Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Στα 84 ανέβηκαν τα κρούσματα, 11 νέα - Οι 3 είναι ξένης υπηκοότητας

11 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Υγείας.

Σε 84 ανέρχονται πλέον οι προσβληθέντες από τον κορωνοϊό στη χώρα μας - εκ των οποίων οι 81 είναι ελληνικής καταγωγής και οι 3 ξένης υπηκοότητας. 

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα 11 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού στην ελληνική επικράτεια.

Να σημειωθεί πως οι 56 προέρχονται από την επιδημική έξαρση των εκδρομέων σε Ισραήλ και Αίγυπτο, 47 ήταν μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας και 9 επαφές τους.

Από το σύνολο των ασθενών οι 27 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου, ο ένας, μάλιστα, έχει σοβαρή πνευμονία και βρίσκεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών.

Οι υπόλοιποι 57 ασθενείς παραμένουν σε απομόνωση στα σπίτια τους, καθώς βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Για τα τέσσερα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν έχει τεκμηριωθεί ιστορικό έκθεσης, ενώ η διαδικασία επιδημιολογικής διερεύνησης και ιχνηλάτησης των επαφών των νέων κρουσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Μάλιστα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, εισηγήθηκε τα κατωτέρω μέτρα:

1. Ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε εσωτερικό ή εξωτερικό, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν ασθενείς άνω των 70 ετών, ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής, όπως αυτές προσδιορίζονται από τον ιατρό τους.
Αναφορικά με τις ευπαθείς ομάδες, η Επιτροπή εισηγήθηκε αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, κέντρα αποκατάστασης, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και μονάδες τεχνητού νεφρού.

Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη από τον ΕΟΠΥΥ για ανανέωση της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα, έως και 30 Ιουνίου 2020.

2. Αναστολή των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα, όπως και του ημι-μαραθωνίου της Αθήνας.

3. Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων, στις οποίες συναντήσεις και συναθροίσεις εισηγήθηκε να εξετάζεται το ενδεχόμενο τηλε-διάσκεψης.

4. Η Επιτροπή συνέστησε, ο εργαστηριακός έλεγχος να γίνεται με αυστηρά κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια, όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.

Τέλος, η Επιτροπή τόνισε ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο και όπως παρατηρούμε στην υπόλοιπη Ευρώπη, περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. 

Στόχος των αρμόδιων αρχών είναι η μείωση της διασποράς της νόσου, ώστε να καθυστερήσει το κύμα της νόσου και να μειωθούν οι επιπτώσεις σε όλο τον πληθυσμό, αλλά ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες.

(Photo: EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ)

Κορωνοϊός: Τα συμπτώματα & ο τρόπος μετάδοσης

Ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί σε ένα άτομο, από άλλα άτομα που είναι ήδη ασθενείς.

Η νόσος μπορεί να εξαπλωθεί από άτομο σε άτομο μέσω μικρών σταγονιδίων από την μύτη ή το στόμα που εξαπλώνονται όταν ένα άτομο, που πάσχει από τον Covid-19 βήχει, φτερνίζεται, ή εκπνέει.

Αυτά τα σταγονίδια προσγειώνονται σε αντικείμενα και επιφάνειες γύρω από το άτομο.

Άλλοι άνθρωποι τότε κολλούν τον κορωνοϊό αγγίζοντας αυτά τα αντικείμενα ή επιφάνειες, και εν συνεχεία αγγίζοντας τα μάτια, την μύτη, ή το στόμα τους.

Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να κολλήσουν κορωνοϊό εάν εισπνεύσουν σταγονίδια από ένα άτομο με Covid-19 που βήχει, φτερνίζεται, ή εκπνέει σταγονίδια.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να παραμένετε περισσότερο από ένα μέτρο μακριά από έναν ασθενή με κορωνοϊό.

Στα κοινά συμπτώματα του κορωνοϊού συγκαταλέγονται ο πυρετός, το αίσθημα κόπωσης, καθώς και ο ξηρός βήχας.

Επίσης, κάποιοι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν πόνους στο σώμα, ρινική συμφόρηση και καταρροή, πονόλαιμο ή διάρροια.

Τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό στη χώρα μας

Για την πρώτη Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) ορίστηκε ως Βασικό νοσοκομείο αναφοράς το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών, Σωτηρία και ως Αναπληρωματικό ο Ευγγελισμός.

Για τη δεύτερη ΥΠΕ ως Βασικό νοσοκομείο αναφοράς ορίστηκε το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν και ως Αναπληρωματικό το Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας Θριάσιο.

Για την τρίτη και την τέταρτη ΥΠΕ, ως Βασικό νοσοκομείο ορίστηκε το Πανεπιστημιακό Γ. Ν. Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και ως Αναπληρωματικά το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και το Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας Μποδοσάκειο.

Για την πέμπτη ΥΠΕ, ως Βασικό ορίστηκε το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και ως Αναπληρωματικό το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Για την έκτη ΥΠΕ ως Βασικό νοσοκομείο ορίστηκε το Πανεπιστημιακό Γ. Ν. Πατρών, Παναγιά η Βοήθεια και ως Αναπληρωματικό το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Τέλος, για την έβδομη ΥΠΕ, ως Βασικό ορίστηκε το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου και ως Αναπληρωματικό το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, Ο Άγιος Γεώργιος.

Να σημειωθεί πως όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και των Υγειονομικών Περιφερειών έχουν επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.

Παράλληλα, σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ προς τους ταξιδιώτες

Αν ταξιδεύετε- ειδικά προς την Κίνα- συνιστάται:

Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.

Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).

Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας συνιστάται:

Να αναβάλετε το ταξίδι σας ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).

Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.

Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).

Μετά την επιστροφή σας συνιστάται:

Να παρακολουθήσετε την υγεία σας για 14 ημέρες.

Αν εμφανίσετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα) έως και 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας, να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας ή να γίνει επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ (210-521200, 210-5212054).

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ