Άκης Πετρετζίκης: Υπέροχη αρωματική σούπα βελουτέ με μπρόκολο - Θα σας γεμίσει βιταμίνες! Βίντεο

Αυτή η σούπα θα σας ζεστάνει την κοιλίτσα!

Συστατικά

Για τη σούπα

1 κρεμμύδι
2 στικ σέλερι
1 πράσο
1 σκ. σκόρδο
900 γρ. μπρόκολο
50 γρ. κρασί λευκό
500 γρ. γάλα
700 γρ. νερό
1 κ.γ. εστραγκόν
αλάτι
πιπέρι
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τα κρουτόν

100 γρ. βούτυρο
1 σκ. σκόρδο
150 γρ. ψωμί
1 κ.σ. θυμάρι
αλάτι
πιπέρι

Για το σερβίρισμα

μπούκοβο
1 λάιμ, σε φέτες
ελαιόλαδο

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια, το σέλερι και το πράσο σε μικρά κυβάκια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το βάζουμε στην κατσαρόλα και σοτάρουμε.
Προσθέτουμε το μπρόκολο, το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί τελείως.
Βάζουμε το γάλα, το νερό, το εστραγκόν, αλάτι, πιπέρι, κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά.
Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να πάρει βελουτέ υφή. Αν πήξει πολύ η σούπα μας προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να έχει την επιθυμητή σύσταση και υφή.

Για τα κρουτόν

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε το βούτυρο, το σκόρδο σπασμένο, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
Κόβουμε το ψωμί σε κυβάκια και το βάζουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε συνέχεια για 3-4 λεπτά μέχρι να αφυδατωθεί και γίνει τραγανό.
Σερβίρουμε τη σούπα με μπούκοβο, φέτες λάιμ, ελαιόλαδο και τα κρουτόν.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ