Η τελική λίστα με όσους θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ τον Απρίλιο – Επέκταση του μέτρου

Θα το εισπράξουν και 250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι

 

Την διεύρυνση του κύκλου  όσων θα λάβουν τα 400 ευρώ το μήνα, δηλαδή 800 ευρώ συνολικά στο δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα προσωρινά καταργήθηκαν και ο προϋπολογισμός ξαναγράφεται:

- με υπόθεση για ανάπτυξη σχεδόν 90% χαμηλότερη των προβλέψεων, μόλις 0,2%-0,3% αντί 2,8% που αρχικά προβλεπόταν.

- με 5 δισεκατομμύρια περισσότερες κρατικές δαπάνες λόγω κορωνοϊού. Την προηγούμενη Τετάρτη υπολογίζονταν σε 100 εκατ. ευρώ (500 ευρώ σε 200.000 εργαζόμενους) αλλά την επόμενη Τετάρτη στα 2 δισ. ευρώ και την Πέμπτη ο πρωθυπουργός προσέθεσε και άλλα 3 δισεκατομμύρια. Μαζί με άλλα 4,5 δισ. «ρευστό» από κονδύλια ΕΣΠΑ, τα πρώτα μέτρα αγγίζουν ήδη τα 10 δισ. ευρώ.

Μόνον την Πέμπτη με τα μέτρα των 3 δισ. ευρώ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, προστέθηκαν στους δικαιούχους για τα 400 ευρώ το μήνα:

- οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυταπασχολούμενοι: Υπολογίζεται ότι περίπου 250.000 από τους 350.000 θα λάβουν επίσης το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου. Η ακριβής περίμετρος των δικαιούχων θα καθοριστεί ενδεχομένως και σήμερα. Και αυτοί θα δικαιούνται επίσης αναστολή πληρωμών φόρων και τραπεζικών δόσεων.

- οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που πλήττονται αλλά λειτουργούν και δεν έκλεισαν λόγω κρίσης: Θα λάβουν τον έκτακτο μισθό των 400 ευρώ και όσοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να μένουν ανοικτές, παρά τη σημαντική μείωση του τζίρου τους (πχ κατά 30%). Ως προϋπόθεση τίθεται να τους έχει θέσει σε αναστολή τη σύμβασή τους ο εργοδότης.

- Όλοι όσοι απολύθηκαν από 1ης Μαρτίου και μέχρι προχθές στις 17 του μηνός. Το ίδιο ισχύει και για όσους εξαναγκάσθηκαν να υποβάλουν παραίτηση στο ίδιο διάστημα.

- εργαζόμενοι ξενοδοχείων στις πόλεις και όσων άλλων αποφασίστηκε χθες ή πρόκειται να αποφασιστεί να κλείσουν δια νόμου αναφέρει το Dealnews.

Στα μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιλαμβάνεται επίσης και «έκτακτο επίδομα πάσχα» σε εργαζόμενους στα νοσοκομεία της χώρας αλλά και οι υπάλληλοι στην Πολιτική Προστασία, σαν υλική επιβράβευση για να συνεχίσουν το έργο τους.

Το ύψος και το εύρος της παροχής αναμένεται να εξειδικεύσουν σήμερα οι υπουργοί κ.κ. Σταϊκούρας, Βρούτσης και Γεωργιάδης σε ανακοινώσεις τους στις 10.30 πμ.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Οι 12 συμβουλές - φυλακτό σας όσο διαρκεί ο κορωνοϊός

Τα συμπτώματα όπως τα καθορίζει ο ΠΟΥ

Πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός

Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορωνοϊό: Οι εξετάσεις και τα νοσοκομεία αναφοράς - Πότε κάνω τεστ, πού και πόσο κοστίζει

Η επιδημία στον πλανήτη: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορωνοϊού

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ