Ο Άκης Πετρετζίκης έχει κέφια: Να πως θα φτιάξετε σπιτικά νιόκι με σάλτσα ντομάτας - Βίντεο

Νοστιμότατα σπιτικά νιόκι που θα λατρέψει όλη η οικογένεια!

Συστατικά

Για τα νιόκι

500 γρ. πατάτες
2 κρόκους, από μεσαία αβγά
αλάτι
πιπέρι
75 γρ. παρμεζάνα
150-200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., και επιπλέον για τη ζύμη

Για τη σάλτσα ντομάτας

4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
2 ντομάτες
100 γρ. νερό
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
αλάτι
πιπέρι
2 κ.σ. βασιλικό
Για το σερβίρισμα

ελαιόλαδο
πιπέρι
φέτα
βασιλικό

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τα νιόκι

Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει. Προσθέτουμε αλάτι και βράζουμε για 15 λεπτά να μαλακώσουν.
Σουρώνουμε και αφήνουμε να αφυδατωθούν καλά. Ιδανικά αφήνουμε για 15-20 λεπτά.
Μεταφέρουμε σε μπολ και πιέζουμε με ένα πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο για τον πουρέ μέχρι να σπάσουν.
Προσθέτουμε τους κρόκους, πιπέρι, την παρμεζάνα, 150 γρ. αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ζύμη. Η ζύμη είναι αρκετά κολλώδης. Αν είναι πολύ ρευστή προσθέτουμε μέχρι 50 γρ. περισσότερο αλεύρι.
Μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής. Απλώνουμε μια λωρίδα από το μείγμα πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και κόβουμε σε νιόκι 1 εκ. Φροντίζουμε να απλώσουμε αλεύρι σε όλη την επιφάνεια από τα νιόκι.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με νερό σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να βράσει. Προσθέτουμε αλάτι και τα νιόκι σε δόσεις. Μόλις ανέβουν στην επιφάνεια τότε είναι έτοιμα και αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα.
Μεταφέρουμε σε νερό με πάγο για να σταματήσει ο βρασμός τους. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να τα σουρώσουμε, να βάλουμε ελαιόλαδο και να αποθηκεύσουμε στο ψυγείο για 2-3 μέρες.

Για τη σάλτσα ντομάτας

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα βάζουμε στο τηγάνι.
Τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη και τις βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε το νερό, τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά.
Τοποθετούμε άλλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
Βάζουμε τα νιόκι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Μεταφέρουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα, προσθέτουμε βασιλικό, πιπέρι και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε με ελαιόλαδο, πιπέρι και βασιλικό. 

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ