Η Ντίνα Νικολάου μας φτιάχνει Γαλλική μηλόπιτα με αρωματικά μήλα

Θα μοσχοβολήσει όλο το σπίτι...

Για τη ζύμη

175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

90 γρ. βούτυρο Lurpak, παγωμένο, κομμένο σε κύβους

1 κρόκου αυγού

1½ κουτ. σούπας γάλα

1½ κουτ. σούπας ζάχαρη κρυσταλλική, πολύ ψιλή

1 πρέζα αλάτι

Λίγο βούτυρο για το άλειμμα της ταρτιέρας

Για την κομπόστα

400 γρ. μήλα, κόκκινα, σκληρά

50 γρ. βούτυρο Lurpak

30 γρ. νερό

30 γρ. ζάχαρη

σποράκια από 1 φρέσκο λοβό βανίλιας (χαράζετε με ένα μαχαίρι και ξύνετε τα σποράκια)

Για την επιφάνεια

3-4 μήλα κόκκινα, σκληρά

100 γρ. βούτυρο Lurpak

25 γρ. μέλι

σποράκια από 1 φρέσκο λοβό βανίλιας (χαράζετε με ένα μαχαίρι και ξύνετε τα σποράκια)

50 γρ. μαρμελάδα μήλου

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το αλεύρι και το βούτυρο κομμένο σε μικρούς κύβους και «δουλεύω» με τα δάχτυλά μου μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα «ψιχουλιαστό». Σε ένα μπολάκι ανακατεύω το γάλα και τον κρόκο και ρίχνω το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και το βούτυρο. Προσθέτω τη ζάχαρη και το αλάτι και ζυμώνω με τα χέρια μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη ομοιογενής και ελαστική. Τυλίγω σε μεμβράνη και αφήνω στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C. Βουτυρώνω καλά μια ταρτιέρα με αποσπώμενο πάτο, διάστασης 22-24 εκ. Αλευρώνω ελαφρά τον πάγκο της κουζίνας και τον πλάστη μου. Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο και με τον πλάστη ανοίγω σε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο 2-3 εκατοστά μεγαλύτερο από το μέγεθος της ταρτιέρας.

Μεταφέρω το φύλλο στη βουτυρωμένη τάρτα και γυρίζω λίγο τη ζύμη που περισσεύει, δημιουργώντας ένα χοντρουλό στεφάνι. Με ένα πηρούνι, «τσιμπάω» διάσπαρτα όλη τη βάση και ψήνω την άδεια τάρτα για 10 λεπτά.

Για την κομπόστα μήλου: Καθαρίζω τα μήλα και τα κόβω σε μικρούς κύβους. Σε μια κατσαρόλα βάζω το νερό τη ζάχαρη και τα σποράκια της βανίλιας. Προσθέτω τα μήλα και μαγειρεύω σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω το βούτυρο και ανακατεύω. Αδειάζω το μείγμα σε ένα πιρέξ για να κρυώσει γρήγορα.

Για την επιφάνεια: Πλένω καλά 3-4 μήλα (ανάλογα με το μέγεθός τους) και τα σκουπίζω. Τα κόβω στη μέση και αφαιρώ τους πυρήνες. Κόβω σε λεπτά φέτακια (το ιδανικό είναι να χρησιμοποιήσετε μαντολίνο).

Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το βούτυρο να ζεσταθεί και να λιώσει (όχι να κάψει). Προσθέτω το μέλι και τα σποράκια της βανίλιας και ανακατεύω καλά.

Συναρμολόγηση: Αδειάζω την κρύα κομπόστα μήλου μέσα στην ταρτιέρα και ισιώνω με κουτάλι. Στρώνω τις φέτες των μήλων με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει η μία φέτα την άλλη κατά τα ¾, φροντίζοντας ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια και να μη φαίνεται η κομπόστα.

Με ένα πινέλο αλείφω με το μείγμα βούτυρο-μέλι-βανίλια, όλη την τάρτα (και το στεφάνι της ζύμης).

Ψήνω την τάρτα για 45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, μέχρι να ροδίσει. Μόλις βγάλω την τάρτα από το φούρνο, αλείφω με τη μαρμελάδα μήλου για να γυαλίσει. Την αφήνω να σταθεί για 15 λεπτά και σερβίρω.

WHO IS WHO

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ