Κορωνοϊός: Δύο θάνατοι στο Princess Diamond – Iστορίες όσων θεραπεύτηκαν - Μεταδίδεται σαν την γρίπη

Άνθρωποι που κέρδισαν τη μάχη μιλούν για τον εφιάλτη που έζησαν...

Επιβεβαιώθηκαν οι δύο θανάτοι επιβατών του Diamond Princess, άλλοι δύο ιάπωνες δημόσιοι λειτουργοί και άλλοι δύο Ρώσοι μολύνθηκαν 

Η ιαπωνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε σήμερα ότι υπέκυψαν δύο ηλικιωμένοι επιβάτες στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, ένας άνδρας και μια γυναίκα που είχαν μολυνθεί από τον κοροναϊό και είχαν διακομιστεί σε νοσοκομείο, ενώ γνωστοποίησε ότι άλλοι δύο ιάπωνες δημόσιοι λειτουργοί επιβεβαιώθηκε πως έχουν προσβληθεί από τον COVID-19.

Ο ένας από τους ιάπωνες δημόσιους λειτουργούς που μολύνθηκαν εργάζεται στο υπουργείο Υγείας, ο άλλος στη γραμματεία της κυβέρνησης και είχαν επισκεφθεί το κρουαζιερόπλοιο, που τέθηκε σε καραντίνα στις αρχές του μηνός στη Γιοκοχάμα.

Άλλοι τρεις δημόσιοι λειτουργοί, από το υπουργείο Υγείας και την υπηρεσία που επιβλέπει την εφαρμογή της καραντίνας, έχει ήδη επιβεβαιωθεί πως προσβλήθηκαν, υπενθύμισε στέλεχος του ιαπωνικού υπουργείου Υγείας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στο μεταξύ, ακόμη δύο Ρώσοι που επιβαίνουν στο Diamond Princess διαγνώστηκε ότι έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό, ενημέρωσε η ρωσική πρεσβεία στο Τόκιο αναφέρει το ΑΠΕ.

Ιστορίες όσων θεραπεύτηκαν 

Ο  Έντισον Ζανγκ, είναι ένας από τους ανθρώπους που κατάφεραν να θεραπευτούν από τον ιο, Ο ίδιος λέει: «Ήξερα πως από το σημείο αυτό δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να λάβω θεραπεία» συμπλήρωσε.

«Μας μετέφεραν όλους σε ένα νοσοκομείο στην πόλη… το ασθενοφόρο μας παρέλαβε από το επαρχιακό νοσοκομείο και μας μετέφερε στο αρμόδιο νοσοκομείο της πόλης, χωρίς στάση» είπε.

Αρχικά, ο Κινέζος μηχανικός αισθανόταν άβολα και ζητούσε να του εξηγήσουν τα φάρμακα που έδιναν σε εκείνον και την οικογένειά του για την θεραπεία του κορωνοϊού. Όπως λέει στο CNN, συνέκρινε την αγωγή του με εκείνη που χρησιμοποιήθηκε στην αντιμετώπιση του SARS το 2003, ώστε να σιγουρευτεί πως τα φάρμακα δεν θα έχουν μακροπρόθεσμα παρενέργειες.

Πριν από λίγες ημέρες, έγινε γνωστή η ιστορία ενός ακόμη Κινέζου, του Τάιγκερ Γιε. Ο 21χρονος φοιτητής της Ουχάν αποκάλυψε: «Τρόμαξα. Αμέτρητες υποθέσεις στοιβάζονταν στα γραφεία και κάθε γιατρός φορούσε προστατευτικά ρούχα, κάτι που δεν είχα δει ξανά στο παρελθόν» λέει ο 21χρονος.

Επί δυο εβδομάδες ο νεαρός προσπαθούσε να εξακριβώσει αν έπασχε από τον κορωνοϊό ή όχι. Και ο Γιε ήταν κατά κάποιο τρόπο από τους τυχερούς. Με τον πατέρα του να εργάζεται στις υπηρεσίες υγείας, ο 21χρονος γνώριζε εγκαίρως τους κινδύνους της επιδημίας που έπληξε κατά κόρον τους πολίτες της Ουχάν.

«Υπέφερα από υψηλό πυρετό και πόνους σε όλο μου το σώμα» θυμάται ο Γιε, τον οποίο ωστόσο οι γιατροί έστειλαν στο σπίτι του, με τη σύσταση να παραμείνει κλεισμένος εκεί. Όσο αυξάνονταν τα κρούσματα, τόσο πιο δύσκολο ήταν για τους πολίτες της Ουχάν να νοσηλευτούν σε κάποιο νοσοκομείο.

Ήταν δύσκολο ακόμη και να κάνουν το τεστ προκειμένου να βεβαιωθούν πως πάσχουν από τον κορωνοϊό. Στην περίπτωση του 21χρονου, αρχικά οι γιατροί αποφάσισαν πως η περίπτωσή του δεν είναι τόσο κρίσιμη, ώστε να «ξοδέψουν» ένα από τα δυσεύρετα κιτ διάγνωσης του κορωνοϊού.

Ο κοροναϊός μεταδίδεται εύκολα σαν τη γρίπη

Επιστήμονες στην Κίνα που μελέτησαν δείγματα από τη μύτη και τον λαιμό 18 ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωναϊό ανακοίνωσαν ότι αυτός συμπεριφέρεται περισσότερο όπως ο ιός της γρίπης και όχι όπως άλλοι συγγενείς του ιοί, υπονοώντας ότι ίσως να μεταδίδεται πιο εύκολα από όσο πιστευόταν αρχικά.

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση ο ιός ανιχνευόταν στον οργανισμό του ασθενή, αν και εκείνος δεν παρουσίαζε συμπτώματα, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες ότι ασυμπτωματικοί ασθενείς μπορούν επίσης να μεταδίδουν την ασθένεια.

Προκαλεί πνευμονία και μεταδίδεται εύκολα, όπως η γρίπη

Αν και προκαταρκτικά, τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκαν χθες Τετάρτη στη New England Journal of Medicine προσφέρουν νέα στοιχεία για τον νέο κοροναϊό, ο οποίος δεν μοιάζει με άλλους συγγενείς του κοροναϊούς.

«Αν επιβεβαιωθούν (τα αποτελέσματα), θα είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε ο δρ. Γκρέγκορι Πόλαντ, ένας ιολόγος και ερευνητής εμβολίων στη Mayo Clinic του Ρότσεστερ στη Μινεσότα, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.

Αντίθετα με το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), που προκαλεί μολύνσεις στο κάτω αναπνευστικό οι οποίες μπορούν να εξελιχθούν σε πνευμονία, ο covid-19 μοιάζει να προσβάλει τόσο το άνω όσο και το κάτω αναπνευστικό. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να προκαλεί πνευμονία, αλλά και να μεταδίδεται εύκολα, όπως η γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα.

Οι άνθρωποι που μεταδίδουν τον ιό μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα

Οι ερευνητές στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας ερεύνησαν τα ποσοστά του κοροναϊού σε 18 ασθενείς. Ένας εξ αυτών, με μέτρια επίπεδα του ιού στη μύτη και τον λαιμό του, δεν εμφάνισε ποτέ συμπτώματα.

Μεταξύ των 17 ασθενών που παρουσίαζαν συμπτώματα, η ομάδα εντόπισε αυξημένα επίπεδα του ιού αμέσως μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, κυρίως στη μύτη και τον λαιμό, κάτι που παρατηρείται κυρίως στη γρίπη και όχι στον SARS.

Τα επίπεδα του ιού στον ασυμπτωματικό ασθενή ήταν παρόμοια με αυτά σε ασθενείς που παρουσίαζαν συμπτώματα, όπως πυρετός.

«Αυτό που μας λέει είναι ότι ο ιός αυτός μπορεί να μεταδοθεί από το άνω αναπνευστικό και ότι οι άνθρωποι που τον μεταδίδουν μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα», εξήγησε ο Πόλαντ.

Τα μέχρι στιγμής ευρήματα αποδεικνύουν ότι ο νέος ιός, αν και είναι γενετικά παρόμοιος με τον SARS, δεν συμπεριφέρεται όπως αυτός, επεσήμανε ο Κρίστιαν Άντερσον ανοσιολόγος στο Scripps Research.

«Ο ιός αυτός είναι ξεκάθαρα πιο ικανός να μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων από άλλους κοροναϊούς που έχουμε δει. Μοιάζει πιο πολύ με τη μετάδοση της γρίπης», σχολίασε.

Οι ερευνητές δήλωσαν εξάλλου ότι τα ευρήματά τους έρχονται να προστεθούν στις αναφορές ότι ο νέος κοροναϊός μπορεί να μεταδοθεί στα αρχικά στάδια της μόλυνσης και υπονοούν ότι προκειμένου να ελεγχθεί η μετάδοσή του θα πρέπει να ακολουθηθεί διαφορετική προσέγγιση από αυτή που είχε αποτέλεσμα στον SARS.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ