Γίνεται να είσαι μόνη σου και να μην νιώθεις μοναξιά;

Tι είναι η μοναξιά; 

Μόνη και μοναξιά: δύο έννοιες που διαρκώς συγχέουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Υποθέτουν αυτόματα, πώς όταν ένας άνθρωπος είναι μόνος του νιώθει μοναξιά και πως μοναξιά νιώθει κάποιος μόνο όταν είναι μόνος του. Όμως, και τα δύο αυτά συμπεράσματα απέχουν πάρα πολύ από την αλήθεια.

Τι σημαίνει είμαι μόνος μου;

Αν κοιτάξεις το λεξικό θα δεις ότι σημαίνει πώς δεν βρίσκεται κανένας μαζί σου. Αυτό είναι ένας φυσικός ορισμός. Μπορεί να είσαι μόνη σου στο αυτοκίνητο, στο δρόμο, στο γραφείο, στο σπίτι σου. Είναι μια κατάσταση που δεν έχει ούτε θετικούς, ούτε αρνητικούς συνειρμούς, είναι απλά μια περιγραφή. Γιατί μπορεί να είσαι μόνη σου, αλλά να μην νιώθεις μοναξιά. Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να είναι μόνοι. Νιώθουν καλά με τον εαυτό τους και δεν τους πολυαρέσει να εισβάλουν οι άλλοι στο χώρο τους. Θέλουν να έχουν την ησυχία τους και νιώθουν πιο άνετα, αφού δεν χρειάζεται να υποκρίνονται για να είναι αρεστοί στους άλλους.

Είτε το καταλαβαίνεις, είτε όχι, όταν βρίσκεσαι με άλλους ανθρώπους, δεν είσαι ο αληθινός σου εαυτός. Όπως όλοι, επηρεάζεσαι σημαντικά από τη γνώμη των άλλων και τη συμπεριφορά τους. Όταν, όμως, είσαι μόνη σου, κατεβάζεις την “κοινωνική σου ασπίδα” και έχεις το χρόνο και την συγκέντρωση που χρειάζεται για να προχωρήσεις σε μία βαθύτερη εσωτερική αναζήτηση και να σκεφτείς την ύπαρξή σου. Αυτό σου δίνει την δυνατότητα να καταλάβεις καλύτερα τον εαυτό σου, τις επιθυμίες και τα θέλω σου, χωρίς να έχεις εξωτερικές επιρροές.

Όταν νιώθεις καλά μόνη σου, είναι σημάδι ότι έχεις ωριμάσει, ότι έχεις εξελιχθεί και έχεις αυτογνωσία. Το να είσαι μόνη με τις σκέψεις σου, τις ιδέες σου, τα συναισθήματά σου, τους φόβους σου είναι μια απαραίτητη διαδικασία που θα σε οδηγήσει σε μια πιο συνειδητοποιημένη στάση ζωής.

Τι σημαίνει νιώθω μοναξιά;

Νιώθω μοναξιά σημαίνει είμαι δυστυχισμένη γιατί είμαι μόνη μου ή γιατί δεν έχω φίλους στη ζωή μου. Είναι μία ψυχολογική κατάσταση, η οποία έχει αρνητικούς συνειρμούς. Όταν νιώθεις μοναξιά, είσαι λυπημένη. Δεν νιώθεις καλά που δεν είναι κάποιος γύρω σου ή μέσα στη ζωή σου.

Η μοναξιά, όμως, δεν είναι συνέπεια τού ότι δεν είναι κανένας γύρω σου. Γιατί μπορεί να βρίσκεσαι δίπλα-δίπλα με το σύντροφό σου, αλλά να μην επικοινωνείτε καθόλου και να νιώθεις μοναξιά. Να είσαι μέσα σε ένα πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο, αλλά να νιώθεις μόνη σου.

Τι μπορείς να κάνεις, αν δεν θέλεις να είσαι μόνη σου και να νιώθεις μοναξιά;

Αν σου αρέσει να είσαι μόνη σου, κανένα πρόβλημα. Αν, όμως, δεν σου αρέσει, προσπάθησε να βρεις κάποιες διεξόδους.

Βρες ανθρώπους με παρόμοια ενδιαφέροντα: γράψου σε κάποιο σύλλογο ή μια ομάδα που σε ενδιαφέρει. Έλα σε επαφή με ανθρώπους με τους οποίους μοιράζεσαι κοινά πράγματα και απόψεις.

Ξεκίνα ένα χόμπι: όταν κάνεις κάτι που σου αρέσει, η μέρα κυλάει πιο ευχάριστα και νιώθεις ικανοποίηση. Ξεκίνα μια συλλογή. Κάνε μαθήματα δημιουργικής γραφής ή κάτι άλλο που σου αρέσει.

Διαλογίσου: απομάκρυνε τη θλίψη και τα δυσάρεστα συναισθήματα από μέσα σου και ανέβασε τη διάθεσή σου, με μερικές ασκήσεις αναπνοής κάθε μέρα!

Τηλεφώνησε σε κάποιον: ίσως να ζεις μακριά από τους δικούς σου ανθρώπους και την οικογένειά σου και δεν μπορείς να τους επισκεφτείς. Μπορείς, όμως, να τους πάρεις ένα τηλέφωνο ή ακόμα καλύτερα να τους κάνεις μια βιντεοκλήση και να νιώσεις ότι είσαι δίπλα τους αναφέρει το tsemperlidou

Γυμνάσου: όταν γυμνάζεσαι νιώθεις καλύτερα και έχεις μια πιο θετική ματιά στα πράγματα και τη ζωή.

Τελείωσε τις δουλειές σου: αντί να κάθεσαι και να μιζεριάζεις, ξεκίνα να τελειώνεις με τις εκκρεμότητές σου. Όσο πιο παραγωγική είσαι, τόσο καλύτερα νιώθεις.

Να θυμάσαι, ότι είναι στο χέρι σου το να νιώθεις μοναξιά ή όχι. Αν δεν σού αρέσει να είσαι μόνη σου, δοκίμασε κάποιες από τις παραπάνω λύσεις και διώξε τη μοναξιά από τη ζωή σου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ