Ροδόνερο: Οι πλούσιες ιδιότητες και χρήσεις του στο πρόσωπο και τα μαλλιά

Oι ιδιότητες του...

Το ροδόνερο είναι ένα φυσικό, βιολογικό καλλυντικό που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην ομορφιά. Έχει πλούσιες ευεργετικές ιδιότητες τόσο για το πρόσωπο και την επιδερμίδα γενικότερα, όσο και για τα μαλλιά.

Το αρωματικό αυτό νερό που φτιάχνεται πολύ εύκολα ακόμα και στο σπίτι με μια απλή συνταγή, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό σύμμαχο ομορφιάς που θα ανανεώσει την καθημερινή σας ρουτίνα. Αν πάλι δεν θέλετε να το παρασκευάσετε εσείς, θα το βρείτε στο φαρμακείο, τα καταστήματα καλλυντικών, αλλά και σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ. Η τιμή του είναι προσιτή και κυμαίνεται γύρω στα 5 ευρώ τα 200 ml.

Οι χρήσεις του ροδόνερου, τόσο σκέτο όσο και σε συνδυασμό με άλλα φυσικά συστατικά, είναι πολλαπλές. Από τη λοσιόν, τον καθαρισμό του προσώπου και το ντεμακιγιάζ, μέχρι την βαθιά ενυδάτωση και την αντιμετώπιση της ακμής.

Ας δούμε αναλυτικότερα τι μας προσφέρει το ροδόνερο, πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε, καθώς και τη συνταγή παρασκευής του.

Οι ευεργετικές ιδιότητες που έχει το ροδόνερο στο πρόσωπο και τα μαλλιά

Το φυσικό αυτό καλλυντικό, που είναι ιδανικό για κάθε τύπο επιδερμίδας και ηλικία, έχει πάρα πολλά οφέλη για το δέρμα και την τρίχα.

Αντιοξειδωτική δράση: Η πλούσια σε αντιοξειδωτικά σύνθεση του προλαμβάνει την καταστροφή των κυττάρων του δέρματος από τον ήλιο και την ρύπανση. Επίσης, οδηγεί στην ενδυνάμωση και την αναγέννηση των κυττάρων.

Αντιγηραντική ιδιότητα: Τα αντιοξειδωτικά του ροδόνερου βοηθούν στη θεραπεία της επιδερμίδας μειώνοντας και προλαμβάνοντας τη δημιουργία ρυτίδων. Επίσης, η μεγάλη περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C και E καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει την ελαστικότητα του δέρματος, συσφίγγει και μειώνει το μέγεθος των πόρων, αλλά και την εμφάνιση των μαύρων στιγμάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η επιδερμίδα να φαίνεται φρέσκια και νεανική.

Στυπτικές και τονωτικές ιδιότητες: Τονώνει το μεικτό και λιπαρό δέρμα, διατηρώντας σε ισορροπία το φυσικό PH και την λιπαρότητα του. Παράλληλα λειτουργεί ως καθαριστικό προσώπου απομακρύνοντας την έντονη λιπαρότητα και τις ακαθαρσίες από τους πόρους.

Αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις: Η χρήση του καταπραΰνει την επιδερμίδα, αντιμετωπίζοντας ερεθισμούς, οιδήματα, κοκκινίλες, ξηροδερμία και δερματικές παθήσεις όπως η ακμή και το έκζεμα. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει στην γρηγορότερη επούλωση εγκαυμάτων, πληγών και ουλών, καθώς και στην μείωση των μικρών πανάδων. Εξίσου ευεργετική όμως είναι και η δράση του στο τριχωτό της κεφαλής, όπου βοηθά στην καταπράυνση της φαγούρας και την αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων όπως η πιτυρίδα.

Ενυδατικές ιδιότητες σε πρόσωπο και μαλλιά: Αναζωογονεί το δέρμα και το κάνει φρέσκο, απαλό και νεανικό. Αντίστοιχα η χρήση του στα μαλλιά προσφέρει βαθιά θρέψη και ενυδάτωση στην τρίχα, ενισχύοντας τη ζωντάνια του χρώματος και βοηθώντας στη γρήγορη ανάπτυξη τους. Παράλληλα με τα μαλλιά επωφελείται και το τριχωτό της κεφαλής.

Ενισχύει την καλή διάθεση: Το απαλό και όμορφο άρωμα του ροδόνερου θεωρείται πως έχει την ικανότητα να ηρεμεί και να αποβάλλει το αίσθημα άγχους, αντιμετωπίζοντας έτσι και την κατάθλιψη.

Ροδόνερο ιδιότητες - χρήσεις

Οι σημαντικότερες χρήσεις του ροδόνερου στον τομέα της ομορφιάς

Στο πρόσωπο χρησιμοποιείται ως:

  • Τονωτική λοσιόν
  • Ντεμακιγιάζ – Καθαριστικό νερό προσώπου
  • Σταθεροποιητικό του μακιγιάζ
  • Κομπρέσα στα μάτια για την αντιμετώπιση μαύρων κύκλων, σακούλων και ρυτίδων
  • Σύμμαχος στην αντιμετώπιση ερεθισμών, κοκκινίλων και ακμής ή άλλων δερματικών παθήσεων
  • Αντιγηραντική προστασία
  • Σπρέι αναζωογόνησης της επιδερμίδας

Στα μαλλιά οι χρήσεις του είναι ως:

  • Ενυδατικό, μαλακτικό και ενδυναμωτικό προϊόν
  • Σύμμαχος στην αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων του τριχωτού της κεφαλής όπως η πιτυρίδα και η λιπαρότητα
  • Βοήθεια για την καταπολέμηση και μείωση της ψαλίδας ή του φριζαρίσματος

Στην επιδερμίδα γενικότερα χρησιμοποιείται ως:

  • Λοσιόν για να καταπραΰνει τους ερεθισμούς από το ξύρισμα και την αποτρίχωση γενικότερα
  • Ενυδατικό φυσικό καλλυντικό σώματος
  • Καταπραϋντικό και χαλαρωτικό μετά από μια κουραστική και αγχωτική μέρα
  • Μετά την ηλιοθεραπεία για να δροσίσει το δέρμα
  • Λοσιόν για μασάζ

Πως φτιάχνω ροδόνερο – Δύο τρόποι για σπιτική συνταγή

Η παρασκευή του ροδόνερου γίνεται με 2 διαφορετικούς τρόπους, τους οποίους θα αναλύσουμε στη συνέχεια. Πρώτα όμως ας δούμε πως θα διαλέξετε τα καλύτερα πέταλα τριαντάφυλλου για να φτιάξετε το δικό σας ροδόσταμο, όπως αλλιώς αποκαλείται.

Αν δεν έχετε τριαντάφυλλα σε δικό σας κήπο ή γλάστρα, ώστε να τα μαζέψετε κατευθείαν από το φυτό, μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα από ένα ανθοπωλείο. Είναι σημαντικό τα ρόδα να είναι οργανικά και να μην έχουν χημικά (εντομοκτόνα και φυτοφάρμακα). Τα ιδανικά τριαντάφυλλα είναι τα εκατόφυλλα, δαμασκηνή, γαλλικά και αγγλικά.

Σε περίπτωση όμως που έχετε την δική σας τριανταφυλλιά, φροντίστε να μαζέψετε τα πέταλα νωρίς το πρωί, έτσι ώστε να μην τα έχει δει ο ήλιος.

Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποξηραμένα πέταλα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογα με το χρώμα του ρόδου, θα πάρετε και το αντίστοιχο άρωμα. Πιο συγκεκριμένα, τα ροζ και τα κόκκινα έχουν εντονότερη μυρωδιά και περισσότερα πέταλα σε κάθε άνθος. Αντίθετα, τα κίτρινα, λευκά ή πορτοκαλί ρόδα έχουν ένα άρωμα λεμονιού, βιολέτας ή γαρύφαλλου.

Πως φτιάχνω ροδόνερο με σιγοβράσιμο

Παρασκευή ροδόνερου με σιγοβράσιμο

Πρόκειται για την πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή παρασκευής ροδόσταμου.

Θα χρειαστείτε:
– 1 φλιτζάνι φρέσκα ροδοπέταλα (περίπου 2-3 τριαντάφυλλα)
– 1,5 φλιτζάνι αποσταγμένο νερό (εναλλακτικά φιλτραρισμένο)
– 1 μεγάλη κατσαρόλα με καπάκι
– 1 μπουκαλάκι με σπρέι ή χωρίς (ιδανικά σκουρόχρωμο)

Τρόπος παρασκευής:

  1. Ξεκινήστε προετοιμάζοντας τα πέταλα. Αφαιρέστε τα από το κοτσάνι και πλύντε τα απαλά με άφθονο χλιαρό νερό για να φύγουν τυχόν ακαθαρσίες και έντομα.
  2. Τοποθετήστε σε μια κατσαρόλα τα πέταλα και το αποσταγμένο νερό, το οποίο πρέπει να σκεπάζει οριακά τα πέταλα. Προσοχή, αν βάλετε πολύ νερό θα αραιώσει το ροδόνερο.
  3. Βάλτε την κατσαρόλα στο μάτι και ανάψτε το σε μέτρια φωτιά.
  4. Μόλις αρχίσει να βράζει, τοποθετήστε το καπάκι και χαμηλώστε λίγο την ένταση της εστίας.
  5. Αφήστε το να σιγοβράσει για 15-30 λεπτά μέχρι τα πέταλα να χάσουν το χρώμα τους, δηλαδή να πάρουν ένα απαλό ροζ χρώμα.
  6. Σβήστε τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει εντελώς χωρίς να το ξεσκεπάσετε.
  7. Όταν πλέον θα είναι κρύο, σουρώστε το και αποθηκεύστε το ροδόσταγμα σε ένα αποστειρωμένο κατά προτίμηση σκουρόχρωμο μπουκαλάκι.

Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω της φυσικής του προέλευσης, το ροδόνερο μπορεί να διατηρηθεί για ένα μήνα στο ψυγείο ή για μία εβδομάδα στο ντουλάπι του μπάνιου.

Εάν θέλετε να παρατείνετε την διάρκεια ζωής του, μπορείτε να προσθέσετε στο τέλος το έλαιο από μια αμπούλα βιταμίνης Ε. Πρόκειται για ένα φυσικό και θαυματουργό για την επιδερμίδα συστατικό που συντηρεί το ροδόσταγμα για 2-3 μήνες.

Επιπλέον, για περισσότερο άρωμα μπορείτε να προσθέσετε 2-3 σταγόνες από αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου.

Πριν από κάθε χρήση, ανακινούμε το μείγμα για να ομογενοποιηθεί.

Συνταγή για ροδόνερο με τη μέθοδο απόσταξης

Συνταγή για ροδόνερο με τη μέθοδο απόσταξης

Η μέθοδος δημιουργίας ροδόνερου με απόσταξη είναι η πιο παραδοσιακή. Παρότι παίρνει περισσότερο χρόνο, το ροδόνερο διαθέτει περισσότερα οφέλη για την επιδερμίδα και έχει πιο καθαρό χρώμα.

Θα χρειαστείτε:
– 5 φλιτζάνια φρέσκα ή 1,5 φλιτζάνι αποξηραμένα ροδοπέταλα
– Αποσταγμένο νερό
– Παγάκια
– 1 μεγάλη κατσαρόλα με καπάκι
– 1 πυρίμαχο μπολ
– 1 τούβλο (μια επίπεδη πέτρα ή ένα πυρίμαχο δοχείο)
– 1 αποστειρωμένο βάζο (κατά προτίμηση σκουρόχρωμο)

Τρόπος παρασκευής:

  1. Ξεχωρίστε τα πέταλα από τον στήμονα και πλύντε τα απαλά με χλιαρό νερό για να απομακρύνετε τυχόν ακαθαρσίες και έντομα.
  2. Αν χρησιμοποιήσετε πέτρα ή τούβλο ως στήριγμα, φροντίστε να το έχετε πλύνει πάρα πολύ καλά προκειμένου να μην αλλοιωθεί η ποιότητα του ροδόσταμου που θα παραχθεί.
  3. Πάρτε την κατσαρόλα και τοποθετήστε στη μέση το τούβλο (την πέτρα ή το μπολ). Τοποθετήστε πάνω του το πυρίμαχο μπολ που θα συγκεντρώσει το τελικό προϊόν, φροντίζοντας να πατάει καλά.
  4. Απλώστε τα πέταλα μέσα στην κατσαρόλα, γύρω από το στήριγμα.
  5. Προσθέστε το αποσταγμένο νερό μέχρι να τα σκεπάσει πλήρως. Προσοχή όμως, το πυρίμαχο μπολ στη μέση της κατσαρόλας θα πρέπει να είναι εντελώς άδειο.
  6. Μετά καπακώστε την κατσαρόλα, βάζοντας το καπάκι ανάποδα, δηλαδή με το χερούλι να κοιτάει προς το μπολ.
  7. Έπειτα τοποθετήστε λίγα παγάκια μέσα στο αναποδογυρισμένο καπάκι και ανάψτε το μάτι στο φουλ. Έτσι απλά έχετε φτιάξει το δικό σας αποστακτήριο για ροδόνερο. Όπως ο ατμός ανεβαίνει, έρχεται σε επαφή με το παγωμένο καπάκι και υγροποιείται. Το υγρό αυτό πέφτει μέσα στο μπολ, συγκεντρώνοντας το έτοιμο ροδόσταγμα.
  8. Μόλις το νερό ξεκινήσει να βράζει, χαμηλώστε την ένταση και αφήστε το να σιγοβράσει.
  9. Φροντίστε ανά τακτά διαστήματα να αφαιρείτε το νερό από τα λιωμένα παγάκια και να προσθέτετε καινούργια.
  10. Μετά από 20-25 λεπτά σιγοβράσιμο ρίξτε με προσοχή μια ματιά στο χρώμα των ροδοπέταλων, ανοίγοντας το καπάκι με γάντια φούρνου για να μην καείτε από τον ατμό. Προσοχή όμως, δεν πρέπει να πέσει νερό από τα παγάκια μέσα στο δοχείο.
  11. Αν τα πέταλα δεν έχουν ξεθωριάσει, αφήστε το αποστακτήριο να λειτουργήσει μέχρι να χάσουν το χρώμα τους. Ωστόσο, αν το μπολ στη μέση της κατσαρόλας έχει γεμίσει, αδειάστε το στο αποστειρωμένο δοχείο και συνεχίστε την διαδικασία.
  12. Μόλις τα πέταλα των τριαντάφυλλων πάρουν ένα ημιδιάφανο λευκό χρώμα, σβήστε το μάτι και αφήστε το μείγμα να κρυώσει, χωρίς να βγάλετε το καπάκι.
  13. Όταν το ροδόνερο κρυώσει, αφαιρέστε το καπάκι χωρίς να στάξει νερό από τα παγάκια μέσα στο έτοιμο φυσικό προϊόν και μεταφέρετε το στο αποστειρωμένο βάζο.
  14. Το ροδόνερο σας είναι έτοιμο προς χρήση. Αποθηκεύστε το στο ψυγείο μέχρι 6 μήνες.

Αν έχει απομείνει νερό μαζί με τα πέταλα στην κατσαρόλα, μπορείτε να το σουρώσετε και να το αποθηκεύσετε σε ένα άλλο αποστειρωμένο σκούρο δοχείο. Πρόκειται επίσης για έτοιμο ροδόσταμο που έχει παραχθεί με τη μέθοδο του σιγοβράσματος αναφέρει το beautetinkyriaki

Περισσότερες σπιτικές συνταγές ομορφιάς με ροδόνερο

Το ροδόσταγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σκέτο, όσο και σε συνδυασμό με άλλα φυσικά συστατικά δημιουργώντας ευεργετικά καλλυντικά. Οι πιο γνωστές χρήσεις του είναι σε λοσιόν προσώπου, μάσκες κατά των μαύρων κύκλων, ντεμακιγιάζ, κρέμες βαθιάς ενυδάτωσης, στην αντιμετώπιση της ακμής, στην αντιγήρανση και στο λούσιμο των μαλλιών.

Ας δούμε αναλυτικότερα μερικές φυσικές συνταγές με ροδόνερο για το πρόσωπο, την επιδερμίδα και τα μαλλιά.

Τονωτική λοσιόν προσώπου με ροδόνερο

Θα χρειαστείτε:
– 100 ml ροδόσταγμα
– 8-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου
– 8-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
– 1 αποστειρωμένο μπουκαλάκι με σπρέι

Τρόπος παρασκευής & εφαρμογής: Απλά αναμείξτε τα υλικά μέσα στο μπουκαλάκι και ψεκάστε το μείγμα στο πρόσωπο και το λαιμό σας κάθε πρωί και βράδυ.

Χρήση ροδόνερου για μαύρους κύκλους και σακούλες κάτω από τα μάτια

Θα χρειαστείτε:
– Παγωμένο ροδόσταμο
– Βαμβάκια ντεμακιγιάζ

Τρόπος εφαρμογής: Απλά εμποτίστε τα βαμβάκια με το παγωμένο ροδόσταμο και κάντε με αυτά κομπρέσες στα μάτια. Αφήστε τις να σταθούν όσο θέλετε και απολαύστε το ευεργετικό αποτέλεσμα.

Ροδόνερο στο πρόσωπο

Ντεμακιγιάζ ματιών με αμυγδαλέλαιο και ροδόνερο

Θα χρειαστείτε:
– Αμυγδαλέλαιο
– Ροδόσταγμα

Τρόπος παρασκευής & εφαρμογής: Αναμείξτε ίσες ποσότητες από τα δυο υλικά σε ένα μπουκαλάκι και το ντεμακιγιάζ σας είναι έτοιμο. Απλά ανακινήστε το δοχείο πριν από κάθε χρήση, ρίξτε λίγο από το φυσικό προϊόν σε ένα βαμβάκι και αφαιρέστε με απαλές κινήσεις όλο το μακιγιάζ σας.

Δείτε περισσότερες εύκολες σπιτικές συνταγές για φυσικό ντεμακιγιάζ.

Η χρήση του ροδόνερου στα μαλλιά

Θα χρειαστείτε:
– 2 κουταλιές της σούπας ροδόσταγμα για κάθε φλιτζάνι νερό

Τρόπος εφαρμογής: Μετά το λούσιμο με σαμπουάν και μαλακτικό, όπως κάνετε συνήθως, ξεπλύντε τα με το μείγμα ροδόνερου. Έτσι, τα μαλλιά σας θα αποκτήσουν όμορφη μυρωδιά και θα δυναμώσουν, ενώ παράλληλα η τρίχα θα αποκτήσει ελαστικότητα και λάμψη.

Αξίζει να σημειωθεί πως βοηθά επίσης στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ψαλίδας, όπως και στην αντιμετώπιση της λιπαρότητας και την ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να μακραίνουν πιο γρήγορα τα μαλλιά.

Ενυδατικό σώματος με ροδόσταγμα και αμυγδαλέλαιο

Θα χρειαστείτε:
– 2 κουταλιές της σούπας αμυγδαλέλαιο
– 1 κουταλιά της σούπας ροδόνερο

Τρόπος παρασκευής & εφαρμογής: Αναμείξτε τα δυο φυσικά υλικά και κάντε μασάζ στο σώμα σας.

Μάθετε τα πάντα για τις ευεργετικές ιδιότητες και χρήσεις του αμυγδαλέλαιου

Μάσκα με ροδόνερο και γλυκερίνη για πρόσωπο με ακμή

Θα χρειαστείτε:
– 1 κουταλιά της σούπας ροδόσταγμα
– 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι από ρεβίθια (chickpea flour)
– 1 κουταλιά της σούπας χυμό πορτοκαλιού
– 1/2 κουταλιά της σούπας γλυκερίνη
– Μια πρέσα κουρκουμά

Τρόπος παρασκευής: Αναμείξτε όλα τα υλικά μέχρι να πάρετε μια ομοιόμορφη κρεμώδη πάστα. Αν η σύσταση είναι πολύ πηχτή, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ροδόνερο ακόμη.

Τρόπος εφαρμογής: Εφαρμόστε την πάστα σε καθαρό πρόσωπο, δίνοντας έμφαση στις περιοχές όπου εμφανίζονται τα σπυράκια. Αφήστε τη να δράσει για 15-20 λεπτά και ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό. Τέλος, εφαρμόστε λίγη τονωτική λοσιόν με ροδόσταμο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ