Συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας & Ισραήλ για τον EastMed : "Ο αγωγός θα προχωρήσει ότι κι αν λέει ο Ερντογάν"

Στην τελική ευθεία η τετραμερής συμφωνία για τον αγωγό Eastmed - θα προχωρήσει ο,τι κι αν λέει ο Ερντογάν, τόνισε  ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης

Προχωρούν κανονικά οι σχεδιασμοί σε σχέση με το έργο που αφορά τον αγωγό EastMed και δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση οποιουδήποτε, ανέφερε σήμερα καλά ενημερωμένη πηγή.

Ακολουθείται η διαδικασία που υλοποιείται για όλα τα έργα, επεσήμανε η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως «ελπίζουμε πως θα έχουμε και εμείς καλύτερη εικόνα σε ό,τι αφορά τη γεωλογία μας και τις ανακαλύψεις για να παρθεί μια απόφαση». Σημείωσε, περαιτέρω, πως υπάρχει αρκετό αέριο για όλα τα έργα αφού ήδη η Κύπρος έχει τα κοιτάσματα "Γλαύκος" και "Καλυψώ" και το Ισραήλ το μισό κοίτασμα Λεβιάθαν για το οποίο ψάχνει ακόμα για αγοραστή.

Σε ό,τι αφορά το πότε θα γίνουν οι επόμενες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η ίδια πηγή ανέφερε πως αυτό εξαρτάται, για καθαρά τεχνικούς λόγους, από το πότε θα ξεκινήσουν άλλες γεωτρήσεις στην περιοχή, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το κυπριακό κανάλι ΣΙΓΜΑ στο ρεπορτάζ του αναφέρει ότι Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Ισραήλ πέτυχαν συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed,

Η Τουρκία έκανε τα πάντα για να διακόψει τα σχέδια για τον EastMed, ο οποίος καθυστερούσε, ωστόσο, αναφέρει το κανάλι, το μνημόνιο Λιβύης – Τουρκίας φέρεται να οδήγησε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Σύμφωνα με το κυπριακό κανάλι, οι υπογραφές στη διακρατική συμφωνία θα μπουν αρχές του χρόνου. Προσθέτει μάλιστα ότι αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις στο ανώτατο δυνατό επίπεδο για μια τελετή - απάντηση στην Τουρκία, που θα έχει και την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ.

«Πρόκειται για ένα μεγαλεπίβολο έργο τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας, το οποίο θα αποτελέσει τη συλλογική απάντηση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας στην τουρκική βουλιμία και τις παράνομες συμφωνίες της με τη Λιβύη» τονίζει το κανάλι.

Κι αυτό, γιατί «με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, που θα έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου στέλνουν το μνημόνιο Ερντογάν στον κάλαθο των αχρήστων» σχολιάζει το κανάλι.

Όπως αναφέρει, «δεν αποτελεί απλά μια διπλωματική ενέργεια. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Πρόκειται για την κορυφαία ενάσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από τέσσερις χώρες».

Στη συμφωνία καθορίζονται ζώνες δικαιοδοσίες, δικαιώματα ελέγχου και έκδοσης αδειών, ενώ εξασφαλίζεται η πορεία του αγωγού που περνά μέσα από την περιοχή που η Τουρκία παράνομα θεωρεί ως γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη.

Το Σίγμα αναφέρει ότι σύντομα θα υπάρξει δημόσια στήριξη των ΗΠΑ στο έργο ως την μοναδική εναλλακτική τροφοδοσίας της ΕΕ για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησής της από τη Ρωσία.

Χατζηδάκης στον ΣΚΑΪ: Ο αγωγός East Med θα προχωρήσει κανονικά ό,τι κι αν λέει ο Ερντογάν

O αγωγός EastMed θα προχωρήσει ο,τι κι αν λέει ο Ερντογάν, τόνισε νωρίτερα μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά με βάση το διεθνές δίκαιο.», πρόσθεσε.

Παράλληλα, Διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει όλα τα ενεργειακά σχέδια που ενισχύουν τη χώρα.

Η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα, ωστόσο θα πρέπει να καταλάβει  ότι πρέπει να συμβιώσουμε και όπως είπε και  ο πρωθυπουργός υπάρχουν όρια, τόνισε ο κύριος Χατηδάκης.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ