Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Φτιάξτε την καλύτερη μανιταρόπιτα με χωριάτικο φύλλο

Φτιάξτε τη και θα το διαπιστώσετε με την πρώτη μπουκιά το πόσο υπέροχη είναι.
 

Υλικά Συνταγής

6 χωριάτικα φύλλα
1 κιλό φρέσκα μανιτάρια ανάμεικτα (πόρτο μπελο-βασιλομανιταρα-σπρομανίταρα)
3 κ.σ ελαιόλαδο
2 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
200 γραμ. μανούρι Θεσσαλίας (θρυμματισμένο)
200 γραµ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
1 αυγό μεγάλο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 πρέζες μοσχοκάρυδο
1/2 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα

 

Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

Εκτέλεση

Για τη μανιταρόπιτα με χωριάτικο φύλλο, επιλέγουμε φρέσκα μανιτάρια. Τα τυριά που θα βάλουμε στην χωριάτικη μανιταρόπιτα είναι ενδεικτικά. Επίσης μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας χωριάτικο σπιτικό φύλλο, ακολουθώντας τη συνταγή που σας έχω εδώ.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.

Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα φρέσκα ανάμεικτα μανιτάρια. Ζεσταίνουμε τηγάνι και ροδίζουμε το μπέικον σε κομμάτια για 1-2′. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια με τα κρεμμύδια σε δυνατή φωτιά για 4- 5 ´μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση.

Μέσα στην κρύα γέμιση μανιταριών, προσθέτουμε το μανούρι, το αυγό και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε τη γέμιση.

Απλώνουμε δυο χωριάτικα φύλλα σε λαμαρίνες και τα ψήνουμε για περίπου 13-15′ να ροδίσουν. Τα αφήνουμε στην άκρη. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.

Σε λαδωμένο ρηχό ταψί για πίτα, 40 ή 42 εκατ., στρώνουμε 2 φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.

Βάζουμε επάνω το 1 ψημένο φύλλο σε κομμάτια, ώστε να καλυφθούν καλά τα ωμά φύλλα.  Αδειάζουμε τη μισή γέμιση. Στρώνουμε σε κομμάτια το δεύτερο ψημένο φύλλο. Αδειάζουμε την υπόλοιπη γέμιση.  Γυρίζουμε τις άκρες των κάτω φύλλων πάνω στην πίτα. Καλύπτουμε με τα άλλα δυο φύλλα, στρώνοντάς τα, ελαφρώς τσαλακωμένα. Πάντα λαδώνουμε ανάμεσα στις στρώσεις των ωμών φύλλων.

Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια για να αναπνέει η μανιταρόπιτα. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και βρέχουμε πεταχτά την επιφάνεια της μανιταρόπιτας.  Ψήνουμε για περίπου 55′. Αφήνουμε την πίτα να σταθεί για 15′ να τραβήξει τα υγρά της.

 

WHO IS WHO

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι τηςκαι, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ