Μαζικές αφίξεις προσφύγων σε Λέσβο, Χίο και Σάμο: 400 αλλοδαποί στα νησιά - 10.000 απόπειρες εισόδου σε μία μέρα

Κανένας Σύρος μεταξύ των 73 συλληφθέντων

Μαζικές αφίξεις προσφύγων και μεταναστών καταγράφονται τις τελευταίες ώρες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. 

Από τα ξημερώματα της Κυριακής και μέχρι τις 11 π.μ. είχαν καταγραφεί συνολικά 16 περιστατικά, τα περισσότερα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο. Σ’ αυτό το διάστημα υπολογίζεται ότι περισσότερα από 400 αλλοδαποί έφτασαν στα νησιά από τα απέναντι τουρκικά παράλια, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται νέες επιχειρήσεις διάσωσης πλωτών με μετανάστες από τις δυνάμεις του Λιμενικού, που περιπολούν κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας - Τουρκίας.

 

Στα 14 από τα 16 συμβάντα που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ώρες, οι ελληνικές αρχές εντόπισαν τις βάρκες με τους πρόσφυγες και μετανάστες πριν αυτές μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και ειδοποίησαν την τουρκική ακτοφυλακή. Αντίθετα όμως με ότι συνέβαινε μέχρι πρότινος δεν υπήρξε ανταπόκριση, με αποτέλεσμα οι βάρκες με τους αλλοδαπούς να φτάσουν τελικά στις ακτές των ελληνικών νησιών.

Από τις 7 το πρωί του Σαββάτου μέχρι τις 7 το πρωί σήμερα είχε καταγραφεί ένα μόνο περιστατικό αποβίβασης 27 ατόμων στη Λέσβο. Τις τελευταίες ώρες ωστόσο, οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή εξασθένησαν με αποτέλεσμα να καταγράφονται μαζικές αφίξεις. Στη Λέσβο ενδεικτικά 74 άτομα αποβιβάστηκαν στη Σκάλα Συκαμιάς, 53 στην Εφταλού, 45 στην περιοχή του αεροδρομίου και 40 στο Λιμάνι, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Παρόμοια είναι η εικόνα σε Σάμο και Χίο, ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι στα απέναντι τουρκικά παράλια βρίσκονται συγκεντρωμένοι χιλιάδες αλλοδαποί που περιμένουν να περάσουν στα ελληνικά νησιά.

Φωτογραφίες: Intime

Σχεδόν 10.000 απόπειρες εισόδου σε 24 ώρες – 73 συλλήψεις και κανένας Σύρος

Για σχεδόν 10.000 απόπειρες εισόδου στην ελληνική επικράτεια μέσα σε διάστημα 24 ωρών στη συνοριακή γραμμή του Έβρου, κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας ότι τα περιστατικά συνεχίστηκαν με αμείωτους ρυθμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

 

 

 

 

 
Έγιναν 73 συλλήψεις και σχηματίστηκαν δικογραφίες, ενώ, όπως υποστηρίζεται από τις ίδιες πηγές, οι εισελθόντες δεν σχετίζονται με την ανάφλεξη στο Ιντλίμπ της Συρίας, μιας και προέρχονται χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και η Σομαλία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ