Ο Ντόναλντ Τραμπ παραπέμπεται σε δίκη για 2 αδικήματα: Κατάχρηση εξουσίας & παρακώλυση λειτουργίας Κογκρέσου - Φώτο & βίντεο

iστορική απόφαση να παραπέμψει σε δίκη τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της λειτουργίας του Κογκρέσου, έλαβε τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) η Βουλή των Αντιπροσώπων μετά την μαραθώνια συνεδρίαση της ολομέλειας. 

Μετά από πολύωρη συζήτηση (συνολικά κράτησε 11 ώρες και 50 λεπτά) και ομιλίες στη Βουλή, η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγα λεπτά (ξεκίνησε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος), με την ψήφιση των δύο επίμαχων άρθρων κατά του προέδρου των ΗΠΑ.

Το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο: Εγκρίθηκαν οι κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση καλής λειτουργίας του Κογκρέσου στον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος γίνεται ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας που παραπέμπεται σε δίκη στη Γερουσία.

Για την κατηγορία κατάχρησης εξουσίας, οι ψήφοι ήταν 230 υπέρ και 197 κατά (1 ψήφισε «παρών») και για παρακώλυση καλής λειτουργίας του Κογκρέσου 229 υπέρ και 198 κατά (1 «παρών»).

Πώς ψήφισαν οι βουλευτές

Οπως αναμενόταν, η Βουλή, στην οποία την πλειοψηφία έχει το κόμμα των Δημοκρατικών, ανήγγειλε την έγκριση της απαγγελίας κατηγοριών στον Τραμπ για το τηλεφώνημα στον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, τον οποίο φέρεται να πίεσε για να γίνει έρευνα σε βάρος του Τζο Μπάιντεν και του γιου του.

Στο άρθρο 1 (κατάχρηση εξουσίας) όλα τα μέλη των Ρεπουμπλικανών ψήφισαν κατά, ενώ από πλευράς Δημοκρατικών 230 ήταν τα «ναι», δύο είπαν «όχι», ενώ μία βουλευτής ψήφισε «παρών». «Ναι» ψήφισε και ένας ανεξάρτητος βουλευτής.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι τη στιγμή που ανακοινώνει την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη
 

Οσον αφορά το άρθρο 2, από τους Δημοκρατικούς, από τα 233 μέλη, τα 229 ψήφισαν «ναι», τα 3 ψήφισαν «όχι» και 1 «παρών». Απαντες στους Ρεπουμπλικάνους (197) στήριξαν τον Τραμπ ψηφίζοντας «όχι», ενώ «ναι» ψήφισε και ο ένας ανεξάρτητος βουλευτής. Για την παραπομπή του σε δίκη χρειάζονταν πάνω από 216 ψήφοι, κάτι που οι Δημοκρατικοί πέτυχαν και στις δύο κατηγορίες.

Σύμφωνα με τους New York Times, η Τάλσι Γκάμπαρντ από τη Χαβάη ήταν αυτή που ψήφισε «παρών» από τους Δημοκρατικούς, με την ίδια να δηλώνει λίγο μετά πως έπρεπε να αποφασίσει «για το καλό της Δημοκρατίας».

Σειρά παίρνει η Γερουσία

Πλέον ο λόγος περνάει στη Γερουσία, στην οποία την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Εκεί, θα πρέπει να ορίσουν ημερομηνία όπου θα εκδικαστεί η υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ, με τα αμερικανικά ΜΜΕ να αναφέρουν πως αυτή αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο.

Τραμπ: Οι Δημοκρατικοί θέλουν να ακυρώσουν εκατομμύρια ψήφους

Ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσιζε, ο Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν στο Μίσιγκαν για μια ακόμα προεκλογική ομιλία. Κι εκεί επιτέθηκε στους Δημοκρατικούς, επανέλαβε ότι είναι «αθώος» και ο καλύτερος πρόεδρος.

Η συγκέντρωση Τραμπ στο Μίσιγκαν είχε προγραμματιστεί από την ομάδα του να γίνει ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την παραπομπή του στη δικαιοσύνη…

Στην ομιλία του Τραμπ στο Μπατλ Κρικ στο Μίσιγκαν βρέθηκαν εκατοντάδες υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου. Τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν πλάνα με μεγάλες ουρές από ανθρώπους που έμπαιναν στο κλειστό γήπεδο όπου ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Πολλοί εξ αυτών περίμεναν ώρες, παρά το τσουχτερό κρύο. Ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε για «μίσος» της «ριζοσπαστικής αριστεράς» στη Βουλή των Αντιπροσώπων και διαβεβαίωσε ότι δεν έκανε «τίποτε» το αξιόμεμπτο, θυμίζοντας παράλληλα πως έχει «τρομερή υποστήριξη» στις τάξεις των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων.

Κατήγγειλε, για άλλη μια φορά, ότι οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να ακυρώσουν το αποτέλεσμα των εκλογών του 2016. «Προσπαθούν να ακυρώσουν τα ψηφοδέλτια δεκάδων εκατομμυρίων πατριωτών Αμερικανών», επέμεινε ο πρόεδρος απευθυνόμενος στο θορυβώδες πλήθος των οπαδών του στο Μπατλ Κρικ του Μίσιγκαν.

«Ενώ εμείς δημιουργούμε θέσεις απασχόλησης και μαχόμαστε για το Μίσιγκαν, η ριζοσπαστική αριστερά στο Κογκρέσο κατατρύχεται από τον φθόνο, το μίσος και την οργή, βλέπετε τι γίνεται», πέταξε ο Τραμπ.

Επέμεινε ακόμη πως «δεν κάναμε τίποτε» αξιόμεμπτο, ενώ οι υποστηρικτές του τον αποθέωναν με κάθε ευκαιρία.

«Δεν νιώθω σαν να με παραπέμπουν σε δίκη», είπε. «Δεν κάναμε τίποτα κακό κι έχουμε τρομερή υποστήριξη στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα» πρόσθεσε στην ομιλία του.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ