Καλλιάνος - Αρναούτογλου: Έρχεται από την Κυριακή η ισχυρότερη κακοκαιρία του φετινού χειμώνα - Πτώση της θερμοκρασίας έως 14 βαθμούς

Για σφοδρό κύμα κακοκαιρίας προειδοποιούν οι δύο μετεωρολόγοι 

Ο Γιάννης Καλλιάνος προβλέπει πως η ισχυρότερη μέχρι στιγμής κακακαιρία για τον φετινό χειμώνα είναι προ των πυλών και συγκεκριμένα θα χτυπήσει τη χώρα από την Κυριακή 5 Ιανουαρίου. Όπως αναφέρει ο γνωστός μετεωρολόγος σε ανάρτηση του στο Facebook, «πολύ ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης θα μας επηρεάσουν από την Κυριακή 5 Ιανουαρίου σταδιακά από βορρά προς το νότο στη χώρα μας».

"Φαίνεται ότι πριν καν φτάσουν στην περιοχή μας, θα χιονίσει σφοδρά σε πολλές Βαλκανικές περιοχές και αυτό θα είναι το "προεόρτιο" για το τι πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα στη συνέχεια", σημειώνει ο Γιάννης Καλλιάνος.

Παράλληλα ο γνωστός μετεωρολόγος κάνει λόγο για μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας.

"Θα είναι μια σοβαρή κακοκαιρία"

"Μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση η εμμονή (και η διάθεση) να κατέβουν νοτιότερα στην Ευρώπη οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης που θα μας επηρεάσουν από την Κυριακή 5 Ιανουαρίου σταδιακά από βορρά προς το νότο στη χώρα μας.

Φαίνεται ότι πριν καν φτάσουν στην περιοχή μας, θα χιονίσει σφοδρά σε πολλές Βαλκανικές περιοχές και αυτό θα είναι το "προεόρτιο" για το τι πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα στη συνέχεια.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΑΚΟΜΗ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Βέβαια δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τοπίο και θα χρειαστεί να έρθει η Παρασκευή ή το Σάββατο για να έχουμε πλήρη και αναλυτική εικόνα για το τι θα συμβεί στη χώρα μας από την Κυριακή 5 Ιανουαρίου και έπειτα. Υπάρχει με λίγα λόγια διχογνωμία μεταξύ των μοντέλων και τα ερωτήματα είναι τα εξής :

(α) Θα είναι ένας χιονιάς της κέντρο-βόρειας Ελλάδας;
(β) Θα είναι ένας χιονιάς που θα επηρεάσει περισσότερο τα ανατολικά και νότια και επομένως και την Αττική;
(γ) Θα είναι σχεδόν ένας πανελλαδικός χιονιάς;

Ακόμη δεν μπορεί κανείς να απαντήσει με απόλυτη ακρίβεια στα παραπάνω ερωτήματα.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Παρόλο που ακόμη υπάρχουν ανοιχτά ερωτήματα και το τοπίο είναι κάπως θολό, το σχεδόν σίγουρο είναι ότι έχει κλειδώσει το έντονο κρύο για αρκετές περιοχές της χώρας καθώς και οι πολύ ενισχυμένοι βοριάδες στα πελάγη.

ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΕΔΙΝΑ

Οι θερμοκρασίες απ' ότι φαίνεται θα είναι ικανές για να χιονίσει έως και σε πεδινά η ακόμη και σε παραθαλάσσια τμήματα. Το ζήτημα όμως είναι ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο. Η εμπειρία από προηγούμενους χιονιάδες λέει ότι θα δουν χιόνι αρχικά αρκετές βόρειες περιοχές και στη συνέχεια θα συνεχιστούν τα χιόνια και στα κεντρικά η θα κατηφορήσουν οι χιονοπτώσεις για τα νοτιότερα τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας όπου θα συνεχίσουν να απασχολούν στη συνέχεια μόνο αυτά τα τμήματα.

Πιστεύω πως θα είναι η πιο σοβαρή (σε έκταση) χιονο-κακοκαιρία μέχρι στιγμής για τον φετινό χειμώνα.

Την Παρασκευή η το Σάββατο θα σας λύσω όλες σας τις απορίες με περαιτέρω ανάλυση της επικείμενης κακοκαιρίας.

ΥΓ : Θα το θεωρήσω τεράστια έκπληξη να χαθεί αυτός ο χιονιάς και τελικά να μην έρθει στη χώρα μας. Όλα επιμένουν στο γεγονός ότι θα συνεχίζουμε να βλέπουμε άσπρες μέρες. Το που όμως θα γίνει αυτό θα σας το απαντήσω λίαν συντόμως.

 

Σάκης Αρναούτογλου: Προσοχή στους ενισχυμένους βοριάδες

Για πολύ ενισχυμένους βοριάδες που πιθανόν να προκαλέσουν προβλήματα , ιδιαίτερα σε όσους ταξιδέψουν, κάνει λόγο ο Σάκης Αρναούτογλου σε ανάρτηση του στο facebook.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΠΟΛΥ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΟΙ ΒΟΡΙΑΔΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ!

Φίλες και φίλοι!
Όσοι έχετε προγραμματίσει ταξίδι με πλοίο στα νησιά του Αιγαίου αλλά και του Ιονίου, καλό θα είναι να γνωρίζετε ότι και τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία επιμένουν για ιδιαίτερα ενισχυμένους βοριάδες μετά το μεσημέρι της Κυριακής το Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο και κατά τη διάρκεια των Θεοφανείων στο Αιγαίο όπου οι ριπές τους ανήμερα των Θεοφανείων εκεί ίσως ξεπεράσουν και τα 9-10 Μποφόρ κατά τόπους, ικανές να δημιουργήσουν προβλήματα σε ακτοπλοϊκά δρομολόγια αλλά και αεροπορικές πτήσεις!
Σταδιακή εξασθένηση θα παρουσιάσουν οι βοριάδες μετά το μεσημέρι της Τρίτης 7/1 .

Με εκτίμηση
Σάκης Αρναούτογλου

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ