Κορωνοϊός στην Ελλάδα - Ο πρώτος νεκρός: Κατέληξε ο 66χρονος που είχε πάει στους Αγίους Τόπους

Ο 66χρονος που ήταν το 9ο κρούσμα του κορωνοϊού στη χώρα μας, έδινε "μάχη" για να κρατηθεί στη ζωή και τελικά, κατέληξε τα ξημερώματα...

Έφυγε από τη ζωή στις 3.15 τα ξημερώματα ο 66χρονος που νοσηλευόταν από τις 2 Μαρτίου στο Νοσοκομείο Πατρών.

Ο εκπαιδευτικός που διέμενε στην Αμαλιάδα ήταν το 9ο κρούσμα της νόσου στη χώρα μας και παρουσίασε συμπτώματα μετά από εκδρομή στους Αγίους Τόπους.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, η κατάσταση της υγείας του ασθενούς παρουσίασε σημαντική επιδείνωση από το πρωί της Τρίτης, κάτι που εξελίχθηκε τελικά σε πολυοργανική ανεπάρκεια.

Ο 66χρονος άνδρας κατέληξε, πάρα τις γενόμενες θεραπευτικές παρεμβάσεις, στις 3.15 σήμερα τα ξημερώματα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

Να σημειωθεί πως ο 66χρονος, ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, είχε ταξιδέψει μαζί με ένα γκρουπ 53 ανθρώπων στους Αγίους Τόπους.

Θετικοί στον ιό βρέθηκαν και αρκετοί από τους ανθρώπους που ταξίδεψαν μαζί του, καθώς, επίσης και η σύζυγός του.

Ο άτυχος άνδρας είχε εισαχθεί στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του ΠΓΝ Πατρών στις 2 Μαρτίου 2020 και διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου 2020.

Κορωνοϊός: Τα συμπτώματα & ο τρόπος μετάδοσης

Ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί σε ένα άτομο, από άλλα άτομα που είναι ήδη ασθενείς.

Η νόσος μπορεί να εξαπλωθεί από άτομο σε άτομο μέσω μικρών σταγονιδίων από την μύτη ή το στόμα που εξαπλώνονται όταν ένα άτομο, που πάσχει από τον Covid-19 βήχει, φτερνίζεται, ή εκπνέει.

Αυτά τα σταγονίδια προσγειώνονται σε αντικείμενα και επιφάνειες γύρω από το άτομο.

Άλλοι άνθρωποι τότε κολλούν τον κορωνοϊό αγγίζοντας αυτά τα αντικείμενα ή επιφάνειες, και εν συνεχεία αγγίζοντας τα μάτια, την μύτη, ή το στόμα τους.

Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να κολλήσουν κορωνοϊό εάν εισπνεύσουν σταγονίδια από ένα άτομο με Covid-19 που βήχει, φτερνίζεται, ή εκπνέει σταγονίδια.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να παραμένετε περισσότερο από ένα μέτρο μακριά από έναν ασθενή με κορωνοϊό.

Στα κοινά συμπτώματα του κορωνοϊού συγκαταλέγονται ο πυρετός, το αίσθημα κόπωσης, καθώς και ο ξηρός βήχας.

Επίσης, κάποιοι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν πόνους στο σώμα, ρινική συμφόρηση και καταρροή, πονόλαιμο ή διάρροια.

Τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό στη χώρα μας

Για την πρώτη Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) ορίστηκε ως Βασικό νοσοκομείο αναφοράς το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών, Σωτηρία και ως Αναπληρωματικό ο Ευγγελισμός.

Για τη δεύτερη ΥΠΕ ως Βασικό νοσοκομείο αναφοράς ορίστηκε το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν και ως Αναπληρωματικό το Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας Θριάσιο.

Για την τρίτη και την τέταρτη ΥΠΕ, ως Βασικό νοσοκομείο ορίστηκε το Πανεπιστημιακό Γ. Ν. Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και ως Αναπληρωματικά το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και το Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας Μποδοσάκειο.

Για την πέμπτη ΥΠΕ, ως Βασικό ορίστηκε το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και ως Αναπληρωματικό το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Για την έκτη ΥΠΕ ως Βασικό νοσοκομείο ορίστηκε το Πανεπιστημιακό Γ. Ν. Πατρών, Παναγιά η Βοήθεια και ως Αναπληρωματικό το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Τέλος, για την έβδομη ΥΠΕ, ως Βασικό ορίστηκε το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου και ως Αναπληρωματικό το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, Ο Άγιος Γεώργιος.

Να σημειωθεί πως όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και των Υγειονομικών Περιφερειών έχουν επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.

Παράλληλα, σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ προς τους ταξιδιώτες

Αν ταξιδεύετε- ειδικά προς την Κίνα- συνιστάται:

Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.

Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).

Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας συνιστάται:

Να αναβάλετε το ταξίδι σας ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).

Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.

Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).

Μετά την επιστροφή σας συνιστάται:

Να παρακολουθήσετε την υγεία σας για 14 ημέρες.

Αν εμφανίσετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα) έως και 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας, να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας ή να γίνει επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ (210-521200, 210-5212054).

Ο χάρτης με τα κρούσματα του κορωνοϊού ανά τον κόσμο

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ