"Made in Greece" η εντυπωσιακή συλλογή του Dior - Η πασαρέλα - μήτρα στο Παρίσι γέμισε αρχαίες Ελληνίδες Θεές ντυμένες με υπέροχα ρούχα (φώτο -βίντεο)

Κεντρικό σύνθημα της επίδειξης ήταν: "Τι θα γινόταν αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο";

Η Maria Grazia Chiuri ένωσε τις δυνάμεις της με την εικαστικό Judy Chicago για να παρουσιάσει στην πασαρέλα του Dior, ένα πρότζεκτ που η διάσημη Αμερικανίδα καλλιτέχνης φανταζόταν σαν ένα αρχαιοελληνικό γλυπτό με την μόδα να πηγαίνει πίσω στο 1977.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A celebration of women as goddesses, the #DiorCouture Spring-Summer 2020 show from @MariaGraziaChiuri featured an endless array of delectable draping inspired by the peplos, a dress from ancient Greece that boasts a timeless sense of modernity, accented by delicate headbands almost imperceptibly daubed with little dustings of net. © @bleumanet

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dior Official (@dior) στις

Έτσι την πρώτη μέρα της Εβδομάδας μόδας στο Παρίσι είδαμε αρχαίες Ελληνίδες Θεές να περπατούν σε μια πασαρέλα που είχε το σχήμα μήτρας.

Κεντρικό σύνθημα της επίδειξης ήταν: "Τι θα γινόταν αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο";

Κατά τη διάρκεια των έξι μηνών που η Chiuri και η Chicago, δούλευαν για τη συλλογή "Άνοιξη - καλοκαίρι 2020" γεννήθηκε αυτή η ιδέα για την ειδωλολατρική λατρεία των θεών και τον αγώνα των γυναικών καλλιτεχνών για να βρουν τα δικά τους μέσα έκφρασης μέσα στα πατριαρχικά συστήματα της δυτικής ιστορίας της τέχνης.

"Η σχέση μεταξύ δημιουργικότητας και θηλυκότητας με άγγιξε πραγματικά, επειδή τη ζω προσωπικά," είπε η Chiuri. "Και όταν η Τζούντι μίλησε για αυτή την ιδέα των θεών, το μυαλό μου επέστρεψε αμέσως στις αναμνήσεις μου για τα αγάλματα στη Ρώμη, του Botticelli, και στις Θεές της αρχαιότητας".

Πώς θα μπορούσε η πρακτική της μόδας να συνδυαστεί με τις φεμινιστικές έννοιες; Όταν κατέληξε σε αυτό, η Κιουρί αποφάσισε ότι η απάντηση βρίσκεται στη σχέση της μόδας με το σώμα. Το κλειδί της ήταν  τα ελληνο-ρωμαϊκά πέπλα, αναφέρει η Vogue.

Η Κιούρι, έφερε στην πασαρέλα της για την Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού στο μουσείο Ροντέν, γυναίκες θεές, όχι με την έννοια της σημερινής αποθέωσης που παραπέμπει σε μια εξιδανικευμένη ομορφιά, αλλά με την πρωταρχική ιδέα της γυναικείας δύναμης και κυριαρχίας. Επί έξι μήνες συζητούσε με την γνωστή ακτιβίστρια εικαστικό Τζούντι Σικάγο για το πώς θα δημιουργήσουν ένα σόου με κυρίαρχο μήνυμα τη χειραφέτηση της γυναίκας.

Τα μοντέλα περπατούν στην πασαρέλα φορώντας αρχαιοελληνικά σανδάλια και τα μαλλιά τους είναι στολισμένα με χρυσά στεφάνια που θυμίζουν το κλαδί της ελιάς.

Ανάλογα είναι και τα κοσμήματα που στολίζουν τα υπέροχα ρούχα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο MadeinGreeceNews στις 23 Ιανουαρίου 2020

Δείτε όλες τις φωτογραφίες στο κεντρικό SLIDESHOW

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ