Ο κορωνοϊός είναι γένους αρσενικού: Γιατί οι περισσότεροι νεκροί από τον Covid- 19 είναι άνδρες;

Γιατί η θνητότητα από τον κορωνοϊό είναι συχνότερη στους άνδρες;

Φαίνεται πως ο νέος κορωνοϊός, που έχει εξελιχθεί σε πανδημία και απασχολεί όλο τον κόσμο... προτιμά τους άνδρες.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το 70% των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ιταλία είναι άνδρες, ενώ περίπου το 64% των νεκρών από τον κορωνοϊό στην Κίνα είναι, επίσης, γένους αρσενικού. 

Να σημειωθεί πως και στη χώρα μας, που μετρά πλέον 7 νεκρούς από τον νέο κορωνοϊό, τα «θύματα» του ιού είναι στο σύνολό τους άνδρες.

Αν και οι γυναίκες, σε γενικές γραμμές, μολύνονται από τον ιό εξίσου με τους άνδρες, τα ποσοστά θνητότητας από τον κορωνοϊό είναι μεγαλύτερα στους άνδρες.

Επίσης, με βάση τα ευρήματα μεγάλης μελέτης που πραγματοποίηθηκε στην Κίνα, στα μέσα Φεβρουαρίου, η θνητότητα από τον ιό ήταν 2,8% για τους άνδρες και 1,7% για τις γυναίκες.

Διαμορφώθηκε, έτσι, ένα «κενό» της τάξεως του 49% περίπου ανάμεσα στα δύο φύλα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι άνδρες φαίνεται πως είναι πιο ευάλωτοι έναντι στον κορωνοϊό.

Υπάρχουν βιολογικοί λόγοι, καθώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το γυναικείο ανοσοποιητικό σύστημα τείνει να είναι πιο ανθεκτικό από αυτό των ανδρών.

Αυτό οφείλεται κυρίως στα οιστρογόνα, μια κατηγορία ορμονών, που εργάζονται ως οι κύριες γυναικείες ορμόνες φύλου.

Οι ορμόνες αυτές διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμούν έτσι τους παθογόνους οργανισμούς ταχύτερα και πιο επιθετικά, σε αντίθεση με την ανδρική ορμόνη, την τεστοστερόνη, η οποία αναστέλλει το σύστημα άμυνας του οργανισμού.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν, επίσης, γενετικοί λόγοι.

Ορισμένα γονίδια που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, για παράδειγμα γονίδια υπεύθυνα για την αναγνώριση των παθογόνων, κωδικοποιούνται στο χρωμόσωμα Χ.

Επειδή οι γυναίκες έχουν δύο χρωμοσώματα X και οι άνδρες έχουν μόνο ένα, οι γυναίκες παρουσιάζουν ένα πλεονέκτημα.

Ακόμη, καθοριστικός παράγοντας φαίνεται να είναι και ο τρόπος ζωής, με τους άνδρες να εμφανίζουν συχνότερα ανθυγιεινές συνήθειες σε σχέση με τις γυναίκες.

Στην Κίνα, για παράδειγμα, περίπου το 52% των ανδρών καπνίζουν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες είναι μικρότερο του 3% . Ένας αποδυναμωμένος πνεύμονας εξαιτίας του καπνίσματος είναι πιο ευαίσθητος στις αναπνευστικές λοιμώξεις.

Άλλωστε, όπως πρόσφατα ανέφερε και για τη χώρα μας η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, «το 90% των νέων ανθρώπων που νοσούν από κορωνοϊό είναι καπνιστές».

Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει πως «οι ηλικιωμένοι και εκείνοι με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας (όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα καρδιακά προβλήματα η αναπνευστική νόσος, ο καρκίνος ή ο διαβήτης) φαίνεται να είναι πιο ευάλωτοι στη σοβαρή νόσο».

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Οι 12 συμβουλές - φυλακτό σας όσο διαρκεί ο κορωνοϊός

Τα συμπτώματα όπως τα καθορίζει ο ΠΟΥ

Πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός

Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορωνοϊό: Οι εξετάσεις και τα νοσοκομεία αναφοράς - Πότε κάνω τεστ, πού και πόσο κοστίζει

Η επιδημία στον πλανήτη: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορωνοϊού

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ