Ζέφη Δημαδάμα: Πράσινη Συμφωνία: Ένα φιλόδοξο σχέδιο, από την Ευρώπη

 Η προτεινόμενη Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ένας συστηματικός οδικός χάρτης για τη νέα αναπτυξιακή προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κλιματική κρίση είναι ήδη παρούσα και οι κάτοικοι του πλανήτη δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν και πως θα την αντιμετωπίσουν. Δυστυχώς οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές, η ξηρασία, η έλλειψη υδάτινων πόρων και η ρύπανση μας βρίσκουν επιφυλακτικούς, αμήχανους χωρίς την υιοθέτηση κανενός είδους μηχανισμού έκτακτης ανάγκης.

Κατά τη συμμετοχή μου στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα του ΟΗΕ (COP25) στην Μαδρίτη, λίγες μέρες πριν, ένας από τους ομιλητές έκανε μια τολμηρή προσομοίωση. Προσομοίασε την κλιματική κρίση με την χρηματοοικονομική κρίση που αντιμετωπίσαμε μια δεκαετία πριν, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τότε και τώρα να είναι παντελώς απροετοίμαστη και φοβική. Όμως η κλιματική αλλαγή, πιθανότατα, θα έχει υπερπολλαπλάσιες επιπτώσεις σε ένταση και έκταση.

Άρθρο της Ζέφης Δημαδάμα στην εφημερίδα "Νέα Σελίδα"

Αναρωτηθήκαμε ποιοι είναι οι μηχανισμοί άμεσης αντιμετώπισης για την πρόληψη και την καταστολή μιας μεγάλης καταστροφής λόγω ενός ακραίου φυσικού φαινομένου; Ποια είναι η στρατηγική που θα ακολουθηθεί και πώς θα χρηματοδοτηθεί; Ερωτήματα τα οποία θα έπρεπε να έχουν ήδη απαντηθεί και να έχει οργανωθεί ένα σχέδιο στρατηγική δράσης! 

Την 11η Δεκεμβρίου 2019, η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή “έκανε την έκπληξη” με την παρουσίαση της  “Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας” με στόχο να καταστεί η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη Ήπειρος έως το 2050!

Πράγματι, η προτεινόμενη Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ένας συστηματικός οδικός χάρτης για τη νέα αναπτυξιακή προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν αποτελεί απλώς ένα σχέδιο δράσης αλλά “κατευθύνει” την οικονομία, τις επενδύσεις, το παραγωγικό μοντέλο σε μια νέα εποχή, η οποία χαρακτηρίζεται από τη φιλόδοξη μείωση των εκπομπών και την επένδυση σε καινοτόμα έρευνα και σε πράσινες τεχνολογίες. 

Οι πρώτες νομοθετικές προτάσεις θα κατατεθούν τον Μάρτιο του 2020 με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιάγραμμα μετάβασης ανά κλάδους και περιφέρειες.  Ταυτόχρονα, η προτεινόμενη μετάβαση απαιτεί χρηματοδοτική στήριξη καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρονται σε επενδύσεις  ύψους 260 δις ευρώ ανά έτος, έως το 2030!

Για το λόγο αυτό στις αρχές του 2020 θα παρουσιαστεί ένα συγκροτημένο σχέδιο για στήριξη των επενδύσεων μέσω του προϋπολογισμού της Ένωσης,  της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για το κλίμα.

Η επιχειρούμενη μετάβαση σε μια βιώσιμη Ευρώπη, σε μια ουδέτερη κλιματικά ήπειρο απαιτεί αλλαγές και στη δική μας καθημερινότητα. Σε αυτή τη συμφωνία έχουμε ρόλο και συμμετοχή όλοι και όλες γιατί ο χρόνος ειναι περιορισμένος και οι επιπτώσεις γιγαντώνονται, επιβαρύνοντας καταρχήν τους αδύναμους και ευάλωτους πληθυσμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Δυστυχώς η κλιματική αλλαγή ενισχύει ακόμη περισσότερο τις ανισότητες, επιβαρύνει τις φτωχότερες χώρες, τους ασθενέστερους, τα παιδιά, τις γυναίκες αλλά γρήγορα θα γίνει μια επώδυνη πραγματικότητα για όλους. 

Για τους παραπάνω λόγους, η Πράσινη Συμφωνία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, μια “καλή πρακτική”, η οποία χρειάζεται να εμπλουτιστεί, να γίνει διεθνής πρακτική και να συνδεθεί με δεσμευτικές πολιτικές.

Όμως η Συμφωνία αυτή έχει μια ακόμη ιδιαίτερα σημαντική διάσταση, τη διάσταση της κλιματικής δικαιοσύνης δηλαδή της διασφάλισης μιας κοινωνικά δίκαιης μετάβασης, η οποία δεν θα αποκλείει κανέναν πολίτη ή περιοχή από το μεγάλο μετασχηματισμό για το περιβάλλον, την κοινωνία και την ανάπτυξη.

Είναι ελπιδοφόρο ότι σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να πρωταγωνιστήσει!

Η Ζέφη Δημαδάμα είναι:

*Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου Κινήματος Αλλαγής

Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος 

Διδάσκουσα στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ