Πεντανόστιμη & νηστίσιμη συνταγή: Καλαμάρια γεμιστά από τον Άκη Πετρετζίκη

Μία νηστίσιμη και υγιεινή συνταγή...

Συστατικά

600 γρ. καλαμάρια

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια, μέτρια, ψιλοκομμένα

αλάτι

πιπέρι

1/8 κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο

30 γρ. ούζο

160 γρ. νερό

70 γρ. ρύζι καρολίνα

2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

2 κ.σ. μάραθο, ψιλοκομμένο

ξύσμα, από 1 λεμόνι

χυμό, από 1 λεμόνι

Για το σερβίρισμα

πράσινη σαλάτα

φέτες λεμόνι

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Έχετε ακουστά τα καλαμαράκια Καλλονής; Με αυτά άρχισε να ακούγεται και η συγκεκριμένη συνταγή και να μεταδίδεται από στόμα σε στόμα. Βέβαια, στη Μυτιλήνη οι παραλλαγές της είναι πολλές.

Στην Καλλονή την κάνουν με κανέλα.  Άλλοι, αντί για κανέλα βάζουν λευκές σταφίδες, ενώ αρκετοί προτιμούν να ενισχύσουν τη γεύση της προσθέτοντας φρεσκοτριμμένη, ντομάτα και σκόρδο στην κατσαρόλα. Ναι, στην κατσαρόλα, μιας και εκεί μαγειρεύονται παραδοσιακά τα γεμιστά καλαμαράκια.

Μάλιστα, προτού τα βάλουν μέσα, οι νοικοκυρές τα τρυπούν με ένα πιρούνι προκειμένου να φτάσει στο εσωτερικό τους το ζουμί. Τώρα, αν δεν βρούμε καλαμαράκια από τα νερά του Αιγαίου, δεν θα στενοχωρηθούμε.

Απλώς, θα γεμίσουμε τα καλαμαράκια που θα μας δώσει ο ψαράς μας και θα ακολουθήσουμε τη συνταγή κατά γράμμα! Το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου γευστικό!

Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και τα πλένουμε πολύ καλά. Κόβουμε τα κεφάλια, αφαιρούμε το δέρμα και τα μάτια τους.

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε με λίγο λάδι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα κεφάλια από τα καλαμάρια και τα πλοκάμια.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το τριμμένο μπαχάρι.

Σβήνουμε με το ούζο και προσθέτουμε το νερό και το ρύζι.

Αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί για 15 λεπτά περίπου. Μαγειρεύουμε με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας, μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.

Ελέγχουμε αν έχει βράσει το ρύζι. Αν κρατάει λίγο στο κέντρο του ο κόκκος, συμπληρώνουμε λίγο ακόμα νερό και σιγοβράζουμε για ακόμα 5 λεπτά.

Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το μάραθο και το ξύσμα από το λεμόνι.

Αφαιρούμε τα πλοκάμια και τα κρατάμε στην άκρη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.

Τρυπάμε τις κουκούλες των καλαμαριών με ένα πιρούνι, ώστε να μπορούν να μπουν τα υγρά στο εσωτερικό, και τις γεμίζουμε με το μείγμα του ρυζιού χρησιμοποιώντας ένα μικρό κουτάλι. Κλείνουμε το άνοιγμα με μια οδοντογλυφίδα για να μη χυθεί η γέμιση.

Bάζουμε μία κατσαρόλα που μπαίνει στον φούρνο σε δυνατή φωτιά. Σε αυτή σοτάρουμε  για 2 λεπτά από κάθε πλευρά τα καλαμάρια.

Σβήνουμε με το χυμό του λεμονιού και μεταφέρουμε την κατσαρόλα στον φούρνο προσθέτοντας και τα πλοκάμια. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά.

Ελέγχουμε τα καλαμάρια και όταν μαλακώσουν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τον φούρνο.

Τα κόβουμε σε ροδέλες πάχους 2 εκ. και σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα και φέτες λεμονιού περασμένες στο τηγάνι.

Tip

Είναι σημαντικό να τρυπήσουμε με ένα πιρούνι τις κουκούλες των καλαμαριών μας, καθώς μπαίνοντας τα υγρά του φαγητού στο εσωτερικό τους θα τους χαρίσουν επιπλέον γεύση, ενώ θα βοηθήσουν να μαλακώσουν ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια του ψησίματος τα καλαμάρια.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα. Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ