Μπορεί η βιταμίνη D να μειώσει τον κίνδυνο του Κορωνοϊού;

H βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που διαδραματίζει έναν αριθμό κρίσιμων ρόλων στο ανθρώπινο σώμα.

Το θρεπτικό συστατικό αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Με αυτό το δεδομένο πολλοί αναρωτιούνται εάν η συμπληρωματική λήψη βιταμίνης D μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου προσβολής από τον κορωνοϊό (COVID-19).

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για το κορωνοϊό (COVID-19), όπως επίσης και προληπτικά μέτρα εκτός από την κοινωνική αποστασιοποίηση και τις ορθές πρακτικές υγιεινής, όπου στοχεύουν στην προστασία από την προσβολή από τον ιό.

Ωστόσο, μερικές έρευνες δείχνουν ότι η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων βιταμίνης D, καθώς και η συμπληρωματική λήψη βιταμίνης D, μπορεί να βοηθήσει στο να διατηρηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα υγιές κι έτσι να μπορεί να προστατεύσει από τις αναπνευστικές νόσους εν γένει.

Το κείμενο αυτό εξηγεί πώς η βιταμίνη D επηρεάζει την ανοσολογική υγεία και πώς η επαρκής λήψη αυτής της θρεπτικής ουσίας μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις αναπνευστικές διαταραχές.

Πώς επηρεάζει η βιταμίνη D την ανοσολογική υγεία

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων.

Αυτή η βιταμίνη διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην προαγωγή της ανοσολογικής αντίδρασης.

Έχει τόσο αντιφλεγμονώδεις όσο και ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες και είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργοποίηση των αμυντικών συστημάτων του ανοσοποιητικού συστήματος (1).

Η βιταμίνη D είναι γνωστό ότι ενισχύει τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των Τ-κυττάρων και των μακροφάγων, που προστατεύουν το ανθρώπινο σώμα από τους παθογόνους οργανισμούς (2).

Στην πραγματικότητα, η βιταμίνη D είναι άκρως σημαντική για την ανοσολογική λειτουργία.

Τα χαμηλά επίπεδά της έχουν συσχετιστεί με αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις, ασθένειες και ανοσολογικές διαταραχές (3). Για παράδειγμα, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της φυματίωσης, του άσθματος και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (COPD), καθώς και των ιογενών και βακτηριακών αναπνευστικών λοιμώξεων (4, 5, 6, 7).

Επιπλέον, η έλλειψη βιταμίνης D έχει συνδεθεί με μειωμένη πνευμονική λειτουργία, η οποία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις αναπνευστικές λοιμώξεις (8, 9).

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την ανοσολογική λειτουργία. Η ανεπάρκεια σε αυτή τη θρεπτική ουσία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ανοσολογική αντίδραση και να αυξήσει τον κίνδυνο μολύνσεων και νοσογόνων καταστάσεων.

Μπορεί η βιταμίνη D να προστατεύσει από το κορωνοϊό (COVID-19);

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία για το κορωνοϊό (COVID-19).

Όπως επίσης, δεν έχουν διερευνηθεί οι επιπτώσεις των συμπληρωμάτων βιταμίνης D ή της ανεπάρκειας της βιταμίνης D στον κίνδυνο προσβολής από τον κορωνοϊό (COVID-19).

Ωστόσο, πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να βλάψει την ανοσολογική λειτουργία και να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης αναπνευστικών νόσων (10).

Επιπλέον, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να ενισχύσουν την ανοσολογική απόκριση και να προστατεύσουν ενάντια στις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος συνολικά.

Μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση και μεταανάλυση που περιλάμβανε 11.321 άτομα από 14 χώρες έδειξε ότι η συμπληρωματική λήψη βιταμίνης D μείωσε τον κίνδυνο οξείας αναπνευστικής λοίμωξης (ARI) τόσο σε εκείνους που είχαν έλλειψη βιταμίνης D, όσο και σε άτομα με επαρκή επίπεδα.

Συνολικά, η μελέτη έδειξε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μείωσαν τον κίνδυνο ανάπτυξης οξείας αναπνευστικής λοίμωξης κατά τουλάχιστον 12%. Η προστατευτική επίδραση ήταν ισχυρότερη σε εκείνα τα άτομα που παρουσίαζαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D (11). 

Επιπλέον, η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D ήταν πιο αποτελεσματικά στην προστασία έναντι της οξείας αναπνευστικής λοίμωξης όταν λαμβάνονταν καθημερινά ή εβδομαδιαίως σε μικρές δόσεις και λιγότερο αποτελεσματικά όταν λαμβάνονται σε μεγαλύτερες, ευρέως διατιθέμενες δόσεις (12).

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D έχουν επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν τη θνησιμότητα σε ηλικιωμένους, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν αναπνευστικές νόσους, όπως συμβαίνει με την προσβολή από τον κορωνοϊό (COVID-19) (13).

Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία σχετικά με το αν η συμπληρωματική λήψη βιταμίνης D μπορεί να προστατεύσει από την ανάπτυξη του ΚΟΡΩΝΟΪΌ (COVID-19). Ωστόσο, η ανεπάρκεια της βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία σε γενικές λοιμώξεις και ασθένειες επιβαρύνοντας την ανοσοποιητική λειτουργία.

Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, δεδομένου ότι πολλά άτομα (ιδιαίτερα στην Ελλάδα) εμφανίζουν ανεπάρκεια σε βιταμίνη D και ειδικά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν τις πιο σοβαρές επιπλοκές που σχετίζονται με τον κορωνοϊό (COVID-19) (14).

Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι απαραίτητο να ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα βιταμίνης D ώστε να γνωρίζετε εάν έχετε ανεπάρκεια σε αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό. Ανάλογα με τα επίπεδά της στο αίμα, η συμπληρωματική λήψη με 1.000-4.000 IU βιταμίνης D ημερησίως είναι συνήθως επαρκή για τους περισσότερους ανθρώπους.

Ωστόσο, σε εκείνους με χαμηλά επίπεδα στο αίμα απαιτούνται συχνά πολύ υψηλότερες δόσεις για να αυξηθούν τα επίπεδα τους σε ένα βέλτιστο εύρος (15).

Μία πολύ καλή ιδέα είναι η κατανάλωση μουρουνέλαιου, το οποίο περιλαμβάνει τον ιδιαίτερο συνδυασμό βιταμίνης D και ω-3 λιπαρών και μάλιστα σε απόλυτα βιοδιαθέσιμη μορφή. Το μουρουνέλαιο επιλογής θα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας, κατά προτίμηση να προέρχεται από τη Νορβηγία (θεωρείται το καλύτερο) και βέβαια να αγοράζεται από αξιόπιστο προμηθευτή.

Αν και οι συστάσεις σχετικά με το τι συνιστά ένα βέλτιστο επίπεδο βιταμίνης D ποικίλουν, οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν ότι τα βέλτιστα επίπεδα βιταμίνης D βρίσκονται μεταξύ 30-60 ng / mL (75-150 nmol/L) (16, 17).

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

Μπορεί τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με το αν η συμπληρωματική λήψη βιταμίνης D μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από τον ΚΟΡΩΝΟΪΌ (COVID-19) να απουσιάζουν, ωστόσο είναι δεδομένο ότι η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων βιταμίνης D μπορεί να ενισχύσει την ανοσολογική υγεία. Επιπλέον, τα συμπληρώματα βιταμίνης D αποδεδειγμένα μπορούν να προστατεύουν από διάφορες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Συνοψίζοντας:

Η βιταμίνη D διαδραματίζει πολλούς και σημαντικούς ρόλους στο ανθρώπινο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της προαγωγής της υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η επιστημονική έρευνα υπογραμμίζει ότι η συμπληρωματική πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να προστατεύσει από αναπνευστικές λοιμώξεις, ιδιαίτερα τα άτομα εκείνα που εμφανίζουν ανεπάρκεια αναφέρει ο διατροφολόγος στο Δημήτρης Γρηγοράκης logodiatrofis.

Βέβαια, μην ξεχνάτε ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία επιστημονική έρευνα (γιατί απλά δεν έχει διενεργηθεί) που να δείχνει ότι η λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης D, μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από τον κορωνοϊό (COVID-19).

Εάν πιστεύετε ότι χρειάζεστε συμπληρωματική πρόσληψη βιταμίνης D ώστε να ενισχύσετε τη συνολική ανοσολογική σας αντίδραση, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον ιατρό ή τον διατροφολόγο σας ώστε να λάβετε αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τη σωστή δοσολογία. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ