Ο Άκης Πτρετζίκης μας προτείνει ένα τέλειο πιάτο: Πλιγούρι με μαύρες φακές και σπαράγγια

Ένα θρεπτικό πιάτο... 

Συστατικά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
2 καρότα
1 φύλλο δάφνης
2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, μόνο τα φύλλα
250 γρ. μαύρες φακές
600 γρ. νερό
1 κύβο λαχανικών
αλάτι
πιπέρι
200 γρ. πλιγούρι 
χυμό από 1 λεμόνι
¼ ματσάκι  μαϊντανός
1 ματσάκι σπαράγγια
1 αβοκάντο σε φέτες
100 γρ. ντοματίνια πολύχρωμα
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, προαιρετικά

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.
  • Κόβουμε τα καρότα σε κυβάκια και τα σοτάρουμε μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο για άλλα 2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το φύλλο δάφνης, το θυμάρι, τις φακές, το νερό και τον κύβο.
  • Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσουν για 25-35 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και τα καρότα.
  • Προσθέτουμε το πλιγούρι, τον χυμό λεμονιού, τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.  
  • Καθαρίζουμε τα σπαράγγια και τα μπλανσάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα σε μπόλικο αλατισμένο βραστό νερό.
  • Στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε τα σπαράγγια αφήνοντας μερικές κορυφές για το σερβίρισμα.
  • Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα σπαράγγια στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Καθαρίζουμε το αβοκάντο και σερβίρουμε σε πιάτο.
  • Σερβίρουμε τα υλικά της κατσαρόλας και διακοσμούμε με πολύχρωμα ντοματίνια, το γιαούρτι και τις κορυφές από τα σπαράγγια.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώραεστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ