Έχω δει ή έχω πει ειδήσεις & ειδήσεις αλλά αυτό... Ασθενής με καρκίνο στον εγκέφαλο έπαιζε βιολί την ώρα της επέμβασης (βίντεο)

Απίστευτο και όμως αληθινό...

Η 53χρονη βιολονίστρια Dagmar Turner διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο και έπρεπε να υποβληθεί σε επέμβαση.

Αυτή η επέμβαση, όμως, ήταν διαφορετική από τις άλλες αφού η ασθενής έπαιζε βιολί, ενώ, παράλληλα, οι χειρουργοί αφαιρούσαν τον όγκο.

Ο όγκος βρισκόταν στον δεξιό εμπρόσθιο λοβό και βρισκόταν επικίνδυνα κοντά σε σημεία του εγκεφάλου που ελέγχουν την κίνηση του αριστερού χεριού.

Έτσι, γιατροί και ασθενής συμφώνησαν η 53χρονη να παίζει βιολί κατά τη διάρκεια της εγχείρισης, ώστε να καταφέρει να διατηρήσει την ικανότητα κίνησης στο αριστερό της χέρι.

Οι χειρουργοί χρησιμοποίησαν μία τεχνική που τους επιτρέπει να εντοπίζουν με ακρίβεια, σε πραγματικό χρόνο, τις ζώνες του εγκεφάλου που ευθύνονται για την κίνηση των χεριών, έτσι ώστε αυτή να μην επηρεαστεί από την αφαίρεση του όγκου. 

«Το βιολί είναι το πάθος μου, παίζω από 10 χρονών» τόνισε η ίδια, ενώ συμπλήρωσε «Το να χάσω την ικανότητα να παίζω θα ήταν τραγικό για μένα».

Έτσι ο καθηγητής Νευροχειρουργικής, Keyoumars Ashkan, κατέληξε σε αυτή την ιδέα.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο King' s College του Λονδίνου και οι γιατροί κατάφεραν να αφαιρέσουν το 90% του όγκου, χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα στην κίνηση του χεριού της 53χρονης μουσικού.

«Πραγματοποιούμε περίπου 400 επεμβάσεις τέτοιου είδους τον χρόνο και η διαδικασία συχνά προβλέπει να ξυπνάμε τους ασθενείς και να μας απαντούν σε ερωτήσεις για το λεξιλόγιό τους. Όμως για πρώτη φορά κάποιος παίζει ένα μουσικό όργανο κατά τη διάρκεια της επέμβασης» τόνισε ο Ashkan, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ