Ο Κοροναϊός «σαρώνει» τον πλανήτη: 259 νεκροί, όλη η λίστα με τις χώρες όπου έχει εξαπλωθεί η θανατηφόρος επιδημία

Τα 2.102 έφτασαν τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας σε όλη την επικράτεια.

 

Κατά 46 αυξήθηκε το σύνολο των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην Κίνα, φτάνοντας στους 259 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 31ης Ιανουαρίου.

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ανήλθαν σε 2.102, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των ασθενών σε 11.791, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Τον νέο αριθμό μετέδωσε το δημόσιο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV επικαλούμενο δεδομένα της Εθνικής Επιτροπής Υγείας.

Medical workers in protective gear help a suspected coronavirus patient get out of an ambulance in Wuhan

Κατά τα στοιχεία των κινεζικών κεντρικών υγειονομικών αρχών, τους 45 από τους 46 νέους νεκρούς θρηνεί η επαρχία Χουμπέι και άλλον έναν ο δήμος της Τσονγκτσίνγκ.

Την ίδια στιγμή, το Εθνικό Κέντρο Μικροβιολογίας της Ισπανίας επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα. Πρόκειται για έναν άνδρα που διαγνώστηκε ότι μολύνθηκε από τον 2019-nCoV στο απομακρυσμένο νησί Λα Γομέρα, στα Κανάρια, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής 31/1 το υπουργείο Υγείας.

Ο ασθενής είναι μέλος μιας πενταμελούς ομάδας που τέθηκε υπό ιατρική επιτήρηση στο νησί και κατόπιν τέθηκε σε απομόνωση όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε έλθει σε επαφή με Γερμανό που έχει μολυνθεί από τον κοροναϊό.

It's the first time an American has caught the case without having traveled to China. Pictured: Passengers arrive at O'Hare International Airport as they in Chicago, January 24

Σε καραντίνα τρεις Έλληνες στην κινεζική επαρχία Χουμπέι

Τρεις Έλληνες βρίσκονται σε καραντίνα στην κινεζική επαρχία Χουμπέι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Κατά τις ίδιες πηγές, είναι καλά στην υγεία τους και σε διαρκή επικοινωνία με την ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο, ενώ παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε συντονισμό με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές προκειμένου να επαναπατριστούν το συντομότερο δυνατόν.

«Ο ιός κάποια στιγμή μπορεί να έρθει και στη χώρα μας»

Μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι «ως υπουργείο Υγείας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, έχουμε κάνει όλα αυτά τα οποία πρέπει προκειμένου η χώρα να είναι προετοιμασμένη, με βάση αυτά που δηλώνει και επικαιροποιεί κάθε μέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

The wife, 60, had traveled to Wuhan - where the virus originated - in late December to take care of her elderly father. Pictured: Medical staff in protective suits treat a coronavirus patient at Zhongnan Hospital of Wuhan, January 28

Several countries have advised against non-essential travel to the China. Pictured: Funeral workers disinfect themselves after handling a coronavirus victim in Wuhan on Thursday

Αυτό που έχω να συστήσω ως υπουργός Υγείας είναι ψυχραιμία, πιστή εφαρμογή των οδηγιών που έχουν δοθεί προς όλες τις πλευρές και να παρακαλέσω επίσης για εγκράτεια σε σχέση με τη μετάδοση των ειδήσεων που έχουν να κάνουν με τον ιό».

More than 8,300 people worldwide have been infected and 210 people have died. Pictured: A doctor attends to a patient in an isolation ward at a hospital in Wuhan on Thursday

There have been cases of human-to-human transmission reported outside of China, including in Germany, Japan, Taiwan and Vietnam. Pictured: A doctor puts on a protective suit and goggles at a hospital in Wuhan on Thursday

Πρόσθεσε επίσης ότι η χώρα είναι προετοιμασμένη και θωρακισμένη. «Εξηγήσαμε πολύ ειλικρινά μέσω των επαγγελματιών υγείας και των ειδικών λοιμοξιολόγων, ότι όπως ο ιός έχει πάει σε πολλές άλλες χώρες, μπορεί κάποια στιγμή να έρθει και στη χώρα μας. Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Υπάρχει εγρήγορση και σχέδιο και αυτό εφαρμόζουμε πιστά» είπε ο υπουργός.

Οι χώρες και οι περιοχές που πλήττονται

Ακολουθεί κατάλογος των χωρών και των περιοχών που έχουν ανακοινώσει τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού που άρχισε να εξαπλώνεται από την κινεζική πόλη Ουχάν, στην οποία εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο.

Πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, του Μακάο και του Χονγκ Κονγκ, έχουν επιβεβαιωθεί περίπου εκατό κρούσματα μόλυνσης σε διεθνές επίπεδο.

Κίνα

Περίπου 12.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό στην Κίνα, όπου 259 ασθενείς έχουν υποκύψει, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των υγειονομικών αρχών, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι θάνατοι των ασθενών έχουν καταγραφεί την επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας.

* Δέκα κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ. Πολλοί από τους ασθενείς είχαν επισκεφθεί την Ουχάν.

* Επτά κρούσματα έχουν αναφερθεί στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο.

* Ένα κρούσμα έχει καταγραφεί στο Θιβέτ.

Ασία-Ειρηνικός

Αυστραλία

Εννιά κρούσματα.

Καμπότζη

Ένα κρούσμα, ένας εξηντάρης που αφίχθη στη χώρα από την Ουχάν και βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση.

Νότια Κορέα

Ένδεκα κρούσματα.

Ινδία

Ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κεράλα (νότια).

Ιαπωνία

14 κρούσματα.

Μαλαισία

Οκτώ κρούσματα.

Νεπάλ

Ένα κρούσμα, ένας 32χρονος από την Ουχάν. Βγήκε από το νοσοκομείο αφού θεραπεύθηκε.

Φιλιππίνες

Ένα κρούσμα.

Σιγκαπούρη

16 κρούσματα

Σρι Λάνκα

Ένα κρούσμα, 43χρονος κινέζος τουρίστας που αφίχθη από τη Χουμπέι.

Ταϊβάν

8 κρούσματα

Ταϊλάνδη

14 κρούσματα. Όλοι οι ασθενείς είναι Κινέζοι, πλην μιας Ταϊλανδής 73 ετών που είχε επισκεφθεί την Ουχάν.

Βιετνάμ

Πέντε κρούσματα

Αμερική

Καναδάς

Τέσσερα κρούσματα, ανάμεσά τους δύο άνδρες που είχαν ταξιδέψει στην Ουχάν.

ΗΠΑ

Επτά κρούσματα συνολικά· άλλο ένα επιβεβαιώθηκε στην Καλιφόρνια χθες Παρασκευή.

Ευρώπη

Ηνωμένο Βασίλειο

Δύο κρούσματα.

Γερμανία

Επτά κρούσματα, όλα τους εργαζόμενοι σε εταιρεία εξοπλισμού αυτοκινήτων. Σύμφωνα με το βαυαρικό υπουργείο Υγείας οι έξι είναι σε «σταθερή» κατάσταση.

Ισπανία

Ένα κρούσμα. Πρόκειται για γερμανό τουρίστα που νοσηλεύεται στο νησί Λα Γομέρα, στο αρχιπέλαγος των Κανάριων, αφού κατά τα φαινόμενα μολύνθηκε από ασθενή στη Γερμανία.

Φινλανδία

Ένα κρούσμα. Πρόκειται για Κινέζο τουρίστα από την Ουχάν που νοσηλεύεται σε απομόνωση.

Γαλλία

Έξι κρούσματα.

Ιταλία

Δύο κρούσματα. Πρόκειται για Κινέζους τουρίστες.

Ρωσία

Δύο κρούσματα. Κινέζοι πολίτες.

Σουηδία

Ένα κρούσμα. Πρόκειται για μια γυναίκα η εθνικότητα της οποίας δεν έχει δημοσιοποιηθεί από τις σουηδικές αρχές. Είχε περάσει από την Ουχάν και αφίχθη αεροπορικώς στη Σουηδία την 24η Ιανουαρίου.

Μέση Ανατολή

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τέσσερα κρούσματα. Πρόκειται για μέλη της ίδιας οικογένειας, κινέζους υπηκόους από την Ουχάν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ