Mόνο στο eirinika - Ο Διονύσης Σαββόπουλος με καυστικό χιούμορ: ‘’Δεν ξέρω που να ταφώ, εδώ στην Φιλοθέη που ζω ή στην Θεσσαλονίκη, την πατρίδα μου’’ (βίντεο & φωτό)

Δείτε το βίντεο μόνο στο eirinika... 

Ο πολυαγαπημένος τραγουδοποιός Διονύσης Σαββόπουλος κατέπληξε ακόμα και με το black χιούμορ του όταν παρέλαβε τιμητική πλακέτα από τον δήμο Παλαιού Ψυχικού, Νέου Ψυχικού και Φιλοθέης κατά την διάρκεια τελετής κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας που έγινε στο ίδρυμα Καραμανλή. 

Όλα τα φώτα δικαιολογημένα στράφηκαν στον δημοφιλέστατο τραγουδιστή, στιχουργό, συνθέτη, στοχαστή μιας ολόκληρης γενιάς ή πολλών γενιών πλέον, Διονύση Σαββοπουλο. 

Κατά την επίδοση της τιμητικής πλακέτας ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης του ζήτησε  να πει δύο λόγια και εκείνος ευφυέστατα μίλησε για την αγαπημένη του συνοικία στην οποία ζει πάρα πολλά χρόνια, εδώ που βλέπει περπατητές και ποδηλάτες, οικογένειες ολόκληρες αλλά και αθλητές να απολαμβάνουν την κηπούπολη που βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. 

Το καλύτερο σημείο όλων, της πολύ σύντομης ομιλίας του όμως ήταν όταν με καυστικό χιούμορ, με black χιούμορ θα λέγαμε ο Διονύσης Σαββόπουλος τόνισε: Το δίλημμα μου είναι το εξής: Να ταφώ εδώ ή στην Θεσσαλονίκη που είναι η μαμά μου, ο μπαμπάς μου. 

Aς δούμε όμως το βίντεο:

Eίναι ένα μικρό εραστιτεχνικό βίντεο που τράβηξε η Eιρήνη Nικολοπούλου, η οποία παρουσίαζε την γιορτή και κατάλαβε ότι ο Διονύσης Σαββόπουλος θα έλεγε κάτι που πάλι θα μας ενθουσίαζε. Έτσι και έγινε!  

Στην συνέχεια επιδόθηκαν τιμητικές πλακέτες στον Νικόλαο Βαλσαμάκη,και στην Όλγα Βασδέκη. 

Τέλος ο δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης έκανε ένα σύντομο απολογισμό των πρώτων μηνών της θητείας του στο όμορφο προάστιο του ενοποιημένου δήμου Παλαιού και Νέου Ψυχικού, Φιλοθέης. 

Η ομιλία του Δημάρχου, Δημήτρη Γαλάνη

Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή μας εκδήλωση για την κοπή της πίτας του Δήμου μας. Σας καλωσορίζω στον Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού!

Ο Δήμος μας είναι το πιο πράσινο κομμάτι στο κέντρο της Αττικής γης. Δίπλα στον Δήμο της Αθήνας, ελάχιστα από το κέντρο αυτής.

Είναι το Προάστιο, ο Οικιστικός Ιστός που ΟΛΟΙ ονειρεύονται να ζουν! 

6,5 χιλιάδες τετραγωνικά στρέμματα , 3 πρώην κοινότητες- η Φιλοθέη, το Ψυχικό και το Νέο Ψυχικό- ενωμένες , όπου σήμερα ζουν 30.750 κάτοικοι.

Το όνομά του ο Δήμος μας το έλαβε από την Αγία Φιλοθέη, η μεν κοινότητα της Φιλοθέης πήρε το όνομά της από την κρύπτη που φέρει το όνομα της Αγίας, το δε Ψυχικό (σύμφωνα με την ιστορία) είναι η κοινότητα όπου στα όριά της υπάρχει το πηγάδι, που η Αγία Φιλοθέη πρόσφερε νερό στους διψασμένους. Γι’αυτό και ονομάστηκε Ψυχικό άλλωστε.

Πέραν από την ιστορία του όμως, ο Δήμος μας έχει και 2 βασικά χαρακτηριστικά: 

- Είμαστε ο Δήμος με το μεγαλύτερο (σχεδόν 70%) ποσοστό αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης -ανά την Ελλάδα. Ένα πραγματικά υψηλό μορφωτικό επίπεδο κατοίκων.

- Έχουμε τους περισσότερους μαθητές που αναλογούν σε Δήμο, με αριθμό που ξεπερνά τους 12.500!! 

- Καθημερινά, 12.500 παιδιά είναι μέσα στο Προάστιό μας και αποκτούν μόρφωση στα σχολεία μας!

Είμαστε το πιο ξεχωριστό κομμάτι της Αθήνας. Ένας Δήμος που ζει και σκέφτεται το αύριο!

Γι’αυτό λοιπόν σκεφτήκαμε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας να γίνει στο σημείο που φιλοξενεί το όραμα του μεγάλου Κωνσταντίνου Καραμανλή. Του ιστορικού αυτού προσώπου που κατάφερε να συνδέσει την Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή πορεία που της άξιζε. 

Και αυτό, φίλες και φίλοι,  είναι και θα παραμένει για εμάς το ζητούμενο: Να μην προσφέρουμε στο Δήμο αυτόν τίποτα λιγότερο από αυτό που πραγματικά του αξίζει. Όσες αντιρρήσεις ή ενστάσεις και αν συναντήσουμε στον δρόμο μας. Ειδικά αυτό το έργο που έχω αυτή τη στιγμή πίσω μου, δεν μένει παρά να μας το υπενθυμίζει σε όλη μας την πορεία.

Εύχομαι εκ μέρους όλων μας στο Δήμο, καλή χρονιά σε όλους, κάθε καλό για εσάς και τις οικογένειές σας και να είναι η φετινή χρονιά μια καλή χρονιά για την πόλη μας. Να κάνουμε βήματα μπροστά σε όλους τους τομείς.

Η κοπή της πίτας είναι μια ωραία παράδοση πολλών χρόνων. Είναι ευχάριστη συνάντηση που μας φέρνει πιο κοντά. Είναι κυρίως κοινωνική και όχι πολιτική εκδήλωση. Μια μέρα χαράς και ευχών. Γι αυτό και θα είμαι πολύ-πολύ σύντομος.

Εξάλλου σήμερα η μέρα είναι ιδιαίτερη για έναν ακόμα λόγο. 

Έχουμε μαζί μας και θα τιμήσουμε τρεις σπουδαίους συμπολίτες μας, τρεις δημότες μας που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία, ο καθένας στο δικό του χώρο. 

Τους αναφέρω με αλφαβητική σειρά. 

Τον φημισμένο αρχιτέκτονα Νικόλαο Βαλσαμάκη, ο οποίος διαμόρφωσε τη μεταπολεμική αρχιτεκτονική στον τόπο μας. 

Την σπουδαία αθλήτρια Όλγα Βασδέκη,  που επί δεκαετίες τίμησε τον ελληνικό αθλητισμό. 

Και τον μεγάλο Διονύση Σαββόπουλο, τον άνθρωπο που σημάδεψε το ελληνικό τραγούδι. Ό,τι και να πούμε για τον Διονύση Σαββόπουλο είναι λίγο!

Η σημερινή ημέρα ανήκει κυρίως σε αυτούς, τους οποίους θα τιμήσουμε μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου.

Πιο πριν όμως θα μου επιτρέψετε να πω δυο σύντομα λόγια

Είναι η πρώτη φορά που παρευρίσκομαι στην ετήσια εκδήλωσή μας ως Δήμαρχος. Είναι συνεπώς νωρίς για απολογισμούς. 

Έχουμε πολύ καιρό μπροστά μας για να κάνουμε όλα όσα περιμένουν οι συμπολίτες μας από εμάς. 

Τους 5,5 μήνες που οι συνεργάτες μου κι εγώ είμαστε στη διοίκηση του Δήμου προσπαθήσαμε να αλλάξουμε πολλά. Να διορθώσουμε κακώς κείμενα, να λύσουμε ζητήματα που βάλτωναν και πάνω απ’ όλα να δώσουμε μια αίσθηση επανεκκίνησης σε όλα τα επίπεδα. 

Να καταλάβουν και πάλι οι συμπολίτες μας ότι ο Δήμος και οι υπηρεσίες του είναι εδώ, παρεμβαίνουν, λύνουν θέματα, σχεδιάζουν την επόμενη μέρα. 

Δεν βάζουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί, αλλά παίρνουν πρωτοβουλίες. 

Μπορεί να γίνονται και λάθη και πάντα θα γίνονται.

Αλλά ο Δήμος είναι πάντα εδώ. Με έναν καθημερινό αγώνα σε όλα τα επίπεδα. 

Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. 

- Επανερχόμαστε στην κανονικότητα. Έγινε αγώνας για να μπει η καθημερινότητά μας σε τάξη. 

- Βάλαμε ως προτεραιότητα τον τομέα της καθαριότητας, με ορατά αποτελέσματα για τους δημότες. Λύθηκε το θέμα της συντήρησης των οχημάτων καθαριότητας, υπογράφοντας Σύμβαση μετά από 2,5 χρόνια στασιμότητας. Ενώ ενισχύσαμε και το προσωπικό μας με επιπλέον δίμηνες συμβάσεις. 

- Δώσαμε ιδιαίτερο βάρος στο Πράσινο. Όπου προχωρήσαμε σε κλαδέματα και δράσης περιποίησης σε όλες τις ενότητες του Δήμου μας. Σε πάρκα, παιδικές χαρές και αστικό πράσινο. Η εικόνα έχει ήδη αλλάξει και με τον προγραμματισμό που έχουμε θα γίνεται ακόμα καλύτερος.

- Ανακαινίσαμε τις 5 παιδικές χαρές Μεταλληνού, Δροσοπούλου, Νέας Αγοράς Ψυχικού , την παιδική χαρά «Στρατηγού Ιγνατίου Καλλέργη» επί της οδού Βαλαωρίτου στο Π.Ψυχικό, καθώς και του Αγίου Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό. Ειδικά στην πλατεία Δροσοπούλου τοποθετήσαμε κατά μήκος του δρόμου έναν καλαίσθητο ξύλινο φράκτη, ως ασπίδα προστασίας των παιδιών από το δρόμο. Πλέον οι 12 από τις 14 παιδικές μας χαρές είναι πιστοποιημένες και ασφαλείς! Με την παιδική χαρά Μακεδονίας να ακολουθεί και την επαναλειτουργία της παιδικής χαράς Πικιώνη να είναι στα άμεσα σχέδιά μας!

- Επιλύσαμε χρόνια προβλήματα, όπως το Αθλητικό Κέντρο Νέου Ψυχικού, που έγιναν κάποιες πρώτες απαραίτητες εργασίες και λύθηκε επιτέλους το πρόβλημα αδειοδότησης του κολυμβητηρίου. Μετά από 25 ολόκληρα χρόνια, από την ίδρυσή του, το στολίδι του Νέου Ψυχικού λειτουργεί νόμιμα και με ασφάλεια για τους δημότες μας!

- Προχωρήσαμε στην αποξήλωση παράνομων αναρτημένων διαφημιστικών αφισών κατά μήκος της Κηφισίας.

- Αντιμετωπίσαμε άμεσα κακοτεχνίες στα σχολεία μας και ανακαινίσαμε το Λύκειο της Φιλοθέης, με χρώματα που διάλεξαν τα παιδιά, καθώς και το Γυμνάσιο Νέου Ψυχικού.

- Ξεκινήσαμε άμεσα την προσπάθεια αντιμετώπισης της παράνομης στάσης-στάθμευσης στο Νέο Ψυχικό. Κάθε μέρα, η Δημοτική Αστυνομία, παρότι είναι ελάχιστη με μόνον 3 υπαλλήλους που διαθέτει ο Δήμος, κόβει περίπου 100 κλήσεις. Υπολογίζουμε ότι δίνονται περίπου 400 κλήσεις εβδομαδιαίως.

- Διπλασιάσαμε τις ποσότητες για την κάθε οικογένεια στο κοινωνικό παντοπωλείο και εξασφαλίσαμε χορηγίες και δωροεπιταγές από τα μεγάλα σουπερ μάρκετ του Δήμου μας. 

Αυτή είναι η φιλοδοξία μας σε κάθε τομέα. Να κάνουμε βήματα μπροστά. Να χτίσουμε στα όσα καλά υπάρχουν – διότι ο Δήμος μας είναι ξεχωριστός, είναι μια περιοχή με υψηλή ποιότητα ζωής – και να πάμε ακόμα καλύτερα. 

Και αυτή η ποιότητα να αντανακλάται παντού. Στις υπηρεσίες μας, στην καθημερινότητα, στη δημόσια παρουσία όλων μας. 

Αυτό σημαίνει για εμάς Προάστιο Πρότυπο, να ξεχωρίζουμε παντού.

Και είμαι βέβαιος ότι του χρόνου θα πούμε πολλά περισσότερα διότι η μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει θα αρχίσει να αποδίδει. 

Φίλες και φίλοι, 

Όμως ήδη σας είπα, η σημερινή ημέρα δεν είναι για πολλά λόγια.

Σήμερα η μέρα ανήκει στους τρεις ξεχωριστούς συμπολίτες μας που θα τιμήσουμε.

Θα σας πω λίγα λόγια για τον καθένα – το οποίο δεν είναι εύκολο δεδομένης της διαδρομής τους – και θα τον καλέσω να λάβει το βραβείο του και να πει αν θέλει δύο λόγια.

Ο Νικόλαος Βαλσαμάκης είναι ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες αρχιτέκτονες της εποχής μας. Η ποιότητα και η διαχρονικότητα του έργου του τον κατατάσσουν αδιαμφισβήτητα στους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.

Στο μισό και πλέον αιώνα δημιουργίας ο Νικόλαος Βαλσαμάκης παρουσίασε ένα πλούσιο έργο που αριθμεί πάνω από τριακόσιες εφαρμοσμένες συνθέσεις, με κτίρια δημόσιας χρήσης, όσο και κατοικίες και τουριστικά συγκροτήματα. 

Ο Νικόλαος Βαλσαμάκης ανήκει στη γενιά εκείνη που κλήθηκε να δώσει λύσεις σε μείζονα ζητήματα που αντιμετώπισε η ελληνική κοινωνία μετά τον πόλεμο. Χωρίς όμως ο ίδιος να μπει ποτέ στον πειρασμό της μαζικής οικοδόμησης διατηρώντας πάντα ένα ιδιαίτερο και μοντέρνο προσωπικό στυλ. 

Από τα πρώτα του βήματα διαφοροποιήθηκε από το συντηρητικό αρχιτεκτονικό κατεστημένο της μεταπολεμικής περιόδου, αποδεχόμενος επιδράσεις από το διεθνή μοντερνισμό, αλλά ενσωματώνοντας συγχρόνως στοιχεία από την τοπική αρχιτεκτονική.

Το έργο του Νικόλαου Βαλσαμάκη έχει ήδη αναγνωριστεί. Έχει λάβει δεκάδες βραβεία, έχει αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα της Αρχιτεκτονικής Σχολής τόσο του Εθνικού Μετσοβείου όσο και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ από το 2007 είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. 

Ανάμεσα σε όλα αυτά τα βραβεία, παρακαλώ κύριε Βαλσαμάκη να δεχτείτε και το δικό μας.

Νικολοπούλου: Παρακαλούμε τη σύζυγο του κου Βαλσαμάκη, ο οποίος απουσιάζει λόγω ασθένειας,  να έρθει κοντά μας, ώστε να λάβει την τιμητική του πλακέτα από τον Δήμαρχο Δημήτρη Γαλάνη

Απόψε, φίλες και φίλοι, τιμούμε εμείς τον Διονύση Σαββόπουλο. 

Αν και το σωστό είναι να πούμε ότι μας τιμά αυτός. Με την παρουσία του στην εκδήλωσή μας και με την καταδεκτικότητά του να προσθέσει την τιμητική πλακέτα του Δήμου μας στα όσα έχει μέχρι σήμερα πετύχει. 

Για μένα είναι μεγάλη η συγκίνηση γιατί τυγχάνει από μικρό παιδί να είμαι και μεγάλος θαυμαστής του.

Για τον Διονύση Σαββόπουλο όσα και να πω θα είναι λίγα. 

Τα τραγούδια του είναι στα χείλη δυο γενιών Ελλήνων και είμαι θα συνεχίσουν να τραγουδιούνται για πολλές 10ετίες ακόμα. 

Ποιος από εμάς ή τα παιδιά μας δεν έχει τραγουδήσει τη “Συννεφούλα”, το “μη μιλάς άλλο γι’ αγάπη”, το “με αεροπλάνα και βαπόρια”, “την ωδή στο Γεώργιο Καραϊσκάκη”, το “Μπάλο” το “Δημοσθένου λέξις”; 

Ποια παρέα δεν ενθουσιάστηκε με το “Ας κρατήσουν οι χοροί”; 

Ποιος δίσκος του Διονύση Σαββόπουλου δεν συζητήθηκε για τα πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα που αποτύπωνε. 

Γιατί μαζί με το μουσικό ταλέντο ο Σαββόπουλος είχε πάντα το ένστικτο και την κοινωνική οξυδέρκεια ενός μελετητή της ελληνικής κοινωνίας. 

Από τότε που κατέβηκε από την Θεσσαλονίκη, στις αρχές τις 10ετίας του ’60, ο Διονύσης Σαββόπουλος πρωτοπορούσε. 

Με τους στίχους και τις μελωδίες του άλλαξε την πορεία του ελληνικού τραγουδιού και σημάδεψε τα μουσικά πράγματα του τόπου μας. 

Ο Διονύσης – ο αγαπημένος Νιόνιος όλων μας – δεν ήταν απλώς ένας εκπρόσωπος του “νέου κύματος”. Έγινε ο ίδιος μια νέα εποχή. 

Κύριε Σαββόπουλε σας ευχαριστούμε για όσα έχετε δημιουργήσει. 

Νικολοπούλου: Παρακαλούμε τον κ.Σαββόπουλο να έρθει κοντά μας, ώστε να λάβει την τιμητική του πλακέτα από τον Δήμαρχο Δημήτρη Γαλάνη

Τιμούμε σήμερα την Όλγα Βασδέκη. Μία από τις σημαντικότερες ελληνίδες αθλήτριες της περασμένης 20ετίας. 

Πρωταθλήτρια του στίβου στο αγώνισμα του τριπλούν. 

Οι διακρίσεις της είναι αμέτρητες. 

Πολλά πανελλήνια πρωταθλήματα και τουρνούα. 

Χρυσό και χάλκινο μετάλλιο σε ευρωπαϊκούς αγώνες. 

Χρυσό μετάλλιο σε Μεσογειακούς αγώνες. 

Χάλκινο μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου. 

Η Όλγα Βασδέκη είναι από τις ελάχιστες Ελληνίδες που έχουν πάρει μέρος σε τρεις Ολυμπιάδες, στην Ατλάντα, στο Σίδνεϊ και στην Αθήνα και κατάφεραν να μπουν σε όλες στον τελικό. 

Με τις επιτυχίες της και το ήθος που επέδειξε καθόλη τη διάρκεια της αθλητικής της σταδιοδρομίας τίμησε τα εθνικά χρώματα και έγινε πρότυπο για πολλά νέα παιδιά ώστε να στραφούν στον αθλητισμό.

Όλγα Βασδέκη σε ευχαριστούμε για όλα. Βραβεία έχεις πολλά, ας πάρεις ένα ακόμα.

Νικολοπούλου: Παρακαλούμε την κα.Βασδέκη να έρθει κοντά μας, ώστε να λάβει την τιμητική του πλακέτα από τον Δήμαρχο Δημήτρη ΓαλάνηΦίλες και φίλοι,

Σήμερα ήταν μια όμορφη μέρα για όλους μας. 

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας και εύχομαι και πάλι σε όλους καλή και δημιουργική χρονιά! 

Δείτε όλες τις φωτό στο Slide Show

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ