Ετοιμάζεστε για τον Άγιο Βαλεντίνο; Η Ντίνα Νικολάου μας έχει το απόλυτο γλυκό για την ημέρα - Πάβλοβα τριαντάφυλλο

Πανάλαφρο και αρωματικό γλυκό!

ΥΛΙΚΑ

Για την βάση

6 ασπράδια αυγών (σε θερμοκρασία δωματίου)

2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική

1 κουτ. γλυκού λευκό ξύδι

2 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ

1 κουτ. γλυκού πάστα τριαντάφυλλο ή 2 κουτ. γλυκού σιρόπι τριαντάφυλλο (θα τα βρείτε σε καταστήματα με είδη ζαχαροπλαστικής ή σε ενημερωμένα μπαχαράδικα)

Για την κρέμα

350 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες

150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

80 γρ. ζάχαρη

1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικά

3 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικοί

40 γρ. κορν φλάουρ

1 λοβό βανίλιας

Για το σερβίρισμα

ζαχαρωμένα ροδοπέταλα (θα τα βρείτε σε καταστήματα με είδη ζαχαροπλαστικής ή σε μπαχαράδικα)

αποξηραμένα τριανταφυλλάκια

ροζ περλές (ζαχαρωτά)

Ευχαριστούμε θερμά τη Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Βάση: Προθερμαίνω το φούρνο στους 110°C. Bάζω τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ (πρέπει να είναι πεντακάθαρος και στεγνός). Ξεκινάω το χτύπημα με το σύρμα, σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αρχίσουν να δημιουργούνται μικρές κορυφές. Δυναμώνω την ένταση του μίξερ και αρχίζω να προσθέτω τη ζάχαρη, σταδιακά, μια κουταλιά της σούπας κάθε φορά και χτυπάω μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Αφού έχω ρίξει όλη τη ζάχαρη, χτυπάω για 5-6 λεπτά και ρίχνω το κορν φλάουρ, πασπαλιστά, το ξύδι και την πάστα τριαντάφυλλο. Συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.

ΒΗΜΑ 2 Σχεδιάζω με το μολύβι ένα κύκλο 22-24 εκ., διάμετρο επάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Το γυρίζω ανάποδα (η μολυβιά να είναι από κάτω) και το τοποθετώ στη λαμαρίνα του φούρνου. Μεταφέρω όλη τη μαρέγκα στο κέντρο του κύκλου και με ένα κουτάλι απλώνω τη μαρέγκα σε όλη τη διάμετρο του κύκλου, δημιουργώντας μικρές «λακούβες» διάσπαρτες.

ΒΗΜΑ 3 Χαμηλώνω το φούρνο στους 70°C και βάζω τη μαρέγκα. Ψήνω για 3 ώρες μέχρι να στεγνώσει. Κλείνω το φούρνο και αφήνω τη μαρέγκα για 2 ώρες περίπου να κρυώσει (μέσα στο φούρνο). Βγάζω τη μαρέγκα και την αφήνω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.

ΒΗΜΑ 4 Κρέμα: Με ένα μαχαίρι χαράζω τον λοβό της βανίλιας και «ξύνω» τα σποράκια. Βάζω σε μια κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα σποράκια και τον λοβό της βανίλιας. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, να πάρει βράση. Σε ένα μπολ ανακατεύω τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, τα αυγά και τους κρόκους. Μόλις ζεσταθεί το μείγμα στην κατσαρόλα και λίγο πριν πάρει βράση, πετάω τον λοβό της βανίλιας και αδειάζω το 1/3 από αυτό, στο μπολ με το μείγμα των αυγών ανακατεύοντας. Επαναφέρω την κατσαρόλα στη φωτιά και αδειάζω μέσα το μείγμα του μπολ. Συνεχίζω το ανακάτεμα και μόλις δέσει η κρέμα και κοχλάσει, αποσύρω. Την αδειάζω σε ένα καθαρό σκεύος και τη σκεπάζω μια μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μη ξεραθεί. Την αφήνω να κρυώσει για περίπου 2 ώρες. Όταν κρυώσει, την ανακατεύω με το σύρμα, να γίνει λεία.

ΒΗΜΑ 5 Συναρμολόγηση: Τοποθετώ τη βάση στην πιατέλα και απλώνω την κρέμα. Στρώνω με το κουτάλι, δημιουργώντας μικρές «λακούβες». Τέλος, στολίζω με τα ροδοπέταλα, τις πέρλες και τα αποξηραμένα τριανταφυλλάκια.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ