Κορωνοϊός: Η κοινή γνώμη ξεσηκώθηκε στη Βραζιλία - Η "κυρία" της δεν της είπε ότι έχει τον ιό

Νεκρή η υπηρέτρια…

Κοινωνικός σάλος έχει προκληθεί στη Βραζιλία, από τον θάνατο της οικιακής βοηθού Κλεονίσε Γκονσάλβες, η οποία ασθένησε την περασμένη Δευτέρα ξαφνικά κι ενώ εργαζόταν σε διαμέρισμα του πλούσιου προαστίου Λεμπλόν, στην περιφέρεια του Ρίο ντε Ζανέιρο, του οποίου η ιδιοκτήτρια είχε επιστρέψει μόλις από την Ιταλία.

Η οικογένειά της κάλεσε αμέσως ταξί, μόλις ενημερώθηκε για την ασθένειά της, για να τη μεταφέρει αρχικά στο σπίτι και μετά, στις έξι τα ξημερώματα, στο τοπικό νοσοκομείο. Εκεί αρχικά θεωρήθηκε πως πάσχει από ουρολοίμωξη, αλλά στη συνέχεια εμφάνισε κι άλλα συμπτώματα του κορονοϊού, που οδήγησαν στην κατάληξη της 63χρονης οικιακής βοηθού, το επόμενο απόγευμα.

Ο θάνατός της ήταν ο πρώτος στην ευρύτερη ζώνη του Ρίο ντε Ζανέιρο κι ο πέμπτος στη χώρα.

Πηγή της προσβολής της ήταν η εργοδότριά της, η οποία είχε επιστρέψει πρόσφατα από διακοπές στην Ιταλία κι είχε ασθενήσει, κάνοντας δε και τη διάγνωση για τον κορονοϊό, μην ενημερώνοντας, ούτε προειδοποιώντας την Γκονσάλβες, η οποία εργαζόταν επί δεκαετίες για την οικογένεια, τονίζουν στο Reuters τοπικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Το επεισόδιο αυτό έχει προκαλέσει πανικό μεταξύ των 25.000 κατοίκων του Μιγκέλ Περέιρα, όπου οι υγειονομικοί υπεύθυνοι τονίζουν πως υπάρχουν 19 ύποπτα κρούσματα.

Επίσης έχει πυροδοτήσει έναν έντονο κοινωνικό διάλογο στον Τύπο και στα μέσα δικτύωσης για την ταξικότητα της πανδημίας και τα προνόμια μίας οικονομικής και κοινωνικής ελίτ, που έχει την άνεση να ταξιδεύει στο εξωτερικό και ευνόησε τη μετάδοση του κορονοϊού στη Βραζιλία, σύμφωνα με τους υγειονομικούς αξιωματούχους, που πλέον φοβούνται πως η νόσος θα κάνει θραύση στις πιο αναξιοπαθούσες μερίδες του πληθυσμού του μεγαλύτερου κράτους της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες διαβιούν σε αμφιβόλου ασφάλειας συνθήκες σε παραγκουπόλεις.

Σε άρθρο της στις 19 Μαρτίου στη μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας Folha de S.Paulo, η γνωστή για τις παρεμβάσεις της διανοούμενη Τζαμίλα Ριμπέιρου, υπογραμμίζει πως το περιστατικό αυτό αποτελεί παράδειγμα για τις επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης κι εργασίας των φτωχών στη Βραζιλία, που πολλοί εξ αυτών δεν έχουν την πολυτέλεια να μείνουν σπίτια τους.

«Δεν χρειάζεται να τονίσουμε πως οι πιο ευάλωτοι θα είναι και αυτοί που θα πληγούν περισσότερο. Είναι ένα δομικό ζήτημα», πρόσθετε η Ριμπέιρου, που διδάσκει πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σάου Πάουλο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το υπουργείο Υγείας στη Βραζιλία ανακοίνωσε πως το 60% των υπόπτων κρουσμάτων στη χώρα, μέχρι την προηγούμενη Τρίτη, ήσαν άνθρωποι που είχαν ταξιδεύσει πρόσφατα στην Ισπανία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, χώρες όπου σαρώνει η πανδημία. Μάλιστα 22 κυβερνητικοί αξιωματούχοι κι εξέχοντες επιχειρηματίες, που είχαν συνοδεύσει τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου σε ταξίδι στη Φλόριδα για συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό -- με τέσσερις από αυτούς να συμμετέχουν και στο επίσημο δείπνο των δύο ηγετών στο Παλμ Μπιτς.

Ακόμη, η μεγαλύτερη εστία συλλογικής μόλυνσης υπήρξε ένα γαμήλιο δείπνο σε πολυτελές θέρετρο της Μπαΐα, όπου 10 προσκεκλημένοι κόλλησαν από έναν άλλο καλεσμένο, που πρόσφατα επέστρεψε από διακοπές στο χειμερινό θέρετρο Άσπεν στις ΗΠΑ. Μεταξύ τους κι η Πρέτα Ζιλ, μία διάσημη τραγουδίστρια του Ρίο, η οποία ανακοίνωσε πως διαγνώσθηκε θετική στον κορονοϊό, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Η επιδημία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς στη Βραζιλία, που χθες απαριθμούσε 1.891 κρούσματα και 34 θανάτους, με πάνω από το 12% των κρουσμάτων να εντοπίζονται στην περιοχή του Ρίο, του οποίου το ένα πέμπτο του πληθυσμού ζει στις παραγκουπόλεις.

Ο Βίλσον Βίτζελ, κυβερνήτης της Πολιτείας του Ρίο, δήλωσε την Παρασκευή πως το σύστημα υγείας είναι επικίνδυνο να «καταρρεύσει» μέσα σε 15 ημέρες, λόγω της αθρόας εισαγωγής ασθενών και της πενιχρής κρατικής χρηματοδότησης. Η δε χρηματοδότηση της Πολιτείας εξαρτάται κυρίως από τη φορολογία στα καύσιμα, η οποία λόγω των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας έχει μειωθεί δραματικά.

 

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Οι 12 συμβουλές - φυλακτό σας όσο διαρκεί ο κορωνοϊός

Τα συμπτώματα όπως τα καθορίζει ο ΠΟΥ

Πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός

Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορωνοϊό: Οι εξετάσεις και τα νοσοκομεία αναφοράς - Πότε κάνω τεστ, πού και πόσο κοστίζει

Η επιδημία στον πλανήτη: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορωνοϊού

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ