Ο Σπύρος Σούλης μας δείχνει πώς να φτιάξουμε τα πιο Στιλάτα Αφρικάνικα Μαξιλάρια

Ο πιο εύκολος τρόπος για ένα ωραίο σαλόνι…

Τα υφάσματα εκφράζουν τη μοναδικότητα κάθε τόπου και μπορούν ακόμα και να αποτελέσουν ταυτότητα για κάποια μέρη του κόσμου. Κουβέρτες από το Μαρόκο, κιλίμια από την Τουρκία και… τα διάσημα υφάσματά Μπογκολάν από το Μάλι της Δυτική Αφρικής.

Το μπογκολάν είναι το πιο γνωστό ύφασμα της Αφρικής και οι ρίζες του μας γυρνάνε πίσω στον 12ο αιώνα, όταν πρωτοεμφανίστηκε. Στη γλώσσα του Μάλι λέγεται «bògòlanfini και ο όρος αποτελείται από 3 λέξεις. Bogo σημαίνει «γη» ή «λάσπη», lan σημαίνει «μαζί» και fini «σημαίνει» ύφασμα. Όπως ίσως ήδη υποθέσατε πρόκειται υφάσματα που δημιουργούνται παραδοσιακά με βαφή λάσπης.

Σήμερα, τα μπογκολάν είναι η εθνική περηφάνια του Μάλι. Ωστόσο φαίνεται πως η «μόδα» αυτή δεν περιορίζεται στην Αφρική, αλλά αποτελεί και μία από τις τελευταίες τάσεις της διακόσμησης που έχει ξεσηκώσει το Pinterest. Φυσικά, δεν μιλάμε για τα παραδοσιακά υφάσματα που είναι χειροποίητα και φτιάχνονται στην Αφρική (των οποίων η διαδικασία δημιουργίας είναι ολόκληρη τέχνη) αλλά για ένα παρόμοιο εικαστικά αποτέλεσμα που συναντάμε σε υφάσματα και μαξιλάρια στα μοντέρνα σπίτια.

Δείτε, λοιπόν, πως μπορείτε να φτιάξετε πανέμορφα Μπογκολάν μαξιλάρια μόνοι σας και να τα εντάξετε στη διακόσμηση του δικού σας σπιτιού.

Για το DIY σας, συμφώνα με το Spiros Soulis.com, θα χρειαστείτε απλές λευκές μαξιλαροθήκες, χάρακα, ανεξίτηλο στυλό για ύφασμα, μολύβι, ταινία, ένα τρίγωνο - οδηγό (χάρακα, χαρτόνι που θα έχετε κόψει μόνοι σας κλπ).

Διαλέξτε όποιο σχέδιο σας αρέσει από αυτά που χαρακτηρίζουν τα Μπογκολάν και χωρίστε το μαξιλάρι σας σε τέσσερις κάθετες λωρίδες χρησιμοποιώντας την ταινία.

Στην συνέχεια ζωγραφίστε πάνω το σχέδιο σας με μολύβι, απαλά, χρησιμοποιώντας το τρίγωνο οδηγό. Μην ανησυχείτε αν δεν είναι τέλειο – η ομορφιά στα Μπογκολάν είναι το γεγονός ότι είναι χειροποίητα (αυτό σημαίνει ότι δεν ποτέ τέλεια). Πάρτε το τρίγωνο – οδηγό και το ανεξίτηλο στυλό σας για να περάσετε από πάνω τα σχέδιά σας. Τα Μπογκολάν σας είναι έτοιμα!

Tip: Σιδερώστε το μαξιλάρι σας αφού το φτιάξετε για να «κάτσει» το μελάνι χρησιμοποιώντας ένα ύφασμα που θα το τοποθετήσετε πάνω από τη μαξιλαροθήκη σας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ