Ο Πάπας Φραγκίσκος πήρε την ιστορική απόφαση να τοποθετήσει γυναίκα για πρώτη φορά στη θέση της γενική γραμματέας στο Βατικανό  

Ο Πάπας Φραγκίσκος διόρισε την πρώτη γυναίκα σε ανώτερη θέση στη Γραμματεία του Κράτους, το διπλωματικό και διοικητικό πυρήνα του ανδροκρατούμενου Βατικανού.

Πρόκειται, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, για τη λαϊκή Φραντσέσκα Ντι Τζιοβάνι, 66 ετών, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα σε νεοσυσταθέν αξίωμα σε τμήμα γνωστό ως το Τμήμα για Σχέσεις με τα Κράτη, όπου θα είναι μια βαθμίδα κάτω από τον Υπουργό Εξωτερικών, ουσιαστικά θα ενεργεί ως μια εκ των δύο Υφυπουργών Εξωτερικών.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία επιτρέπει μόνο σε άνδρες να γίνουν κληρικοί και παραδοσιακά οι γυναίκες προορίζονται για θέσεις που βρίσκονται στο περιθώριο, σύμφωνα με το BBC.

Ωστόσο, γυναικείες οργανώσεις, περιλαμβανομένης της Διεθνούς Ένωσης των Γενικών Ηγουμένων (UISG), μια ομάδα η οποία εκπροσωπεί τις καθολικές καλόγριες, έχουν εδώ και καιρό καλέσει τον Πάπα να διορίσει περισσότερες γυναίκες σε ανώτερα αξιώματα εντός της γραφειοκρατίας του Βατικανού.

Ανακοίνωση του Βατικανού η οποία επιβεβαιώνει το διορισμό της Ντι Τζιοβάνι, αναφέρει ότι θα είναι αρμόδια για πολυμερείς σχέσεις στη Γραμματεία όπου εργάζεται από το 1993. 

Η Ντι Τζιοβάνι εξειδικεύεται στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ