Σε «κρυμμένο κήπο» μεταμορφώνεται η πλατεία Θεάτρου

Μια υποβαθμισμένη περιοχή, που κατά το 19ο αιώνα αποτελούσε τον πυρήνα του κέντρου της Αθήνας αλλά τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλειφθεί, αναμένεται να βρει λίγη από τη χαμένη της αίγλη μετατρεπόμενη σε «κρυμμένο κήπο». Ο λόγος για την πλατεία Θεάτρου, πίσω από το δημαρχείο της Αθήνας, όπου η «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις» (ΕΑΧΑ) δρομολογεί την ανάπλαση της περιοχής.

Μια υποβαθμισμένη περιοχή, που κατά το 19ο αιώνα αποτελούσε τον πυρήνα του κέντρου της Αθήνας αλλά τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλειφθεί, αναμένεται να βρει λίγη από τη χαμένη της αίγλη μετατρεπόμενη σε «κρυμμένο κήπο». Ο λόγος για την πλατεία Θεάτρου, πίσω από το δημαρχείο της Αθήνας, όπου η «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις» (ΕΑΧΑ) δρομολογεί την ανάπλαση της περιοχής. 

Το έργο παίρνει πλέον τον δρόμο της υλοποίησης μετά την πρόσφατη έγκριση της προμελέτης από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων. Θα ακολουθήσει η εκπόνηση της οριστικής μελέτης και της μελέτης εφαρμογής, που αναμένεται να παραδοθούν ώς το τέλος του έτους. Η ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης της πλατείας Θεάτρου υπολογίζεται μέσα στο 2013.

«Η αισθητική αναβάθμιση της πλατείας Θεάτρου δεν λύνει τα προβλήματα της πλατείας, αλλά είναι ένα πρώτο λιθαράκι. Δημιουργεί ένα καινούριο περιβάλλον που στόχο έχει να προσελκύσει τους κατοίκους και τους χρήστες της πλατείας» λέει στο ΑΜΠΕ ο διευθυντής της ΕΑΧΑ, Θεοδόσης Ψυχογιός.

Για την ανάπλαση της περιοχής της πλατείας Θεάτρου θα υλοποιηθεί η βραβευμένη με το πρώτο βραβείο πρόταση, που κατατέθηκε στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της «Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις».

Η πρόταση που προκρίθηκε και θα υλοποιηθεί είναι αυτή των Ματθαίου Παπαβασιλείου και Βαλεντίνας Καρβουντζή, που αντιμετωπίζει την πλατεία Θεάτρου ως κρυμμένο κήπο.

«Στην παρούσα οικονομική και πολιτική συγκυρία και με δεδομένο ότι η επέμβαση αφορά περιοχή της πόλης που 'καταρρέει', η πρόταση σχηματοποιείται στην ανάγκη προσφοράς της προσδοκίας και της ελπίδας» σημειώνουν οι μελετητές.

Σύμφωνα με την πρότασή τους η πλατεία Θεάτρου, που εκτείνεται σε έναν χώρο εμβαδού μόλις 1,5 στρέμματος, λειτουργεί ως μικρός κρυμμένος κήπος, στρωμένος με πατημένο χώμα, φυτεμένος και στις τρεις διαστάσεις του και εναρμονισμένος με την ιστορία της περιοχής. Ο κήπος αυτός αναδεικνύει την αξία των μαλακών δαπεδοστρώσεων και τη σπουδαιότητα της φύτευσης για τη βελτίωση των κλιματικών συνθηκών.

Μεταξύ άλλων θα γίνει ανάδειξη των καταλοίπων του Θεμιστόκλειου τείχους και του τείχους Χασεκή. Σύμφωνα με τις ανασκαφές, το βόρειο τμήμα της πλατείας Θεάτρου βρίσκεται έξω από το Θεμιστόκλειο τείχος, το οποίο όριζε την αρχαία πόλη και το νότιο τμήμα της πλατείας βρίσκεται μέσα στην αρχαία, αλλά και στη νεότερη πόλη, όπως αυτή οριζόταν από το τείχος Χασεκή. Ανάμεσα στα δύο τείχη που απέχουν λιγότερο από εννέα μέτρα βρίσκεται υπό κλίση ο άξονας της οδού Θεάτρου-Βαρβακείου Αγοράς, που σηματοδοτεί το κτίριο της Διπλαρείου Σχολής.

Η είσοδος στην πλατεία θα γίνεται από τον άξονα που στοιχειοθετούν τα ίχνη των δύο περιτειχίσεων της παλιάς πόλης. Το ίχνος του Θεμιστόκλειου τείχους θα ορίζεται από ένα φαρδύ τσιμεντένιο κάθισμα που θα διαχωρίζει ταυτόχρονα το τμήμα της πλατείας με κηπευτικό χώμα και φύτευση με ακακίες. Το ίχνος του τείχους Χασεκή υποδηλώνεται γεωμετρικά με μια γραμμική γλυπτική κατασκευή από οξειδωμένη λαμαρίνα που απολήγει σε μικρές στήλες, ορίζοντας την περιοχή της κίνησης. Οι στήλες θα αναγράφουν πληροφορίες χρήσιμες για την κατανόηση της ιστορίας του τόπου.

Εξάλλου, θα δημιουργηθεί ένα γραμμικό κανάλι ανακυκλούμενου νερού, αλλά και ένα μικρό αμφιθέατρο για ξεκούραση των επισκεπτών. Το κανάλι, μαζί με μια μεγάλη ελιά που θα τοποθετηθεί στο κέντρο της πλατείας, αλλά και η εγγραφή των ορίων της αρχαίας πόλης λειτουργούν ως μια φυσική εγκατάσταση τέχνης, υπαινικτική της Αθηναϊκής μυθολογίας, που εδραιώνει τη σχέση της πόλης και της εξοχής.

Η ανάπλαση συμπληρώνεται από την τοποθέτηση ενός μεταλλικού δικτυώματος που θα φέρει αναρριχητικά φυτά στις νότιες και δυτικές όψεις της πλατείας. Στόχος είναι η επέκταση του κήπου στην τρίτη διάσταση και η λειτουργία της κατασκευής ως φυσικού φίλτρου των κτιρίων.

Το νέο σχέδιο υλοποιείται γύρω από τη Διπλάρειο σχολή, ένα σημαντικό αλλά παραμελημένο κτίριο. Η είσοδος της Διπλαρείου διαμορφώνεται κατάλληλα για την εξυπηρέτηση και των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Επίσης, θα γίνει πεζοδρόμηση των δρόμων εκατέρωθεν της Διπλαρείου Σχολής, καθώς και των οδών Διπλάρη και Θεάτρου, ενώ θα διαμορφωθεί και η οδός Σωκράτους από την Ευριπίδου ως τη Σοφοκλέους.

Η χρηματοδότηση του έργου και της οριστικής μελέτης θα γίνει από την Περιφέρεια Αττικής, μέσω του ΕΣΠΑ.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ