Καλπάζει ο κοροναϊός: Κρούσματα σε 30 χώρες – Στους 1.523 οι νεκροί (video)

Ακόμη 143 άνθρωποι πέθαναν χθες από την επιδημία ιογενούς πνευμονίας την οποία έχει προκαλέσει ο COVID-19.

Το σύνολο των θανάτων στην ηπειρωτική Κίνα ανέρχεται πλεόν σε 1.523, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Η συντριπτική πλειονότητα των νέων θανάτων (139) καταγράφηκε στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Σε όλη την κινεζική επικράτεια, εντοπίστηκαν 2.641 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού, τα 2.420 επίσης στη Χουμπέι. Το σύνολο των ανθρώπων που μολύνθηκαν έφθασε τους 66.492 ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, του Μακάο και του Χονγκ Κονγκ, έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 600 κρούσματα μόλυνσης από τον COVID-19 σε τριάντα χώρες και περιοχές, συμπεριλαμβανομένης, για πρώτη φορά, της αφρικανικής ηπείρου.

Κίνα

Πάνω από 66.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό στην ηπειρωτική Κίνα. Ο αριθμός αυξήθηκε αλματωδώς μετά την αλλαγή της μεθόδου εντοπισμού των κρουσμάτων, που οδήγησε σε «διπλές καταχωρίσεις».

Ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας στην ηπειρωτική Κίνα (πλην Χονγκ Κονγκ και Μακάο) ανερχόταν σε 1.523.

Στην πλειονότητά τους οι θάνατοι καταγράφονται στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν.

Ο αριθμός αυτός έχει πλέον ξεπεράσει κατά πολύ εκείνον των θυμάτων του κοροναϊού που προκαλούσε το Σύνδρομο Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ), που είχε ανέλθει σε 774 παγκοσμίως την περίοδο 2002-2003, ανάμεσά τους 349 στην ηπειρωτική Κίνα και 299 στο Χονγκ Κονγκ.

* Ένας άνθρωπος πέθανε στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ, όπου έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 56 κρούσματα.

* Δέκα κρούσματα έχουν αναφερθεί στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο.

Ασία-Ειρηνικός

Ανατολική Ασία

Νότια Κορέα

28 κρούσματα.

Ιαπωνία

32 κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο. Συν τουλάχιστον 218 πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που παραμένει αγκυροβολημένο και σε καραντίνα στα ανοικτά του λιμένα της Γιοκοχάμας. Ένας αξιωματικός καραντίνας έχει επίσης μολυνθεί.

Ταϊβάν

33 κρούσματα.

 

Νοτιοανατολική Ασία

Καμπότζη

1 κρούσμα.

Μαλαισία

19 κρούσματα.

Φιλιππίνες

Τρία κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο στη Μανίλα. Επρόκειτο για Κινέζο που καταγόταν από την Ουχάν. Επρόκειτο για τον πρώτο θάνατο εξαιτίας του COVID-19 εκτός Κίνας.

Σιγκαπούρη

67 κρούσματα.

 

Ταϊλάνδη

33 κρούσματα.

 

Βιετνάμ

15 κρούσματα. Η Σον Λόι, πόλη 10.000 κατοίκων κοντά στο Ανόι, τέθηκε σε καραντίνα την Πέμπτη, εξέλιξη χωρίς προηγούμενο στη χώρα.

 

Νότια Ασία

Ινδία

3 κρούσματα.

 

Νεπάλ

1 κρούσμα.

 

Σρι Λάνκα

1 κρούσμα.

 

Αυστραλία

15 κρούσματα.

 

Αμερική

Καναδάς

7 κρούσματα.

 

ΗΠΑ

15 κρούσματα. Ένας Αμερικανός πολίτης υπέκυψε στην Ουχάν.

 

Ευρώπη

Ευρωπαϊκή Ένωση

Γερμανία

16 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων δύο ανθρώπων που επαναπατρίστηκαν από την Ουχάν.

 

Γαλλία

11 κρούσματα.

 

Ιταλία

3 κρούσματα.

 

Ισπανία

2 κρούσματα. Ο ένας ασθενής έλαβε εξιτήριο.

 

Βέλγιο

1 κρούσμα.

 

Φινλανδία

1 κρούσμα.

 

Σουηδία

1 κρούσμα.

 

Κράτη εκτός ΕΕ

 

Ηνωμένο Βασίλειο

9 κρούσματα.

 

Ρωσία

2 κρούσματα. Οι ασθενείς έχουν βγει από το νοσοκομείο.

 

Μέση Ανατολή

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

8 κρούσματα.

 

Αφρική

Αίγυπτος

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη 14η Φεβρουαρίου ότι κατέγραψε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του COVID-19 στην αφρικανική ήπειρο.

Συνεργασία κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών εισηγείται η διευθύντρια του ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ελπίζει ότι οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες θα εργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες από την επιδημία του νέου κοροναϊού μόλις αυτές καταστούν σαφέστερες, όπως δήλωσε η διευθύντριά του Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, η Γκεοργκίεβα είπε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμης σημασίας ώστε να σχηματιστεί μια εικόνα για τις επιπτώσεις του Covid-19 στην Κίνα και παγκοσμίως.

«Επομένως τότε θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε για τα συγχρονισμένα ή, ακόμη καλύτερα, συντονισμένα μέτρα για να προστατεύσουμε την παγκόσμια οικονομία από ένα πιο σοβαρό σοκ. Μπορούμε να το κάνουμε; Ναι. Θα το κάνουμε; Πιστεύω πως ναι» είπε στην ομιλία της.

Η κινεζική οικονομία αγωνίζεται να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, αφού οι διακοπές για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς παρατάθηκαν για πολλές ημέρες, με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Η Γκεοργκίεβα προειδοποίησε να μην γίνονται ακριβείς προβλέψεις αυτήν την περίοδο, λόγω της έλλειψης πληροφοριών και τόνισε ότι οι ειδικοί που προεικάζουν τις οικονομικές συνέπειες το διακινδυνεύουν.

«Μελετούμε τα δεδομένα πολύ προσεκτικά. Πρέπει να κάνουμε αυτό που κάνουν οι άνθρωποι όταν χρειάζεται να αντιδράσουν γρήγορα: να προσευχόμαστε για το καλύτερο και να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», πρόσθεσε.
 

Πηγή video: Euronews

 

Οι ΗΠΑ θα επαναπατρίσουν Αμερικανούς που επιβαίνουν στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που παραμένει σε καραντίνα στην Ιαπωνία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχεδιάζει την κατεπείγουσα απομάκρυνση και τον επαναπατρισμό ορισμένων αμερικανών πολιτών και μελών των οικογενειών τους που επιβαίνουν στο Diamond Princess, το κρουαζιερόπλοιο που βρίσκεται σε καραντίνα στα νερά της Ιαπωνίας και έχει συγκεντρωμένα τα περισσότερα κρούσματα του κοροναϊού εκτός ηπειρωτικής Κίνας, λίγο έξω από το λιμάνι στη Γιοκοχάμα, έγραψε χθες Παρασκευή η εφημερίδα The Wall Street Journal.

Θα προσφερθούν σε περίπου 380 ανθρώπους θέσεις στις πτήσεις για τον επαναπατρισμό Αμερικανών από την Ιαπωνία, ανέφερε η Τζέρναλ [1].

Οι άνθρωποι που θα επαναπατριστούν αναμένεται να φθάσουν στις ΗΠΑ αύριο Κυριακή, διευκρίνισε η εφημερίδα επικαλούμενη τον Χένρι Γουόκ, διευθυντή του τμήματος που αρμόδιο για την προετοιμασία των υγειονομικών αρχών και τις νεοεμφανιζόμενες λοιμώξεις στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών (CDC).

Δεν ήταν διαθέσιμοι εκπρόσωποι των CDC, του υπουργείου Εξωτερικών ούτε του υπουργείου Υγείας της Ιαπωνίας για να σχολιάσουν το δημοσίευμα της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ.

Το Diamond Princess, κρουαζιερόπλοιο που ανήκει στην αμερικανική εταιρεία Carnival Corp, βρίσκεται σε καραντίνα από την 3η Φεβρουαρίου, όταν έφθασε στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας με 3.700 επιβαίνοντες, επιβάτες και πλήρωμα. Οι 218 εξ αυτών έχει εξακριβωθεί πως μολύνθηκαν από τον COVID-19.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ το πλοίο αποφασίστηκε να τεθεί σε καραντίνα διότι επιβάτης που κατέβηκε στο Χονγκ Κονγκ πριν το σκάφος χαράξει πορεία για την Ιαπωνία διαγνώστηκε ότι είχε προσβληθεί από τον κοροναϊό.

Οι άνθρωποι που εξακριβώνεται με εργαστηριακές εξετάσεις πως μολύνθηκαν αποβιβάζονται από το κρουαζιερόπλοιο και διακομίζονται σε νοσοκομεία.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ