Κορωνοϊός: Πότε να κάνετε το τεστ, το κόστος & που να πάτε

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την εξέταση για το νέο κορωνοϊό...

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, σε χθεσινές του δηλώσεις στους δημοσιογράφους ανεφέρθηκε και στο πότε πρέπει κανείς να εξετάζεται για τον κορωνοϊό.

Όπως είπε, χαρακτηριστικά, «οι πολίτες με ήπια συμπτώματα δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στα νοσοκομεία για έλεγχο», καθώς «υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και να κολλήσουν οι ίδιοι αν έχουν κάποια άλλη ίωση».

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε επίσης πως οι αρμόδιες αρχές στη χώρα μας έχουν υιοθετήσει τα ειδικά κριτήρια που θέσπισε για την ιεράρχηση του εργαστηριακού ελέγχου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Σύμφωνα με τα κριτήρια αυτά «δίνεται η προτεραιότητα για την εξέταση στους συμπολίτες μας με σοβαρή αναπνευστική νόσο, καθώς και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με χρόνια προβλήματα υγείας».

Η διαδικασία για να υποβληθεί κανείς σε τεστ για τον κορωνοϊό είναι η εξής:

- Καλείτε τον ΕΟΔΥ (1135 & 210-5212504) και αναφέρετε ταξιδιωτικό ιστορικό ή ιστορικό επαφών και τυχόν ανησυχητική συμπτωματολογία (ρινική καταρροή, ξηρός βήχας, πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή, αρθραλγία, μυαλγία, κ.α.) και λαμβάνετε τις σχετικές οδηγίες για παραπομπή σε κάποιο από τα 15 νοσοκομεία αναφοράς.

- Σε περίπτωση που αξιολογηθείτε ως ύποπτο κρούσμα για κορωνοϊό, το ληφθέν δείγμα αποστέλλεται σε ένα από τα εργαστήρια αναφοράς. Η επεξεργασία των δειγμάτων γίνεται κατά προτεραιότητα ώστε να εκδοθεί το αποτέλεσμα το ταχύτερο δυνατόν.

Τα εργαστήρια αναφοράς λειτουργούν στο Ινστιτούτο Παστέρ και σε ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΠΑΓΝΗ, ΠΓΝΠ στο Ρίο, Νοσοκομείο «Αττικόν» και ΠΓΝΘ στη Λάρισα.

Τα νοσοκομεία αναφοράς στη χώρα μας είναι τα ακόλουθα:

1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»
Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»
Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού»
Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης

Εναλλακτικά μπορεί κανείς να απευθυνθεί και σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, καθώς και ιδιωτικά νοσοκομεία, ώστε να υποβληθεί στο τεστ, καλύπτοντας το κόστος μόνος του.

Το κόστος του τεστ ξεκινά από τα 120 ευρώ και μπορεί να φτάσει και τα 300 ευρώ.

Ο χρόνος έκδοσης των αποτελεσμάτων παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση. Στην καλύτερη περίπτωση το αποτέλεσμα μπορεί να βγει σε 5 με 6 ώρες, ενώ δεν αποκλείεται να υπερβεί και τις 7 ώρες.

Όσο αφορά, δε, το ψευδοαρνητικό αποτέλεσμα του τεστ για τον κορωνοϊό, πρόκειται για αυτό που ανέφερε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στις χθεσινές δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.

«Το ότι έχεις αρνητικό τεστ σήμερα δεν σημαίνει ότι δεν θα έχεις τη νόσο αύριο. Κανένα τεστ αυτή τη στιγμή στο χρόνο επώασης δεν σου δίνει πρόβλεψη για το αν θα κολλήσεις ή όχι» τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως μπορεί το διάστημα που κάνει κάποιος το τεστ ο ιός να βρίσκεται στην περίοδο της επώασης και για τον λόγο αυτό να μην δείχνει το τεστ ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ