βοτάνων.
    • Έχει αποδειχθεί ότι διαθέτει αντιβακτηριακές, αντιμικροβιακές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ ρυθμίζει και την υπέρταση αναφέρει το naturalsoul,
  • Τα οφέλη από τα βερβερίνη περιλαμβάνουν τη θεραπεία του διαβήτη, τη μείωση της χοληστερόλης, την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, την προστασία από νευρολογικές ασθένειες, τη θεραπεία του SIBO, την στήριξη της καρδιάς και την ενίσχυση της υγείας των πνευμόνων.
  • Επίσης είναι ενδεικτική η πιθανότητα αναστολής του καρκίνου, των πεπτικών διαταραχών, της οστεοπόρωσης, ενώ επουλώνει τα εγκαύματα, τις βακτηριακές λοιμώξεις ακόμη και την κατάθλιψη – αν και απαιτούνται περαιτέρω έρευνες.
  • Οι παρενέργειες της βερβερίνης είναι σπάνιες όταν λαμβάνεται σε μέτριες δόσεις, αλλά μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα και την αρτηριακή πίεση, οπότε όσοι λαμβάνουν αντίστοιχη θεραπεία θα πρέπει να προσέχουν στη λήψη του συμπληρώματος βερβερίνης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ