Αυτές οι διατροφικές συνήθειες σχετίζονται με την κεντρική παχυσαρκία των παιδιών στην Ελλάδα

Ποιες διατροφικές συνήθειες σχετίζονται με την κεντρική παχυσαρκία στα Ελληνόπουλα;

Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα αναφέρουν ότι η κεντρική παιδική παχυσαρκία αποτελεί ισχυρότερο παράγοντα κινδύνου – σε σχέση με τη «γενική» - κυρίως για διαταραχές του μεταβολισμού και καρδιομεταβολικές παθήσεις σε παιδιά.

Σε μεγάλη πανελλαδική επιδημιολογική μελέτη που πραγματοποιήσαμε στα πλαίσια εθνικής έρευνας για τη διατροφή & φυσική άσκηση προσδιορίστηκαν οι περιοχές με το εντονότερο πρόβλημα, αλλά και η σχέση των Διατροφικών Συνηθειών / Φυσικής Δραστηριότητας με την Κεντρική Παιδική Παχυσαρκία.

Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύθηκε στο διεθνές περιοδικό European Journal of Nutrition, τον Αύγουστο του 2015 (Grigorakis DA, Georgoulis M, Psarra G, Tambalis KD, Panagiotakos DB, Sidossis LS (2015). Prevalence and lifestyle determinants of central obesity in children. Eur J Nutr,  Aug 2).

 Το δείγμα μας αποτελούσαν 124.133 μαθητές (49,2% κορίτσια), της 3ης (49.2%) και 5ης τάξη (50.8%) των δημοτικών σχολείων της Ελλάδας (~91% των συνολικών μαθητών) με μέση ηλικία 9,9±1,1 έτη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα,  οι περιοχές της

Ρόδου, η Κως, η Κάλυμνος, η Χίος, και οι νομοί Κιλκίς Χανίων και Ρεθύμνου αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα συγκέντρωσης κεντρικά παχύσαρκων παιδιών (>45%). Ακολουθούν και άλλοι νομοί με αυξημένο πρόβλημα όπως Ηρακλείου, Ροδόπης, Φλώρινας και Λευκάδας συγκεντρώνοντας ποσοστά 42-45% κεντρικά παχύσαρκων παιδιών. 

Διατροφικές συνήθειες και κεντρική παιδική παχυσαρκία

Τα παιδιά με κεντρική παχυσαρκία σε σύγκριση με εκείνα με μη-κεντρική παχυσαρκία ανέφεραν φτωχότερες διατροφικές συνήθειες, κυρίως όσον αφορά τη μείωση της συχνότητας κατανάλωσης πρωινού γεύματος, τη λιγότερο συχνή κατανάλωση μικρογευματιδίων και τη μειωμένη συνολική συχνότητα γευμάτων (όλα τα p<0,001). Διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων -αν και όχι τόσο ισχυρές- παρατηρήθηκαν επίσης σε άλλες διατροφικές συνήθειες, όπως η ποιότητα του πρωινού, των μικρογευμάτων και η κατανάλωση φρούτων - λαχανικών.

Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στον Πίνακα 1.

 Σωματική δραστηριότητα και κεντρική παιδική παχυσαρκία

Τα παιδιά με κεντρική παχυσαρκία σε σύγκριση με εκείνα με μη-κεντρική παχυσαρκία ανέφεραν μικρότερη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, χαμηλότερη συχνότητα συμμετοχής σε ενεργά παιχνίδια και κυρίως υψηλή συμμετοχή σε καθιστικές δραστηριότητες (όλα τα p<0,001). 

Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στον Πίνακα 2.

Η συγκεκριμένη μελέτη περιλαμβάνει ένα από τα μεγαλύτερα δείγματα που έχουν μελετηθεί στη χώρα μας και αποτελεί μία από της πρώτες στον ελλαδικό χώρο που ερευνά διεξοδικά τη σχέση των διατροφικών συνηθειών, της φυσικής δραστηριότητας με την κεντρική παιδική παχυσαρκία αναφέρει ο Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης στο logodiatrofis.

Συμπερασματικά, σε ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής των παιδιών όπως είναι η συχνότητα λήψης πρωινού γεύματος και κατανάλωσης μικρογευματιδίων, μαζί με το βαθμό συμμετοχής σε καθιστικές δραστηριότητες, θα πρέπει να δοθεί απαραίτητη προσοχή ώστε να αποτελέσουν συστατικά στρατηγικών παρεμβάσεων της πολιτείας με στόχο την πρόληψη της κεντρικής παιδικής παχυσαρκίας,προς όφελος της δημόσιας υγείας.

 Πίνακας 1: Διατροφικές συνήθειες σε σχέση με την κεντρική παιδική παχυσαρκία

 

Παρουσία Κεντρικής Παχυσαρκίας

p*

 

ΝΑΙ (n=41,526)

ΟΧΙ

(n=82,587)

Διατροφικές συνήθειες (%)

 

Συχνή κατανάλωση πρωινού a

80.0

86.0

<0.001

Κατανάλωση υψηλής ποιότητας πρωινού b

56.5

58.7

<0.001

Συχνή κατανάλωση μικρογευμάτων c

85.3

89.6

<0.001

Κατανάλωση υψηλής ποιότητας

μικρογευμάτων d

72.9

75.5

<0.001

Υψηλή συνολική συχνότητα γευμάτων e

45.2

54.6

<0.001

Καθημερινή κατανάλωση

φρούτων/λαχανικών f

33.9

34.9

0.003

Συχνή κατανάλωση fast food g

65.7

65.0

0.02

Συχνή κατανάλωση αναψυκτικών h

75.6

75.2

0.08

*Οι τιμές p προέρχονται από το chi-square τεστ του Pearson. Κατανάλωση πρωινού τουλάχιστον 4 ημέρες την εβδομάδα. Συνήθης κατανάλωση πρωινού: γάλα με δημητριακά ή γάλα και σάντουιτς ή γάλα και ψωμί με μαργαρίνη και μέλι / μαρμελάδα. c Συνήθης κατανάλωση σνακ στο σχολείο και μετά το γεύμα. Συνήθης κατανάλωση υψηλής ποιότητας σνακ (φρούτα ή χυμούς φρούτων, τοστ ή σάντουιτς και γάλα ή γιαούρτι). eΣυνήθης κατανάλωση πρωινού (τουλάχιστον 4 ημέρες την εβδομάδα) και σνακ (στο σχολείο και μετά το γεύμα). Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στα γεύματα. g Κατανάλωση fast food λιγότερο από 1-2 ημέρες την εβδομάδα. Κατανάλωση αναψυκτικών τουλάχιστον 1 ημέρα την εβδομάδα.

Πίνακας 2: Σωματική δραστηριότητα σε σχέση με την κεντρική παιδική παχυσαρκία

 

Παρουσία Κεντρικής Παχυσαρκίας

p*

 

ΝΑΙ

(n=41,526)

ΟΧΙ

(n=82,587)

Συνήθειες σωματικής δραστηριότητας (%)

 

Συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες

64.9

67.2

<0.001

Υψηλή συχνότητα συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες a

40.6

42.4

<0.001

Υψηλή συχνότητα ενεργού παιχνιδιού b

95.2

95.9

<0.001

Υψηλή συμμετοχή σε καθιστικές

δραστηριότητες c

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ