Νέα έρευνα για τον κορωνοϊό - Τι ρόλο παίζουν ο εξαερισμός στα δωμάτια & τα air condition;

Και μέσω του περιβάλλοντος χώρου μεταδίδεται, σύμφωνα με νέα έρευνα, ο κορωνοϊός.

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA, έφερε στο φως ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό μολύνουν σε μεγάλο βαθμό το δωμάτιο όπου βρίσκονται, καθώς και την τουαλέτα - αλλά και τον εξαερισμό.

Η έρευνα διεξήχθη από το Εθνικό Κέντρο Μολυσματικών Ασθενειών της Σιγκαπούρης, με τους ερευνητές να εξετάζουν τα δωμάτια τριών ασθενών που βρίσκονταν σε καραντίνα, από τα τέλη Ιανουαρίου ως τις αρχές Φεβρουαρίου.

Το ένα δωμάτιο εξετάστηκε πριν καθαριστεί, ενώ τα άλλα δύο αφού είχαν απολυμανθεί.

Να σημειωθεί πως ο ασθενής το δωμάτιο του οποίου εξετάστηκε πριν τον καθαρισμό είχε ήπια συμπτώματα, ενώ οι άλλοι δύο βρίσκονταν σε πιο σοβαρή κατάσταση.

Παρά τα ήπια συμπτώματά του ο πρώτος ασθενής μόλυνε 13 από τις 15 επιφάνειες που εξετάστηκαν από τους ερευνητές - ανάμεσά τους η καρέκλα, το παράθυρο και το πάτωμα του δωματίου.

Τα δείγματα από τον αέρα του δωματίου βγήκαν αρνητικά.

Όμως, αυτά που ελήφθησαν από τον εξαερισμό ήταν θετικά, κάτι που σημαίνει ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του συστήματος εξαέρωσης.

Όσον αφορά, δε, την τουαλέτα, ίχνη του ιού υπήρχαν σε τρεις από τις πέντε επιφάνειες που ελέγχθηκαν - ανάμεσά τους η λεκάνη και ο νιπτήρας.

Από την άλλη πλευρά, τα δωμάτια που ελέγχθηκαν αφού προηγουμένως είχαν απολυμανθεί δεν είχαν ίχνη του ιού.

Έτσι,σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα, ο περιβάλλοντας χώρος αποτελεί «μέσο πιθανής μετάδοσης» του Covid-19.

Ωστόσο, τα καλά νέα είναι πως ο ιός δεν μπορεί να επιβιώσει μετά τον καθαρισμό των επιφανειών, που έχουν μολυνθεί, με κάποιο κοινό απολυμαντικό δύο φορές την ημέρα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ