Κορωνοϊός: Ποια είναι τα νέα συμπτώματα που εμφανίζουν πολλοί ασθενείς πέρα από πυρετό & βήχα

Σημαντικά ευρήματα από νέα κινεζική μελέτη...

Όπως γνωρίζαμε μέχρι τώρα τα συνηθισμένα συμπτώματα του κορωνοϊού είναι ο πυρετός, ο βήχας και η δύσπνοια.

Σύμφωνα, ωστόσο, με νέα κινεζική μελέτη, και η διάρροια είναι ένα αρκετά συχνό σύμπτωμα στους ασθενείς που νοσούν από Covid-19.

Αν και οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν κυρίως αναπνευστικά συμπτώματα, περίπου ο ένας στους πέντε εμφανίζει διάρροια, εμετούς ή πόνους στην κοιλιακή χώρα.

Η νέα αυτή μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Gastroenterology» και βασίζεται στα πρώτα στοιχεία που προέρχονται από την Κίνα.

Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 204 ασθενείς, οι οποίοι νοσούσαν από κορωνοϊό και νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της πόλης Ουχάν - από όπου ξεκίνησε η πανδημία - αλλά και άλλων κινεζικών πόλεων.

Η μέση ηλικία των ασθενών αυτών ήταν τα 55 έτη, ενώ, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι μισοί περίπου ασθενείς (τα 99 άτομα) εισήχθησαν σε νοσοκομείο αναφέροντας ένα ή περισσότερα γαστρεντερικά συμπτώματα.

Από αυτούς, οι 41 (ποσοστό 20%) είχαν σαφές πεπτικό πρόβλημα - οι 29 είχαν διάρροια, οι οκτώ εμετούς και οι τέσσερις πόνους στην κοιλιά.

Μάλιστα, οι επτά από αυτούς τους ασθενείς είχαν μόνο γαστρεντερικά συμπτώματα και καθόλου αναπνευστικά.

Σύμφωνα με τους κινέζους επιστήμονες, όσο η ασθένεια προχωρά και γίνεται πιο σοβαρή, τόσο επιδεινώνονται και τα γαστρεντερικά συμπτώματα του ασθενούς.

Μάλιστα, οι ασθενείς που δεν έχουν καθόλου συμπτώματα από το γαστρεντερικό, φαίνεται πως έχουν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα (60%) να θεραπευθούν, σε σχέση με όσους έχουν γαστρεντερικά συμπτώματα (34%).

Σύμφωνα με την κινεζική μελέτη, ο μέσος χρόνος από την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου έως την εισαγωγή των ασθενών στο νοσοκομείο είναι 8,1 μέρες, αλλά για όσους έχουν γαστρεντερικά συμπτώματα, ο χρόνος είναι μεγαλύτερος (εννέα μέρες) σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν τέτοια συμπτώματα (επτά μέρες).

Αυτό, κατά τους ερευνητές, πιθανώς οφείλεται στο ότι η εκδήλωση γαστρεντερικών συμπτωμάτων παραπλανά τους ασθενείς, που δεν υποπτεύονται ότι νοσούν από κορωνοϊό, ιδίως όταν τα γαστρεντερικά συμπτώματα δεν συνοδεύονται από αναπνευστικά.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Οι 12 συμβουλές - φυλακτό σας όσο διαρκεί ο κορωνοϊός

Τα συμπτώματα όπως τα καθορίζει ο ΠΟΥ

Πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός

Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορωνοϊό: Οι εξετάσεις και τα νοσοκομεία αναφοράς - Πότε κάνω τεστ, πού και πόσο κοστίζει

Η επιδημία στον πλανήτη: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορωνοϊού

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ