Ο Άκης Πετρετζίκης προτείνει: Μεξικάνικες χοιρινές μπριζόλες με σάλτσα αβοκάντο

Ζουμερές μπριζόλες που πρέπει να δοκιμάσετε!

Συστατικά

4 μπριζόλες χοιρινές

Για τη μαρινάδα

1 κ.σ. πάπρικα
1 κ.σ. πιπεριά τσίλι, μέτρια
1/2 κ.σ. κύμινο
1/2 κ.γ. ρίγανη
1/2 κ.γ. μουστάρδα, σε σκόνη
1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν
1 πρέζα αλάτι

Για τη σάλτσα

2 αβοκάντο, ώριμα
2 ντομάτες, μέτριες
1/2 ματσάκι κόλιανδρο, μόνο τα φύλλα
1 σκ. σκόρδο
ξύσμα, από 1 λάιμ
χυμό, από 1 λάιμ
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. πιπέρι, χοντροκομμένο

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και την απλώνουμε σε κάθε σημείο του κρέατος.
Αφήνουμε το κρέας στο ψυγείο για 1-2 ώρες προτού το ψήσουμε.
Αν οι μπριζόλες είναι λεπτές, τις ψήνουμε απευθείας από το ψυγείο. Με αυτόν τον τρόπο σιγουρευόμαστε ότι θα μείνουν ζουμερές. Αν είναι χοντρές, θα πρέπει να τις αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να ψηθούν καλύτερα.
Ψήνουμε τις μπριζόλες σε καυτό μπάρμπεκιου για περίπου 10 λεπτά –ανάλογα, πάντα, με το πάχος τους– γυρίζοντάς τες αρκετές φορές.

Για τη σάλτσα

Καθαρίζουμε τα αβοκάντο, τα κόβουμε σε κύβους ½ εκ. και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ.
Καθαρίζουμε τις ντομάτες, αφαιρούμε τα ζουμιά και τα σπόρια τους τις ψιλοκόβουμε κι αυτές σε κύβους ½ εκ. και τις προσθέτουμε στο ίδιο μπολ.
Ψιλοκόβουμε το κόλιανδρο και το σκόρδο, προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό του λάιμ, το αλάτι και το πιπέρι.
Ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε, διορθώνουμε με επιπλέον αλάτι και πιπέρι, αν χρειάζεται, και σερβίρουμε τη σάλτσα μαζί με τις μπριζόλες.

Tip

Αν μας αρέσουν οι πιο καυτερές γεύσεις, μπορούμε να ψιλοκόψουμε μέσα στη σάλτσα μας κι ένα τσίλι.

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ