Αφιέρωμα: Ski Weekends στα χιονοδρομικά της Ελλάδας: Καϊμακτσαλάν , Μαίναλο, Καλάβρυτα, Καρπενήσι, Παρνασσός , Πήλιο (φώτο)

Ώρα για σκι

Από τον διαχρονικό Παρνασσό και το οικογενειακό Μαίναλο μέχρι το θρυλικό Καϊμακτσαλάν και την κοντινή Ζήρια, τα πρώτα χιόνια έπεσαν κι εμείς ετοιμαζόμαστε για long weekends ή μονοήμερες εκδρομές στα χιονοδρομικά όλης της Ελλάδας που αυτές τις ημέρες μπαίνουν σε πλήρη λειτουργία.

Παρνασσός
 
Η ναυαρχίδα του χιονοδρομικού τουρισμού της χώρας βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στα πάνω της μετά τα έργα εκσυγχρονισμού που της έδωσαν ένα γερό αλλά και ουσιαστικό facelift.

Ακόμα και αν δεν είστε φαν του σκι, αξίζει να ανεβείτε από τα Κελάρια μέχρι την κορυφή του Βάκχου με τον αναβατήρα combi lift, ο οποίος υπάρχει σε λίγα χιονοδρομικά κέντρα στον κόσμο.

Sleek και ντιζαϊνάτοι αναβατήρες με οκταθέσιες καμπίνες και εξαθέσιες καρέκλες που συνδέουν τα δύο χιονοδρομικά πεδία (Κελάρια-Φτερόλακκα) και δυνατό after σκηνικό είναι τα δύο βασικά συστατικά των χειμερινών διακοπών στον Παρνασσό.

Η συνέχεια εννοείται πως δίνεται στο πολύβουο κεντρικό στενό της Αράχοβας, όπου δεν λείπουν οι νέες αφίξεις ή εναλλακτικά στις πλατείες της Αγόριανης και της Αμφίκλειας για όσους αναζητούν λίγη ησυχία. Όταν έρθει η ώρα να πάρετε τον δρόμο της επιστροφής, κατηφορίζοντας στους πρόποδες του βουνού μπορείτε να κάνετε μία στάση στον Χρισσό για να πάρετε μία γεύση από το Λαογραφικό Μουσείο, στο αναστυλωμένο και σχεδιασμένο από τον Τσίλερ παλιό σχολείο του χωριού, ή για κάτι πιο γκράντε υπάρχει πάντα ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών.

 

Μαίναλο
 
Σε υψηλό επίπεδο «παίζει μπάλα» η Οστρακίνα, το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου στην ορεινή Αρκαδία, που θεωρείται κρυμμένο διαμαντάκι για τους λάτρεις του σκι. Μεγάλο πάρκινγκ, σαλέ, καταφύγιο και ξενώνας σας περιμένουν σε απόσταση μόλις 27 χιλιομέτρων από την Τρίπολη και 16 χλμ από την δημοφιλή Βυτίνα. Το family friendly κλίμα κάνει το κέντρο να μοιάζει με μία τεράστια και ολόλευκη παιδική χαρά.

Η γύρω περιοχή προσφέρεται για ατελείωτες βόλτες και εκδρομές: από το επισκέψιμο σπήλαιο Κάψια, τα παραδοσιακά Λαγκάδια και το ζωντανό Λεβίδι μέχρι την μαγευτική Στεμνίτσα και την high Δημητσάνα. Για τους φυσιολάτρες, υπάρχει ο ποταμός Λούσιος και το εκτενέστατο δίκτυο μονοπατιών «Menalon Trail» που θα σας κρατήσει σε εγρήγορση.

Καλάβρυτα
 
Σε περίπτωση που δεν έχετε και πολύ χρόνο στην διάθεσή σας, μία μονοήμερη εκδρομή στο χιονοδρομικό του Χελμού θα σας αποζημιώσει. Τα πακέτα all-inclusive ski διαφόρων συνδυασμών και budget έλυσαν τα χέρια πολλών σκιέρ, ενώ τα παιδιά έχουν την τιμητική τους με το ειδικό πάρκο εκμάθησης σκι και snowboard, παιδική χαρά με τσουλήθρες και τραμπάλες στα χιόνια.

Και μετά από όλα αυτά ποιος δεν θα περάσει από τον κεντρικό πεζόδρομο των Καλαβρύτων με τα μπαράκια, τα ταβερνάκια και τα καταστήματα με τα τυριά και τα ζυμαρικά της περιοχής.

Δοκιμάστε ρυζόγαλο και πάρτε μαζί σας για το σπίτι ντόπια γαλακτοκομικά, τυροκομικά, λουκάνικα και ντόπια ζυμαρικά. Για τους πιο κινητικούς στην γύρω περιοχή υπάρχει το Μέγα Σπήλαιο Λιμνών, η Μονή Αγίας Λαύρας, η γραφική Ζαχλωρού και η όμορφη Ζαρούχλα. Για τους φίλους του υγρού στοιχείου, η λίμνη Τσιβλού και το πυκνό δάσος που την περιβάλλει θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό.

Ζήρεια
 
Αν πραγματικά βιάζεστε αλλά και αν για σας το σκι είναι περισσότερο παιχνίδι, το λιλιπούτειο χιονοδρομικό κέντρο της Ζήρειας στην κοντινή ορεινή Κορινθία μοιάζει χαμένο στα βάθη ενός πανέμορφου τοπίου και αποτελεί μία πολύ καλή αφορμή για να σεργιανίσετε τα περίφημα Τρίκαλα Κορινθίας. Για το κάτι παραπάνω, μπορείτε να κινηθείτε δυτικά προς τον Φενεό, την λίμνη Δόξα και το όμορφο κεφαλοχώρι της Γκούρας ενώ αν συνεχίσετε νότια σας περιμένει η επιβλητική λίμνη Στυμφαλία, το εξαιρετικά ενδιαφέρον Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας (Π.Ι.Ο.Π.) και το όμορφο παραδοσιακό χωριό της Καστανιάς.

Καϊμακτσαλάν
 
Διλήμματα που έχει η ζωή… Να πάρετε το SnowCat για το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία με την μοναδική θέα από την τρίτη υψηλότερη κορυφή της Ελλάδας ή να αναζητήσετε την περιπέτεια καβάλα στο snowmobile; Το χιονοδρομικό του Καϊμακτσαλάν υπόσχεται γενναίες δόσεις ολόλευκης αδρεναλίνης, καθώς μπορούμε ακόμα να επιδοθούμε σε Snow Kite αλλά και Parapente σε snow version.

Με πίστες διαφόρων επιπέδων δυσκολίας, αναβατήρες και σαλέ δεν θα μείνει κανείς παραπονεμένος. Από το κοσμικό και συνάμα γραφικό χωριό Παλαιός Άγιος Αθανάσιος μέχρι το Λουτράκι Αριδαίας με τις περίφημες ζεστές πηγές, η περιοχή προσφέρεται για ανακαλύψεις, όρεξη να έχετε…

Καρπενήσι
 
Σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα της Ευρυτανίας, το χιονοδρομικό του Καρπενησίου προφανώς και συνδυάζει με χαρακτηριστική άνεση το σκι με την διασκέδαση. Για παράδειγμα, τα Σάββατα η νυχτερινή χιονοδρομία κρατά μέχρι τη 1 μετά τα μεσάνυχτα σε δύο πίστες με το μεγαλύτερο νυχτερινό φωτισμό στην Ελλάδα. Στην θέση του και το πασίγνωστο «Snow Bar», το οποίο φιλοξενεί συχνά-πυκνά djs για ξέφρενα πάρτι αλλά και όλους όσοι θέλουν απλώς να αλλάξουν τον αέρα τους κάνοντας μια βόλτα με τον περίφημο αναβατήρα «Τάκης Φλέγκας».

Η πόλη του Καρπενησίου γύρω από την πλατεία και τους κεντρικούς πεζόδρομους σφύζει από ζωή. Βέβαια, ακολουθώντας τις όχθες του ποταμού Καρπενησιώτη θα ανακαλύψετε πολλές ομορφιές από το Μεγάλο Χωριό και το Παλαιό Μικρό Χωριό, μέχρι τους Κορυσχάδες, το Κλαυσί, το Βουτύρο και τη Μονή του Προυσσού.

Πήλιο
 
Σε ένα ακραίο σενάριο, στο Πήλιο θα μπορούσαν να υπάρχουν άνθρωποι που το πρωί κάνουν τις βουτιές τους στην θάλασσα και το μεσημέρι να ανεβαίνουν για επικά σλάλομ στο χιονοδρομικό Αγριόλευκες στα Χάνια έχοντας σαν κάδρο το γαλάζιο της θάλασσας.

Κατά τα άλλα, ο Βόλος σας περιμένει με τα παραδοσιακά και τα μοντέρνα τσιπουράδικά του για να βολτάρετε στο ωραιότατο παραλιακό μέτωπό του. Αν θέλετε όμως να επιμείνετε βουνίσια, η Μακρινίτσα, οι Μηλιές και η Πορταριά είναι τα κοσμικά στανταράκια, με εναλλακτικές επιλογές τον Άγιο Λαυρέντιο και τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας προς τα ανατολικά. Αν έχετε όμως αρκετό χρόνο στην διάθεσή σας, η Τσαγκαράδα είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας.

Βασιλίτσα
 
Στην καρδιά της οργιαστικής φύσης της Πίνδου, το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας στα Γρεβενά είναι ικανό να δελεάσει τόσο τους λάτρεις της χιονοδρομίας, όσο και τους φυσιολάτρες. Το snowboard αναλογικά διεκδικεί σημαντική μερίδα της πίτας των επισκεπτών, οι πολλές πίστες - μεταξύ των οποίων αρκετές μαύρες – προσφέρουν την απαραίτητη άνεση χώρου ενώ οι καταβάσεις πότε δίνουν στο πιάτο τον Όλυμπο και τον Σμόλικα και πότε το Βίτσι και τον Γράμμο.

Στα πέριξ τα χωριά της Αλατόπετρας και του Δίστρατου μαγνητίζουν τα βλέμματα λόγω ομορφιάς και παράδοσης ενώ η γραφική Σαμαρίνα φαίνεται πως μαγνητίζει το… χιόνι, σε περίπτωση που θέλετε να ανεβείτε στο πιο ψηλό χωριό της Ελλάδας που κάθε λίγο και λιγάκι το στρώνει, αναφέρει στο ρεπορτάζ του το athinorama.gr

Μέτσοβο
 
Εσείς γνωρίζατε ότι το νεότερο χιονοδρομικό της Ελλάδας είναι αυτό του Ανηλίου και βρίσκεται λίγο έξω από το Μέτσοβο; Αν η απάντηση είναι όχι, δεν υπάρχει καλύτερη αφορμή από το να το γνωρίσετε από κοντά. Απλωμένο σε μια πλαγιά που κόβει την ανάσα, μπορεί να μην προσφέρει μεγάλες χιονοδρομικές συγκινήσεις, όμως η συγκλονιστική θέα είναι αρκετή για την ανάβαση στο σαλέ.

Στη συνέχεια, το πρόγραμμα περιλαμβάνει βόλτες στο Μέτσοβο, στα Ζαγοροχώρια ή στα ανανεωμένα Ιωάννινα.

3-5 Πηγάδια
 
Το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.430 μέτρων είναι από τα πιο σύγχρονα της Ελλάδας και διαθέτει πίστες κάθε βαθμού δυσκολίας, πίστες δρόμων αντοχής, εναέρια διπλή καρέκλα, συρόμενους αναβατήρες και baby lifts. Highlight το όμορφο chalet στην κορυφή του βουνού στα 2005 μέτρα.

Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Νάουσα που σφύζει από ζωή και προσφέρεται ως βάση για διάφορες περιηγήσεις.

Επικοινωνήστε με το χιονοδρομικό που θέλετε να πάτε σε περίπτωση κακοκαιρίας και έντονων καιρικών συνθηκών.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ