Μικρά tips που θα σε βοηθήσουν να μείνεις συγκεντρωμένη όταν βρίσκεσαι σε χάος

Αυτός ο κόσμος τρέχει συνεχώς και βρίσκεται σε ένα χάος.

Πώς μπορείς να μείνεις συγκεντρωμένη όταν γύρω σου τρέχουν όλα σαν τρελά;

Συνεχώς συμβαίνουν πράγματα που διαταράσσουν τη ρουτίνα και την καθημερινότητά μας. Από μικρά γεγονότα, μέχρι μεγάλα. Οτιδήποτε απρογραμμάτιστο μπορεί να σε αποσυντονίσει. Φυσικά δεν μιλάμε απαραίτητα για κάτι αρνητικό, αλλά για κάτι που σε κάνει να νιώθεις ότι γύρω σου επικρατεί ένα χάος. Ακόμα και η οργάνωση ενός γάμου, χάος είναι. Η ακόμα πιο απλά, ένα σπίτι με τρία παιδιά.  Και μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να λειτουργήσουμε, να δουλέψουμε, να αντιμετωπίσουμε τη ζωή, να βρούμε την εσωτερική ηρεμία. Έχουμε δύο επιλογές:

Ή προσαρμοζόμαστε και βρίσκουμε τη δική μας κατάσταση ζεν ή αρνούμαστε να την αποδεχτούμε και κάνουμε τη ζωή μας δύσκολη.

Και επειδή η δεύτερη εκδοχή είναι αρκετά απαισιόδοξη, θα δούμε παρακάτω πώς θα καταφέρεις την πρώτη, σύμφωνα με το tsemperlidou.gr.

1. Μείνε συγκεντρωμένη.

Όταν κάτι διακόπτει τη ζωή σου είναι εύκολο να αποσυντονιστείς. Ξαφνικά δεν μπορείς να σκεφτείς τίποτα άλλο, ούτε μπορείς να δουλέψεις σωστά, να δεις τους φίλους σου, να οργανώσεις την καθημερινότητά σου. Άσχετα από το πόσο ταραχώδης έχει γίνει η ζωή σου, κάτσε κάτω 10 λεπτά και σκέψου τί πρέπει να γίνει και τί πρέπει να κάνεις. Προσπάθησε έστω και για λίγο να σκεφτείς λογικά, χωρίς να σε αποσπά τίποτα. Θύμισε στον εαυτό σου κάθε μέρα τους στόχους σου, έτσι δεν θα ξεχνάς πού θέλεις να πας στη ζωή σου.

2. Άρπαξε τη στιγμή.

Θα σού δώσουμε ένα απλό παράδειγμα: μία μαμά με τρία παιδιά είναι λογικό να ζει σε μία καθημερινότητα γεμάτη πανικό και χάος. Μόνο και μόνο τρία πιτσιρίκια να τριγυρίζουν μέσα στο σπίτι, να τσιρίζουν, να φωνάζουν, να παίζουν και να λένε το καθένα “Μαμά θέλω το ένα, μαμά θέλω το άλλο”…. Και μόνο πού το διαβάζεις αγχώθηκες. Τί πρέπει λοιπόν να κάνει μία τέτοια μαμά; Να αφεθεί στο χάος; Όχι αυτό που πρέπει να κάνει είναι να αρπάξει τη στιγμή.

Για παράδειγμα θέλει να περιποιηθεί τον εαυτό της και σκέφτεται ότι δεν μπορεί να το κάνει μέσα σε αυτή την κατάσταση; Ακόμα και 10 λεπτά αρκούν για να αρπάξει την ευκαιρία. Αυτά τα 10 λεπτά που τα παιδιά μπορεί να διαβάζουν ή να τρώνε ή ακόμα και να παίζουν ήσυχα μεταξύ τους, είναι μία ευκαιρία που δεν πρέπει να την αφήσει. Δεν πρέπει να σκεφτεί “έλα μωρέ 10 λεπτά είναι, τί να τα κάνω, άστο”, αλλά θα πρέπει να πιάσει από τα μαλλιά την ευκαιρία.

3. Κράτα σημειώσεις.

Ένα πολύ βασικό κομμάτι για την οργάνωση και τη συγκέντρωσή σου μέσα σε μία χαώδη κατάσταση, είναι να κρατάς σημειώσεις. Έτσι, δεν χρειάζεται να τα έχεις όλα στο μυαλό σου, όπου σίγουρα θα σου ξεφύγει κάτι. Κάνε μία καταγραφή αναλυτικά όλων όσων έχεις να κάνεις, ούτως ώστε να ξέρεις τί προλαβαίνεις και τί όχι κάθε στιγμή. Όπως είπαμε και στο προηγούμενο παράδειγμα, ακόμα και 10 λεπτά αρκούν για να φύγει η μία υποχρέωση από τη λίστα.

Η καταγραφή λοιπόν των υποχρεώσεων, σε κάνει πολύ πιο συγκεντρωμένη, αλλά και πολύ πιο ανακουφισμένη, όταν βλέπεις σιγά-σιγά μία μία τις δουλειές να σβήνονται από τη λίστα. Επίσης όταν βλέπεις γραμμένα αυτά που έχεις να κάνεις, ίσως συνειδητοποιήσεις ότι τελικά δεν είναι τόσο πολλά όσα φαντάζουν μέσα στο μυαλό σου, γιατί έχουν διογκωθεί από το χάος που επικρατεί γύρω σου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ