Σπόροι Ροδιού: Δείτε τα 7 απίστευτα οφέλη για την υγεία & πώς το καθαρίζουμε

Δείτε τα σημαντικά οφέλη για την υγεία. 

Οι σπόροι του ροδιού, αυτές οι ρουμπινί σταγόνες δροσιάς με τη γλυκόξινη γεύση είναι, αν δεν το γνωρίζετε ήδη, μια καταπληκτική υπερτροφή. Πλούσιοι σε ευεργετικά αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες, τα σπόρια του ροδιού καταπολεμούν φλεγμονές και λοιμώξεις, επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία. Επιπλέον, το ρόδι είναι εύγευστο και μπορεί να προστεθεί σε διάφορες συνταγές.

Το ρόδι και οι σπόροι του!

Οι σπόροι του ροδιού είναι τα σποράκια που βρίσκουμε μέσα στο ρόδι μόλις το ανοίξουμε. Το ρόδι είναι ένας καρπός στο μέγεθος ενός μεγάλου πορτοκαλιού με σκληρό και παχύ φλοιό, του οποίου το χρώμα κυμαίνεται από καστανό έως βαθύ κόκκινο. Το εσωτερικό του ροδιού περιέχει θαλάμους γεμάτους μικροσκοπικούς, ζουμερούς και τραγανούς ρουμπινί βρώσιμους σπόρους. Είναι ενδιαφέρον ότι ένα μόνο ρόδι μπορεί να περιέχει πάνω από 600 σπόρους.

Αυτοί οι σπόροι είτε καταναλώνονται απ΄ευθείας μόλις κόψουμε το φρούτο, είτε γίνονται χυμός. Οι σπόροι ροδιού χρησιμοποιούνται επίσης για να παράγουν έλαιο, το οποίο προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία, είτε λαμβάνεται εσωτερικά, είτε με εξωτερική εφαρμογή.

Ακόμη και τα λευκά σποράκια που βρίσκονται μέσα στους σπόρους προσφέρουν μια πολύ γλυκιά, λιγότερο πικρή γεύση. Μπορείτε επίσης να καταναλώσετε τη λευκή μεμβράνη που περιβάλλει τους σπόρους, αλλά η γεύση της είναι πικρή.

Διατροφικά στοιχεία!

Οι σπόροι του ροδιού είναι πηγή πλούσια σε θρεπτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη Κ, η βιταμίνη C, το φυλλικό οξύ και το κάλιο. Επιπλέον, έχουν χαμηλή θερμιδική αξία αλλά περιέχουν πολλές φυτικές ίνες που κάνουν καλό στην καρδιά.

Μισό φλυτζάνι σπόροι ροδιού περιέχουν τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

 

  • 72 θερμίδες
  • 16,3 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 1,5 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 1 γραμμάριο λίπους
  • 3,5 γραμμάρια ίνες
  • 11,9 γραμμάρια σακχάρων
  • 14,3 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ (17,9% Σ.Η.Π.)
  • 8,9 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C (14,8% Σ.Η.Π.)
  • 33 μικρογραμμάρια φυλικού οξέος (8,3% Σ.Η.Π.)
  • 205 χιλιοστόγραμμα κάλιο (5,9% Σ.Η.Π.)
  • 0,07 χιλιοστογραμμάρια βιταμίνης Β6 (3,5% Σ.Η.Π.)
  • 31 χιλιοστόγραμμα φωσφόρου (3,1% Σ.Η.Π.)

Σπόροι Ροδιού: Οφέλη για την υγεία

  1. Φυσικό Αφροδισιακό

Σε πολλές κουλτούρες, τα ρόδια συνδέονται με τη γονιμότητα και την αφθονία λόγω της πληθώρας των σπόρων τους. Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου Queen Margaret στο Εδιμβούργο, η κατανάλωση χυμού ροδιού αύξησε τα επίπεδα τεστοστερόνης κατά μέσο όρο 24%, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη σεξουαλική επιθυμία.

Ανησυχίες για στυτική δυσλειτουργία; Ο χυμός ροδιού έχει επίσης αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην αύξηση της ροής του αίματος και της στυτικής απόκρισης σε πειραματόζωα. Παρόλο που είναι απαραίτητες περισσότερες μελέτες για την εξαγωγή αποτελεσμάτων για τον άνθρωπο, ο χυμός ροδιού γενικά βοηθά σε περιπτώσεις σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

 

  1. Αντιμετωπίζει την αρθρίτιδα και τον πόνο των αρθρώσεων

Η αρθρίτιδα είναι μια κοινή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή ενός ή περισσοτέρων αρθρώσεων, προκαλώντας πόνο και δυσκαμψία που ενδεχομένως επιδεινώνεται με την ηλικία. Το ρόδι είναι πλούσια πηγή φλαβονολών, οι οποίες είναι ένας τύπος αντιοξειδωτικού που δρουν ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Σύμφωνα με κλινικές μελέτες σε πειραματόζωα, το εκχύλισμα σπόρων ροδιού μπορεί να μειώσει την εκδήλωση και τη συχνότητα εμφάνισης αρθρίτιδας, ενώ η σοβαρότητα της αρθρίτιδας και της φλεγμονής των αρθρώσεων μειώθηκε σημαντικά με την κατανάλωση εκχυλίσματος ροδιού.

Εάν λαμβάνετε ήδη φαρμακευτική αγωγή για αρθρίτιδα, φροντίστε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν προσθέσετε ρόδι στην καθημερινή σας διατροφή.

  1. Καταπολέμηση του καρκίνου

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες οι σπόροι ροδιού ενδεχομένως να λειτουργήσουν ως υπερτροφή για την καταπολέμηση του καρκίνου. Για παράδειγμα, σύμφωνα με πολλαπλές in vitro μελέτες το εκχύλισμα ροδιού ενδεχομένως αναστέλλει  αποτελεσματικά την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων σε κακοήθειες του μαστού. Επιπλέον, το έλαιο σπόρων ροδιού περιέχει το πενικικό οξύ, πολυακόρεστο λιπαρό οξύ μακράς αλυσίδας ωμέγα-5, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του καρκίνου του μαστού.

Περαιτέρω έρευνες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί επίσης να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη – όπως έδειξαν κλινικές μελέτες.

       4. Αντιμετώπιση της υπέρτασης

 

Ο χυμός των σπόρων ροδιού περιέχει πολλούς διαφορετικούς τύπους αντιοξειδωτικών και πολυφαινολών που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς μειώνοντας τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2013, η κατανάλωση χυμού ροδιού θα μπορούσε να μειώσει τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση κατά 7% και 6%, αντίστοιχα, σε άτομα με υπέρταση, ενώ άλλες μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο χυμός ροδιού θα μπορούσε να είναι ευεργετικός σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ είχε την ιδιότητα να μειώσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης μετά από μόλις δύο εβδομάδες ημερήσιας πρόσληψης.

  1. Καταπολεμά βακτηριακές λοιμώξεις.

Το εκχύλισμα ροδιού χρησιμοποιείται από τους αρχαίους χρόνους για τη θεραπεία πολλών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτικών και μικροβιακών λοιμώξεων, της διάρροιας, των ελκών, των κακώσεων, των αιμορραγιών και των αναπνευστικών διαταραχών. Θεωρείται επίσης ότι το ρόδι διεγείρει τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου, βοηθώντας το έντερο να καταπολεμήσει βακτηριακές λοιμώξεις.

 

  1. Προστατεύει την υγεία της καρδιάς.

Ο χυμός ροδιού περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από άλλους χυμούς φρούτων, μειώνοντας τη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες. Σύμφωνα με έρευνες στο Clinical Nutrition σε άτομα με στένωση της καρωτιδικής αρτηρίας ο χυμός ροδιού μείωσε τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης σε ποσοστό μεγαλύτερο του 12% σε σχέση με άτομα που δεν κατανάλωναν χυμό ροδιού.

  1. Βελτιώνει τη μνήμη

Σύμφωνα με μελέτες, οι πολυφαινόλες του ροδιού ενισχύουν σημαντικά τη γνωστική λειτουργία. Σύμφωνα με μελέτες οι πολυφαινόλες παρέχουν μακροχρόνια προστασία από τη δυσλειτουργία της μνήμης που προκαλείται από χειρουργικές επεμβάσεις αλλά και λόγω γήρατος. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες μελέτες ο χυμός ροδιού  βελτίωσε σημαντικά τους δείκτες λεκτικής και οπτικής μνήμης. Τέλος, μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Ενδιαφέροντα στοιχεία.

Η ροδιά (Punica granatum) είναι φυλλοβόλο δέντρο που μας δίνει τα ρόδια με τα ρουμπινί σποράκια. Τα ρόδια ονομάζονται μερικές φορές και κινέζικα μήλα. Το ρόδι είναι αυτοφυές φυτό του Ιράν και των γειτονικών χωρών, καλλιεργείται επίσης στη Μεσόγειο και στις θερμότερες περιοχές της Βόρειας και Νότιας Αμερικής.

Ο χυμός των σπόρων ροδιού μας δίνει το σιρόπι γρεναδίνης, γνωστό για τη χρήση του σε αλκοολούχα και μη ποτά. Η γρεναδίνη χρησιμοποιείται επίσης σε πολλά αρώματα και λικέρ.

Πώς καθαρίζουμε το ρόδι!

Πράγματι, εάν θέλουμε να ξεχωρίσουμε τους σπόρους από τον καρπό, τα πράγματα δεν είναι και πολύ απλά. Μπορεί κάποιοι να το θεωρούν κουραστικό, αλλά στο τέλος η προσπάθεια ανταμείβεται. Επιπλέον, υπάρχουν εταιρείες που προμηθεύουν σπόρους έτοιμους για κατανάλωση, ενώ μπορούμε πλέον να βρούμε φρέσκο χυμό ροδιού και στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η καλύτερη περίοδος του ροδιού είναι μεταξύ Σεπτεμβρίου και Ιανουαρίου, ενώ η ποιότητα του καρπού εξαρτάται από τη στιβαρότητα και το βάρος του – φροντίστε το ρόδι που αγοράζετε να το νιώθετε βαρύ στο χέρι σας.

Για να καθαρίσετε το ρόδι, χρειάζεστε ένα μαχαίρι, ένα μπολ και ένα ξύλινο κουτάλι:

  • Κυλάμε το ρόδι πάνω σε επίπεδη επιφάνεια για να χαλαρώσουν οι σπόροι.
  • Χαράζουμε το μέσο του φρούτου με ένα κοφτερό μαχαίρι και ανοίγουμε το ρόδι σε δύο ίσα μέση – προσέχουμε όσο μπορούμε να μην τραυματίσουμε τους σπόρους.
  • Κρατάμε το μισό ρόδι με τους σπόρους στραμμένους προς τα κάτω πάνω από ένα καθαρό μπολ και χτυπάμε τον φλοιό με μια ξύλινη κουτάλα, πιέζοντας ελαφρώς για να απελευθερωθούν οι σπόροι.
  • Κάνουμε το ίδιο με το άλλο μισό.
  • Αφαιρούμε με το χέρι ή με ένα κουταλάκι υπολείμματα σπόρων στις λευκές μεμβράνες.
  • Απολαύστε το προϊόν του κόπου σας – νόστιμους σπόρους και λίγο χυμό ροδιού!

Τα ρόδια αποθηκεύονται ανοιχτά σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου μία εβδομάδα ή στο ψυγείο τυλιγμένα σε πλαστική μεμβράνη για διάστημα έως δύο μηνών. Φρέσκοι σπόροι ροδιού μπορούν να ψυχθούν για μέχρι τρεις ημέρες αναφέρει το naturalsoul.

Συνταγές

Μπορούμε να καταναλώσουμε σπόρους όπως είναι, μόλις τους αφαιρέσουμε από τον καρπό – είναι απλά τέλειοι και νόστιμοι, αλλά υπάρχουν και πολλές επιλογές για να τους προσθέσουμε στις συνταγές μας. Το ρόδι ταιριάζει καταπληκτικά με smoothies, πουτίγκες, σως, σαλάτες, ή σε κύρια πιάτα. Συνδυάζονται εξαιρετικά με τεύτλα και κατσικίσιο τυρί και μέλι, ή με πράσινες σαλάτες και σως με μέλι, μουστάρδα, γλυκό κρασί και ελαιόλαδο.

Υπάρχουν επίσης αποξηραμένοι σπόροι ροδιού που αλέθονται και χαρίζουν γεύση και χρώμα στα πιάτα μας. Εάν θέλουμε να κάνουμε το ρόδι χυμό, βάζουμε τους σπόρους σε ένα μπλέντερ και μετά σουρώνουμε με ένα τουλουπάνι.

 

Παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις με φάρμακα.

Δεν υπάρχει τυποποιημένη συνιστώμενη δοσολογία. Η κατανάλωση σπόρων και χυμού θεωρείται ασφαλής και υπάρχουν ελάχιστες παρενέργειες. Ωστόσο, εάν εμφανίζετε σημάδια αλλεργίας κατά την κατανάλωση των σπόρων, διακόψτε αμέσως και συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Εάν έχετε προβλήματα αρτηριακής πίεσης ή λαμβάνετε φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με την πρόσληψη σπόρων ροδιού. Δεδομένου ότι το ρόδι μπορεί επίσης να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση, φροντίστε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν καταναλώσετε προϊόντα ροδιού πριν ή μετά από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση.

Ο χυμός ροδιού μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες παρενέργειες όταν αλληλεπιδρά με ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν καταναλώσετε προϊόντα ροδιού εάν λαμβάνετε άλλα φάρμακα.

Προσέξτε την κατανάλωση ροδιού από τα κατοικίδια – μπορεί να τους προκαλέσουν αναστάτωση στο στομάχι. Φροντίστε να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας πριν μοιραστείτε αυτό το γευστικό φρούτο με τους χνουδωτούς φίλους σας.

Ανακεφαλαιώνοντας…

  • Οι σπόροι του ροδιού καταναλώνονται ωμοί, ή σε χυμό.
  • Κάθε μερίδα περιέχει μια πλούσια δόση ινών, αντιοξειδωτικών και σημαντικών μικροθρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη Κ, η βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ.
  • Τα πιθανά οφέλη από το ρόδι περιλαμβάνουν βελτιωμένη σεξουαλική λειτουργία, ενισχυμένη μνήμη, χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και βελτιωμένη υγεία της καρδιάς.
  • Το ρόδι καταπολεμά τις βακτηριακές λοιμώξεις, μειώνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και τον πόνο στις αρθρώσεις.
  • Το ρόδι εκτός από χυμό προστίθεται σε σαλάτες, επιδόρπια, smoothies και σάλτσες.
  • Αν και οι σπόροι ροδιού είναι γενικά ασφαλείς για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, φροντίστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε υποκείμενες παθήσεις ή παίρνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα για να αποτρέψετε αρνητικές παρενέργειες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ