Έκτακτο: ο ΠΟΥ κήρυξε τον Κορωνοϊό Παγκόσμια Απειλή για τη δημόσια υγεία - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο πλανήτης

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία είναι «ένα εξαιρετικό γεγονός που συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς σημειώνεται διεθνής εξάπλωση μιας ασθένειας η οποία δυνητικά απαιτεί συντονισμένη διεθνή. δράση.

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας κήρυξε τον Κορωνοϊο ως αιτία παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης. Η αιτία δεν είναι αυτό που συμβαίνει στην Κίνα αλλά αυτό που συμβαίνει στις άλλες χώρες, δήλωσε  ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους,

Η ταχύτατη εξάπλωση του Κορωνοϊού δημιουργεί την ανησυχία ότι θα μπορούσε να λάβει μορφή επιδημίας και σε άλλες χώρες με ασθενέστερα συστήματα υγείας.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους ανακοίνωσε την απόφαση έπειτα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών, ενός ανεξάρτητου πάνελ ειδικών, την ώρα που έχουν καταγραφεί κρούσματα του νέου κοροναϊού σε τουλάχιστον 18 χώρες. 

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι το ενδεχόμενο ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες τα σύστηματα υγείας των οποίων είναι πιο αδύναμα (...). Δεν πρόκειται για μια ψήφο περιφρόνησης προς την Κίνα», υπογράμμισε ο Γκεμπρεγέσους 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία είναι «ένα εξαιρετικό γεγονός που συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς σημειώνεται διεθνής εξάπλωση μιας ασθένειας η οποία δυνητικά απαιτεί συντονισμένη διεθνή. δράση. 

Μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα έφτασε τους 170.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 98 κρούσματα σε 18 χώρες εκτός Κίνας αλλά κανένας θάνατος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβλήθηκαν από τον ιό ήταν άνθρωποι που ταξίδευαν από την πόλη Γουχάν της Κίνας , στην οποία εκδηλώθηκε η επιδημία.

Ωστόσο σε  οκτώ περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού, στη Γερμανία, την Ιαπωνία, το Βιετνάμ και τις Ηνωμένες Πολιτείες ο ιός φαίνεται πως μεταδόθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο Δρ Tedros, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, χαρακτήρισε τον ιό ως μια "πρωτοφανή εστία" που έχει συναντηθεί με μια "άνευ προηγουμένου ανταπόκριση".

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεχάρη  την Κίνα για τις προσπάθειές της να περιορίσει την εξάπλωση του κοροναϊού και σημείωσε πως κήρυξη εκτάκτου ανάγκης δεν αποτελεί πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της χώρας, αναφέρει το BBC.

Οι  4 φορές που ο ΠΟΥ κήρυξε "Παγκόσμια απειλή" για τη δημόσια υγεία

Ο ΠΟΥ κηρύτει παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία ,όταν υπάρχει "ένα έκτακτο γεγονός το οποίο είναι αποδεδειγμένο ότι μπορεί.. να αποτελέσει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία για όλα τα κράτη μέσω της διεθνούς εξάπλωσης της νόσου".

Μέχρι τώρα ο ΠΟΥ έχει κηρύξει "παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία" 4 φόρές

Η γρίπη των χοίρων, 2009 - Ο ιός H1N1 εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο το 2009, σκοτώνοντας περισσότερους από 200.000 ανθρώπους και κλήθηκε έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία για να διασφαλίστεί ότι η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί την εξάπλωσή της με μεγαλύτερη προσοχή.

Η πολιομυελίτιδα του 2014 - Αν και ο πλανήτης έφτασει πιο κοντά από ποτέ στην εξάλειψη της νόσου το 2012, τα κρούσματα πολιομυελίτιδας αυξήθηκαν το 2013. Η νόσος κηρύχθηκε παγκόσμια απειλή λόγω φόβων ότι η παγκόσμια μάχη κατά της εξάλειψής της θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σημαντική κάμψη.

Zika Virus, 2016 - Ο ΠΟΥ δήλωσε τη Zika , παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία το 2016 μετά την ταχεία εξάπλωση της ασθένειας μέσω της Αμερικής

Ebola, 2014 και 2019 - Η θανατηφόρα ασθένεια έχει κηρυχθεί δύο φορές παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία. 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ