Και νέα σενάρια για περικοπές σε χαμηλές συντάξεις

Της Ρούλας Σαλούρου Και ξαφνικά, όλα τα σενάρια για περικοπές στις συντάξεις και των 600 ευρώ ή ακόμη και στις κατώτατες του ΙΚΑ, μπαίνουν στο πακέτο της κυβέρνησης, ενόψει της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.

Της Ρούλας Σαλούρου

Και ξαφνικά, όλα τα σενάρια για περικοπές στις συντάξεις και των 600 ευρώ ή ακόμη και στις κατώτατες του ΙΚΑ, μπαίνουν στο πακέτο της κυβέρνησης, ενόψει της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.

Την ώρα που ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωνε ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις των 700 ευρώ, στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονταν δικά τους σενάρια για περικοπές στις χαμηλές συντάξεις των 600 ευρώ, ενώ σε κάποια γραφεία υπάρχουν σενάρια ακόμη και για περικοπές στις κατώτατες συντάξεις των 480 ευρώ!

Η κυβέρνηση, ενόψει των κρίσιμων, ευρωπαϊκών συναντήσεων του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά –αρχής γενομένης σήμερα, με τον επικεφαλής του Eurogroup Jean Claude Juncker– κι έχοντας ως στόχο την προετοιμασία του εδάφους για την κατάθεση επίσημου αιτήματος επιμήκυνσης κατά δύο χρόνια του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, εμφανίζεται αποφασισμένη να «δοκιμάσει» τις αντοχές της αλλά και τα όρια της κοινωνίας.   

Έτσι, εκτός από το γεγονός ότι κάθε μέρα, προστίθενται και κάποια εκατοντάδες εκατομμύρια στο πακέτο Βρούτση, που στην ουσία αφορά σε περικοπή συντάξεων, εφάπαξ και επιδομάτων, τις τελευταίες ώρες, σκληραίνουν τα μέτρα που «δοκιμάζει» το οικονομικό επιτελείο.

Έτσι εξηγούνται τα σενάρια για περικοπές σε συντάξεις ακόμη και από τα 600 ευρώ, παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις ούτε των 700 ευρώ. Ακόμη πιο σκληρό σενάριο, είναι αυτό που θέλει τις περικοπές να θίγουν ακόμη και τα κατώτατα όρια των συντάξεων...

Τα συγκεκριμένα μέτρα αναμένεται να δοκιμάσουν άμεσα τη συνοχή της κυβέρνησης, αφού ήδη υπάρχουν έντονες αντιδράσεις τόσο από το ΠΑΣΟΚ, όσο κυρίως από τη ΔΗΜΑΡ.  

Ένα ακόμη σενάριο, πολύ πιθανό προς εφαρμογή, αφορά στην επιβολή εισφοράς στους συνταξιούχους που λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις. Στο υπουργείο Εργασίας δεν έχει οριστεί ούτε το ποσοστό της νέας εισφοράς, ούτε το όριο πάνω από το οποίο θα ισχύσει. Στα σενάρια που εξετάζονται ως αυτή την ώρα,   η εισφορά για επικουρικές συντάξεις θα επιβληθεί πάνω από τα 300 ευρώ. Το μέτρο θα προστεθεί στις ήδη κατατεθειμένες προτάσεις για κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης, αλλά και της επιβολής πλαφόν.

Όσον αφορά τα προνοιακά επιδόματα, μια ακόμη σκληρή περικοπή, αφορά τα αναπηρικά επιδόματα. Όπως προέκυψε μετά από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την Εθνική Συνομοσπονδία Αναπήρων Ελλάδος (ΕΣΑΕ), προωθείται μείωση των αναπηρικών επιδομάτων στα 230 ευρώ, από τα 313 ευρώ που είναι σήμερα, μέτρο που αφορά περίπου το 65% των αναπήρων, δηλαδή περίπου 200.000 άτομα.

Την ίδια στιγμή, οι 450.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου κινδυνεύουν να χάσουν ότι έχει απομείνει από τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και από το επίδομα αδείας.

Το μέτρο, έρχεται ως αποτέλεσμα της απόφασης για κατάργηση του επιδόματος που έχει αντικαταστήσει τα δώρα και επιδόματα στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Στο πακέτο περιλαμβάνονται επίσης:

- Περικοπή στις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων

- Αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης από 15 σε 20

- Μείωση του εφάπαξ, ακόμη και αναδρομικά, σε όσους έχουν ήδη λάβει την παροχή, μέσω της επιβολής ειδικής εισφοράς στην κύρια σύνταξη.

- Καταργείται το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) για συνταξιούχους κάτω των 65 ετών.

- Το οικογενειακό εισοδηματικό όριο για τα κοινωνικά – προνοιακά επιδόματα, υποχωρεί στις 30.000 ευρώ, από 45.000 ευρώ που είναι σήμερα. Με ετήσιο εισόδημα από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ, το κοινωνικό επίδομα περικόπτεται κατά το ήμισυ. Δεν αποκλείεται, ολόκληρο το επίδομα να λαμβάνουν μόνο όσοι έχουν 10.000 ετήσιο εισόδημα.


Πηγή: www.capital.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ