Oscars 2020 στην 92η τελετή: Έγινε της Κορέας με τα Παράσιτα να σαρώνουν και Α' ρόλους σε Χοακίν Φίνιξ & Ρενέ Ζέλβεγκερ (φωτό & βίντεο)

Τα «Παράσιτα» έγραψαν ιστορία ως η πρώτη διεθνής ταινία που κερδίζει το μεγάλο βραβείο, ενώ το φιλμ του Μπονγκ Τζουν-χο κέρδισε τέσσερα συνολικά Οσκαρ, τα περισσότερα της βραδιάς.

Ηταν μια απονομη που έμοιαζε να κυλάει χωρίς εκπλήξεις από τα τεχνικά βραβεία για το «1917» έως τα κοστούμια για τις «Μικρές Κυρίες» (που όπως δυστυχώς όλοι περιμέναμε θα ήταν το μόνο βραβείο που το φιλμ της Γκρέτα Γκέργουικ θα κέρδιζε), αλλά φέτος η ακαδημία φύλαγε το καλύτερο για το τέλος.

Και κάπως έτσι αμέσως μετά την απολύτως σίγουρες βραβεύσεις των Χοακίν Φίνιξ και Ρενέ Ζελβέγκερ και την ευχάριστη έκπληξη της βράβευσης του Μπονγκ Τζουν χο για την σκηνοθεσία, το Οσκαρ καλύτερης ταινίας πήγε στα «Παράσιτα» σε μια «ανατροπή» που ακόμη κι αν πολλοί περίμεναν ότι μπορεί να συμβεί, λίγοι πίστευαν ότι θα γίνει πραγματικότητα.

US-ENTERTAINMENT-FILM-OSCARS-SHOW

Οscars.com

Μια σημαντική... διεθνής πρωτιά για την ιστορία των Οσκαρ. Με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας να πηγαίνει στα «Παράσιτα», αυτή εδώ είναι η πρώτη φορά που μια Ξενόγλωσση Ταινία κερδίζει το σημαντικότερο Οσκαρ της χρονιάς. Ταυτόχρονα, ο Μπονγκ Τζουν-χο γίνεται ο μόλις τρίτος σκηνοθέτης που κερδίζει το Οσκαρ στην κατηγορία με μια «διεθνή», να την πούμε ξενόγλωσση, παραγωγή, μετά τον Μισέλ Χαζαναβίσιους (2011, «The Artist») και τον Αλφόνσο Κουαρόν (2018, «Ρόμα»).

Τα «Παράσιτα» είναι κι η πιο πολυβραβευμένη οσκαρική ταινία φέτος, με τέσσερα βραβεία, Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Πρωτότυπου Σεναρίου.

Ακολουθεί, με 3 Οσκαρ το «1917» του Σαμ Μέντες (αλλά κανένα για τον Σαμ Μέντες), Φωτογραφίας για τον Ρότζερ Ντίκινς, Μιξάζ Ηχου και Οπτικών Εφέ. Από 2 Οσκαρ κέρδισαν το «Joker» (Α' Ανδρικό για τον Χοακίν Φίνιξ και Μουσικής), το «Κάποτε στο... Χόλιγουντ» (Β' Ανδρικό για τον Μπραντ Πιτ και Σκηνικών) και το «Ford v. Ferrari» (Μοντάζ και Μοντάζ Ηχου).

Από την άλλη στις αξιοσημέιωτες στιγμές της βραδιάς η πρώτη βράβευση ηθοποιού ταινίας του Netflix (η Λόρα Ντερν για την «Ιστορία Γάμου») και η βράβευση του «Toy Story 4», με την οποία η Disney κερδίζει το 13ο Οσκαρ της στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας Animation - 11η για ταινία της Pixar, 2η για ταινία... «Toy Story»! Αν σκεφτεί κανείς ότι το βραβείο θεσπίστηκε το 2001, δίνεται, δηλαδή, για μόλις 20ή φορά, το ποσοστό της Disney είναι από τη μια σαρωτικό, από την άλλη αυτονόητο.

Στο κέιμενο που ακολουθεί, μπορείτε να διαβάσετε όλα όσα συνεβησαν στο Dolby Theatre στην 92η τελετή απόνομής των Βραβείων Οσκαρ.

Σχολιάσαμε τις αφίξεις στο κόκκινο χαλί, τον βελούδινο Μπραντ Πιτ, την κούκλα Σκάρλετ Τζοχάνσον, την φρέσκια ενζενί Φλόρενς Πιου και τους ημίθεους Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Αλ Πατσίνο που κατέφθασαν παρέα, και τώρα είμαστε έτοιμοι να περάσουμε μέσα στο Dolby Theater, καθώς η 92η Τελετή Απονομής Βραβείων Οσκαρ ξεκινά σε λίγα λεπτά.

mone 607

Και ξεκινάμε! Η Τζανέλ Μονέ παίρνει το μικρόφωνο σε ένα μιούζικαλ σκετς έκπληξη. «It's a beautiful day in the neighbourhood» τραγουδάει στον Τομ Χανκς και τους υπόλοιπους σταρ της πρώτης σειράς.

Γεια σας γείτονες! «Απόψε γιορτάζουμε το σινεμά - την τέχνη του να αφηγείσαι ιστορίες» συνεχίζει με ένα μουσικοχορευτικό νούμερο που βάζει φωτιά στην σκηνή. «Ηρθε η ώρα να ζωντανέψουν τα Οσκαρ»

«I'm Still Standing» εμφανίζεται κι ο Μπίλι Πόρτερ σε μία εμφανή αναφορά στο Rocketman και τον Ελτον Τζον.

 

 

 

Απόψε θα γιορτάσουμε τις γυναίκες συνεχίζει η Μονέ! «Τις γυναίκες που σκηνοθέτησαν και έπαιξαν σε υπέροχες ταινίες. Είμαι μια περήφανη μαύρη γυναίκα. Happy Black History Month!»

Standing ovation για την Μονέ, η οποία ήταν όντως υπέροχη. Πολύ καλά αρχίσαμε!

Στιβ Μάρτιν & Κρις Ροκ επί σκηνής. «Κρις, έχουμε και οι δυο παρουσιάσει τα Οσκαρ. Αυτό που κάνουμε απόψε δεν είναι υποβιβασμός; Γιατί δεν έχουν πια οικοδεσπότη;» / «Φταίει το Twitter!».

Κοιτάω τον Μπραντ Πιτ και είναι σαν να κοιτιέμαι στον καθρέφτη Ο Στιβ Μάρτιν πετάει την μία ατάκα μετά την άλλη.

Μάρτι Σκορσέζε, αγάπησα τον πρώτο κύκλο του Irishman Kι ο Κρις Ροκ δεν πάει πίσω.

Η Ρετζίνα Κινγκ θα παρουσιάσει το πρώτο βραβείο της βραδιάς!

Β' Ανδρικός Ρόλος

Μπραντ Πιτ για το «Once Upon a Time in Hollywood»

«Σε ευχαριστώ Ακαδημία για την μεγαλύτερη τιμή που θα μπορούσες να μου κάνεις. Κουέντιν είσαι αυθεντικός, είσαι μοναδικός, η βιομηχανία θα ήταν φτωχή χωρίς εσένα. Λίο, θα ακολουθώ τα βήματά σου ανά πάσα στιγμή. Σκέφτομαι τους δικούς μου να με πηγαίνουν μικρό σινεμά για να δούμε τους «Δύο Ληστές» και συγκινούμαι. Το αφιερώνω στα παιδιά μου που με έμαθαν οσα ξέρω. Σας λατρεύω...»

 

 

 

Μικρού Μήκους Ταινία - Animation

Στο «Hair Love»

 

 

Into the Unknown

Η Αϊντινα Μενζέλ στη σκηνή για να ερμηνεύσει το υποψήφιο τραγούδι του «Frozen 2» - Into the Unknown.

 

 

Η Νταϊάν Κίτον και ο Κιάνου Ριβς (τους θυμάστε ζευγάρι πριν 20 χρόνια;) θα παρουσιάσουν το επόμενο βραβείο. «Πέρασαν πολλά χρόνια Κιάνου, με θυμάσαι;» Πειράζονται και κάνουν πλάκα. Λειτουργεί. Αν και τελευταία δεν ξερουμε πότε η Κίτον κάνει πλάκα, ή τα έχει χάσει και λίγο.

Πρωτότυπου σεναρίου

Μπονγκ Τζουν-χο, Χαν Τζιν-γουον, «Parasite»

Aνατροπή κι ο Κουέντιν δεν χαμογελά καθόλου! Ο Μπονγκ Τζουν Χο κλέβει το Οσκαρ γιατί, κακά τα ψέματα, τα «Παράσιτα» δεν μπορεί να τα σταματήσει κανείς!

«Το να γράφεις ένα σενάριο είναι μοναχική υπόθεση. Δεν αντιπροσωπεύουμε στ' αλήθεια τις χώρες μας. Ομως εγώ θέλω να το αφερώσω στη Ν. Κορέα»

 

 

 

Διασκευασμένου Σεναρίου

 

 

Μικρού Μήκους Ταινία - Live Action

To «The Neighbor’s Window» φεύγει με το Οσκαρ!

the neighbours window

Η Μάγια Ρούντολφ κι η Κρίστιν Γουίγκ είναι στη σκηνή και είναι πάρα πολύ θυμωμένες «Ξέρετε κάτι, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με την παρουσίαση. Είμαστε πολύ θυμωμένες.» Γυρνούν την πλάτη. Επιστρέφουν γελώντας. «Παιδιά δεν είμαστε πραγματικά θυμωμένες. Απλά ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλοί σκηνοθέτες εδώ απόψε και θέλουμε να τους δείξουμε ότι μπορούμε να παίξουμε κι άλλα πράγματα εκτός από κωμωδίες...»

Καλλιτεχνική Διεύθυνση

Στις Μπάρμπαρα Λινγκ και Νάνσι Χέι για το «Once Upon a Time in Hollywood»Η Χέι έχει 7 ακόμα υποψηφιότητες στο βιογραφικό της κι ένα βραβείο: για το Bugsy του Γουόρεν Μπίτι

«Ευχαριστούμε τον Ταραντίνο που έγραψε κι έστησε αυτό το αριστούργημα και μάς πήρε κι εμάς μαζί του....»

Once

Οι Μάγια Ρούντολφ και Κρίστεν Γουίγκ πριν παρουσιάσουν τους υποψηφίους ξεσπούν σε ένα μέντλεϊ τραγουδιών (για να αποδείξουν ότι μπορούν να κάνουν και μιούζικαλ) και είναι απολαυστικές.

 

 

Ενδυματολογίας

Στην Ζακλίν Ντουράν για τις «Μικρές Κυρίες»

WOMEN

Ντοκιμαντέρ - Μεγάλου Μήκους

Στο «American Factory» των Στίβερ Μπόνια και Τζούλια Ράιτσερτ. H παραγωγός Τζούλια Ράιτσερτ κερδίζει με την 4η οσκαρική της υποψηφιότητα. Είναι στον οσκαρικό αγώνα από το 1978, πάντα στην παραγωγή ντοκιμαντέρ.

 

 

Ντοκιμαντέρ - Μικρού Μήκους

«Learning to Skateboard in a War Zone If You’re a Girl» της Κάρολ Ντίσινγκερ. Tο 39λεπτο φιλμάκι ακολουθεί τις ιστορίες μικρών Αφγανών κοριτσιών που πάνε σχολείο, διαβάζουν, γράφουν και κάνουν skateboard στην σύγχρονη Καμπούλ.Mία εβδομάδα πριν κέρδισε και το BAFTA αναφέρει το Flix

skate

Β' Γυναικείου

Λόρα Ντερν, «Marriage Story»

«Λένε "ποτέ μη γνωρίσεις τους ήρωές σου". Κι εγώ απαντάω "αν είσαι τυχερός, είναι οι γονείς σου". Ευχαριστώ τον Μπρους Ντερν και την Νταϊάν Λαντ που ήταν οι ηθοποιοί -κι όχι μόνο- ήρωές μου. Σας αγαπώ»

 

 

Eminem loses himself (again)

Μετά από μία παρουσίαση τραγουδιών που ανέδειξαν ταινίες και τα ίδια με τη σειρά τους ανέδειξαν τις ταινιες, εμφανίζεται ο Eminem για να ερμηνεύσει το «Lose Yourself» (από το 8 Mile) που είχε κερδίσει το Οσκαρ Τραγουδιού πριν 18 ολόκληρα χρόνια. Αισθάνεστε μεγάλοι; Μάλλον και άλλοι πολλοί από το κοινό του Dolby Theater γιατί σηκώθηκαν όλοι όρθιοι για standing ovation.

 

 

Eυχαριστούμε πολύ το Flix

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ