Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Με παγκόσμιο μήνυμα & πληθώρα λαμπρών εκδηλώσεων τα 2.500 χρόνια από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας & τη Μάχη των Θερμοπυλών (φώτο-βίντεο)

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 2500 χρόνων από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και την Μάχη των Θερμοπυλών τελούν υπό την αιγίδα του ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου & έχουν την πλήρη στήριξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Κοινή Συνέντευξη Τύπου για το Eπετειακό ‘Eτος ΣΑΛΑΜΙΝΑ-ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ 2020 παραχώρησαν η Πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη και ο Υπουργός Εσωτερικών κύριος Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Στην ομιλία της η κυρία Βαρδινογιάννη παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις που σχεδιάζει να υλοποιήσει το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» οι οποίες όπως τόνισε θα «χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά με πόρους του Ιδρύματος και θα υλοποιηθούν με ευθύνη και επιμέλεια του Ιδρύματος». 

Μαριάννα Βαρδινογιάννη - Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ

Οι στοχευμένες δράσεις του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» αφορούν τον χώρο της παιδείας, του πολιτισμού, των επιστημών τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, αλλά και σε συνεργασία με την ελληνική ομογένεια.

Επιπλέον, η κυρία Βαρδινογιάννη ανακοίνωσε ότι σκοπεύει μέσω του Ιδρύματός της να προχωρήσει στη δημιουργία ανθρωπιστικών έργων υποδομής στη Σαλαμίνα που θα βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων του νησιού. 

Μαριάννα Βαρδινογιάννη - Λίνα Μενδώνη

Δημήτρης Λιγνάδης, Λίνα Μενδώνη, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Δημήτρης Παντερμαλής, Νικόλαος Σταμπολίδης, Μαρία Λαγογιάννη   

Παράλληλα,  η κυρία Βαρδινογιάννη ανακοίνωσε τα ονόματα των προσωπικοτήτων πουαπαρτίζουν την Τιμητική Κοσμητεία. Κορυφαίες προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανάμεσά τους κορυφαίοι καθηγητές πανεπιστημίου, σημαντικοί εκπρόσωποι του πολιτισμού, των τεχνών των γραμμάτων και των επιστημών. 

 Το πάνελ των ομιλητών 

Από την πλευρά της η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη παρουσίασε τους τρεις πυλώνες δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού για τον εορτασμό της επετείου και συγκεκριμένα: 1) δράσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σε συνεργασία με τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων, 2) πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια όλου του επετειακού έτους και 3) έργα υποδομής στη Σπάρτη, τη Σαλαμίνα και τις Θερμοπύλες. 

Ο Υπουργός Εσωτερικών κύριος Παναγιώτης Θεοδωρικάκος τόνισε ότι οι εκδηλώσεις για την Επέτειο των 2.500 χρόνων από την Μάχη των Θερμοπυλών και την Ναυμαχία της Σαλαμίνας «διεξάγονται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και έχουν την πλήρη στήριξη του Πρωθυπουργού κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη» και πως είναι σημαντικό μέσα από αυτή την επέτειο η χώρα μας να εκπέμψει ισχυρά μηνύματα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Σχετικά με τις δράσεις του Υπουργείου Εσωτερικών ο κύριος Θεοδωρικάκος εξήγησε πως έχει συγκροτηθεί μια ομάδα διαχείρισης έργου με τους αρμόδιους Δημάρχους και Περιφερειάρχες και πως μέσα στον Ιανουάριο θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος κύριος  Αντώνης Σρόιτερ. 

Ομιλία Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, Προέδρου Τιμητικής Κοσμητείας

Με ιδιαίτερη τιμή σας καλωσορίζω στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου και σας ευχαριστώ θερμά που βρίσκεστε κοντά μας.

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες –Σαλαμίνα 2020» η συνάντησή μας αυτή έχει στόχο να παρουσιάσει το πλαίσιο του εορτασμού των 2.500 χρόνων από τις δύο επικές μάχες, τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, που έθεσαν τα θεμέλια του Δυτικού Πολιτισμού. 

Οι εκδηλώσεις του Επετειακού Έτους έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Εξοχότατου Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου ο οποίος με συγκινητικό τρόπο έχει σταθεί στο πλευρό μας και μας ενθαρρύνει σε κάθε μας βήμα. Τον ευχαριστώ θερμά!

Ευχαριστώ πολύ τον Πρωθυπουργό κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη που μου εμπιστεύτηκε τη θέση της Προέδρου της Τιμητικής Κοσμητείας.

Η χρονιά που έρχεται έχει για τη δράση μου πολλές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ωστόσο,  αποδέχθηκα τη τιμητική αυτή θέση, με αίσθημα ευθύνης, αναγνωρίζοντας τη σημασία της Επετείου, τόσο για την χώρα μας όσο και για ολόκληρη την ανθρωπότητα. 

Την αποδέχτηκα γιατί η Σαλαμίνα είναι μια περιοχή με την οποία συνδέομαι με τις πιο όμορφες αναμνήσεις από τα μαθητικά μου χρόνια και με δραστηριότητες από το 2011 με το Διεθνές Ίδρυμα «Σαλαμίς» και τους Τοπικούς φορείς, έχοντας ως κοινό μας όραμα τη διεθνοποίηση της Επετείου και την απόδοση τιμής στη μνήμη όλων των πεσόντων ανεξαρτήτως χώρας και έθνους. Θα κάνω ό,τι μπορώ να βοηθήσω την χώρα μας να τιμήσει την Επέτειο με ταπεινότητα και σεβασμό, όπως προστάζει μια τέτοια σημαντική στιγμή.

Μαριάννα Βαρδινογιάννη - Γιάννης Μώραλης

Είναι τιμή μου να είμαι μέρος μιας επιτροπής από προσωπικότητες διεθνούς κύρους που πραγματικά τιμούν την χώρα μας με τη συμμετοχή τους και από διαπρεπείς Έλληνες επιστήμονες, καθηγητές, καλλιτέχνες και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αγωνίζονται για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Η Τιμητική Κοσμητεία  συστάθηκε ύστερα από προτάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Ιδρύματός μας. 

Το  Ίδρυμά μας ανέλαβε πρωτοβουλίες σε τέσσερα πεδία δράσεων το εκπαιδευτικό, το επιστημονικό, το ανθρωπιστικό και τοπολιτιστικό. Ο εορτασμός της Επετείου θέλουμε να μιλήσει στη σημερινή εποχή με όρους σύγχρονους, με πνεύμα ανοιχτό και με σεβασμό στις πανάρχαιες αξίες που χωρίς διακοπή αποτελούν για τους Έλληνες μέρος της ταυτότητάς μας. 

Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμά μας, διοργανώνειτρεις  σημαντικές επιστημονικές εκδηλώσεις:

Την Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Θερμοπύλες και Σαλαμίνα: Αποτιμώντας τη σημασία τους σήμερα», την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» με την παρουσία του Εξοχοτάτου Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Η κυρία Μενδώνη στην ομιλία της

Έξι σπουδαίοι καθηγητές θα δώσουν τη δική τους ερμηνεία στις δύο μάχες.
Ο Roderick Beaton, Ομότιμος Καθηγητής στην  Έδρα Κοραή Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Φιλολογίας, στο King’s College London, θα μιλήσει με θέμα «Οι Περσικοί πόλεμοι, η εφεύρεση της Ευρώπης και η αρχή της Ιστορίας».

Παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου στη συνέντευξη για τον εορτασμό των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας

«Αξιότιμη Πρόεδρε κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Κυρία Μενδώνη υπουργέ Πολιτισμού,

Ευχαριστούμε για την φιλοξενία στον εξαιρετικό αυτό χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης, διακεκριμένοι προσκεκλημένοι στη σημερινή εκδήλωση, 

Κυρίες και κύριοι,

Στις ιδιαίτερες συνθήκες τις οποίες διανύει η πατρίδα μας αυτήν την περίοδο, έχει σημασία να υπογραμμίσει κανείς, ότι οι εκδηλώσεις για τα 2.500 χρόνια από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας, διεξάγονται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και έχουν την θερμή, ενεργό και πλήρη υποστήριξη του Πρωθυπουργού της χώρας Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Η επέτειος των 2.500 χρόνων εκπέμπει αναμφίβολα ισχυρά μηνύματα που οφείλουμε να αναδείξουμε και να προβάλουμε με ένταση τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. 

Τάκης Θεοδωρικάκος

Προς την Διεθνή κοινότητα στις μέρες μας θα είναι σπουδαίο, να έρθει στην επιφάνεια ότι η Ελλάδα με τις νικηφόρες μάχες της απέναντι στους Πέρσες, έθεσε τις βάσεις του ελεύθερου δυτικού πολιτισμού και υπεράσπισε τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης και της φιλικής επικοινωνίας των λαών. 

Και προς τον ειρηνικό λαό και ιδιαίτερα προς τους νέους ανθρώπους της πατρίδας μας είτε αυτοί βρίσκονται εδώ στο εσωτερικό της χώρας, είτε αποτελούν την γενιά brain drain, τα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά που έχουν φύγει από την πατρίδα στα χρόνια της κρίσης, θα είναι σπουδαίο να αναδειχθούν οι αξίες της ενότητας των Ελλήνων, του πατριωτισμού και ιδίως η διαχρονική αξία της αυτοθυσίας για την πατρίδα και την ελευθερία. 

Και πιστεύω ότι αυτές οι εκδηλώσεις θα είναι μία συνεχόμενη γέφυρα στην πρόσφατη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, στην κατ’ ουσίαν ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, να διευκολύνει τους Έλληνες του Εξωτερικού να ψηφίζουν από την χώρα στην οποία βρίσκονται και ιδίως να διευκολύνει όσους είναι κάτω των τριάντα ετών, κατ’ ουσίαν να ψηφίζουν στη χώρα στην οποία βρίσκονται χωρίς ουσιαστικές προϋποθέσεις. 

Και την δεύτερη και σημαντική έννοια που ανέδειξε η Ναυμαχία της Σαλαμίνας: την κυριαρχία της στρατηγικής σκέψης, της δομημένης στρατηγικής σκέψης, ως προϋπόθεση για κάθε επιτυχία, για κάθε νίκη σε  οποιαδήποτε αναμέτρηση.

Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί, είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουν πολλή μεγάλη επιτυχία διότι επικεφαλής αυτής της προσπάθειας είναι η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η οποία είναι ένας άνθρωπος που έχει αυθεντικό ενδιαφέρον για την υπόθεση αυτού του εορτασμού. Ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε  με πάρα πολλούς τρόπους εμπράκτως πολλά χρόνια τώρα και αντικατοπτρίζει τη δική της πατριωτική ματιά στα δρώμενα της Ελλάδας αλλά και τη δική της διεθνή παρεμβατικότητα. 

Αλλά το μεγάλο ζητούμενο για την Ελλάδα και το κριτήριο της επιτυχίας αυτών των εκδηλώσεων θα είναι εάν πετύχουμε να απασχολήσει αυτό το γεγονός τις διεθνείς ελίτ, πολιτικές και στρατιωτικές, και αν καταφέρουμε να γίνει αντικείμενο εθνικής αυτοσυνειδησίας και εθνικού αναστοχασμού από εκατομμύρια Έλληνες και κυρίως από τα νέα παιδιά. 

Γι’ αυτό το λόγο πιστεύω ότι αυτές οι εκδηλώσεις πρέπει να έχουν αυτόν τον συνδυαστικό στόχο. Και το κριτήριο της επιτυχίας μας δεν είναι άλλο από αυτά τα συγκεκριμένα δύο επίπεδα. 

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει δημιουργήσει μία ομάδα διαχείρισης έργου, με τη συμμετοχή των περιφερειαρχών και των δημάρχων, οι οποίοι συμμετέχουν και στην τιμητική κοσμητεία και αναφέρθηκαν νωρίτερα. Είναι τα πρόσωπα που αποτελούν την καρδιά αυτής της υπόθεσης και πιστεύω ότι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. 

Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει δεκάδες ιδέες, οι οποίες αξιολογούνται από το υπουργείο Εσωτερικών, και θα ανακοινωθούν ολοκληρωμένα στα τέλη Ιανουαρίου. 

Ταυτοχρόνως το υπουργείο Εσωτερικών σκοπεύει να στηρίξει όλες τις δράσεις που προαναφέρθηκαν. Αυτή θα είναι η βασική μας αποστολή. Να συμβάλλουμε με τη δημιουργία νέων υποδομών, να συμβάλλουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη των συγκεκριμένων περιοχών, στην προοπτική τους. Προοπτική που υποχρεωτικά θα πρέπει να είναι συνδυασμένη με το ισχυρό, ιστορικό απόθεμα που εκπροσωπούν τόσο σπουδαία γεγονότα στην ελληνική ιστορία. 

Και επειδή τα λόγια πρέπει να επαληθεύονται από τις πράξεις, για σήμερα μπορώ να ανακοινώσω ότι στον ιστορικό δήμο της Σαλαμίνας λύνουμε με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο ένα τεράστιο πρόβλημα που τον βασάνιζε για πολλά χρόνια.

Απαλλάσσουμε τον Δήμο Σαλαμίνας -κατόπιν σχετικών συζητήσεων που υπήρξαν σήμερα το πρωί με τον δήμαρχο της Σαλαμίνας και εκπροσώπους της ΕΥΔΑΠ, και με την κάλυψη του υπουργείου Εσωτερικών -από ένα χρέος 2,4 εκατ. ευρώ.

Και έτσι ο Δήμος Σαλαμίνας τίθεται εκτός κάθε είδους μνημονιακής επιτήρησης και είναι ελεύθερος και ισχυρός να μπορέσει να κάνει τους δικούς του προγραμματισμούς, τα δικά του έργα και να υποδεχθεί σπουδαίες πράξεις και αποφάσεις αλληλεγγύης, όπως αυτή  που εξέφρασε νωρίτερα η κυρία Βαρδινογιάννη, με την ίδρυση και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου κέντρου υγείας.

Στιγμιότυπο της εκδήλωσης

Στην πραγματικότητα αντιλαμβάνομαι ότι θα είναι κάτι σαν ένα νοσοκομείο για την περιοχή, ώστε να πάψουμε να θρηνούμε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές που δυστυχώς έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στη Σαλαμίνα. 

Παρόμοιος θα είναι ο προγραμματισμός μας και για τους υπόλοιπους δήμους. 

Σκοπεύουμε να συνδράμουμε αποφασιστικά τους δήμους και τις Περιφέρειες που σχετίζονται με αυτή την μεγάλη ελληνική ιστορία, ώστε να αφήσουμε μία παρακαταθήκη. 
Γιατί τα 2.500 χρόνια, ως επέτειος, θα τελειώσουν, αλλά η Ελλάδα μας πρέπει να πορευτεί χιλιάδες χρόνια μετά. Σας ευχαριστώ πολύ». 

Τα στελέχη της τιμητικής κοσμητείας


 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ