Συνάντηση κορυφής: Μητσοτάκης, Μακρόν, Μέρκελ, Σάντσεθ, Κόντε «τα λένε» για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Η νύχτα πέρασε με διμερείς διαβουλεύσεις, υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Συνάντηση είχαν σήμερα στα γραφεία της Ισπανικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Εμανουέλ Μακρόν, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Αντόνιο Κόντε και ο Πέδρο Σάντσεθ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.

 

 

Οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις στις Βρυξέλλες μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αρχηγών κρατών-μελών της ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει μια συμβιβαστική πρόταση για τον επταετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι 27 καλούνται να καταλήξουν σε συμβιβασμό επί του συνολικού ύψους του προϋπολογισμού 2021-2027, που ξεπερνά τα 1.000 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και για την κατανομή των πόρων μεταξύ των πολιτικών της ΕΕ: Κοινή Αγροτική Πολιτική, βοήθεια προς τις πλέον μειονεκτικές περιοχές, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ψηφιακή πολιτική.

 

 

Η νύχτα της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής πέρασε με διμερείς διαβουλεύσεις, υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στόχος ήταν να επιτραπεί στον Σαρλ Μισέλ να παρουσιάσει σήμερα στους Ευρωπαίους ηγέτες μία νέα συμβιβαστική πρόταση για τον επταετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

Ωστόσο, παρά τις επαφές που έκανε ο Σαρλ Μισέλ, το χάσμα μεταξύ των χωρών παρέμεινε.

Να υπενθυμίσουμε πως η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αφορούσε έναν προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 1,07% του ΑΕΠ.

 

 

Μάλιστα, η εν λόγω διαπραγμάτευση που πραγματοποιείται κάθε επτά χρόνια, φέτος είναι πιο περίπλοκη λόγω Brexit.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ